array(15) {
 [0]=>
 int(6601)
 [1]=>
 int(6602)
 [2]=>
 int(6603)
 [3]=>
 int(6604)
 [4]=>
 int(6605)
 [5]=>
 int(6606)
 [6]=>
 int(6607)
 [7]=>
 int(6608)
 [8]=>
 int(6609)
 [9]=>
 int(6610)
 [10]=>
 int(6611)
 [11]=>
 int(6612)
 [12]=>
 int(6613)
 [13]=>
 int(6614)
 [14]=>
 int(6615)
}

Op bezoek bij VTV Kweeklust in de Griffioen

Leerzaam! Leuk! Groot! Gezellig! Dát zijn de steekwoorden die het eerste bij ons opkomen als we denken aan ons bezoekje van gistermiddag, aan Volkstuinvereniging Kweeklust. Op het perceel van de vereniging aan het Griffioenpad (een van de acht locaties in Middelburg) gaf Els Bostelaar ons een korte rondleiding.

Els is nog maar een paar maanden lid van Kweeklust, maar dat gegeven vonden we juist leuk. Hoe ervaart een nieuwkomer zo’n vereniging, die al meer dan honderd jaar bestaat? En hoe is het om te beginnen aan een moes- of volktuin als je nog niet zo gek veel weet van tuinieren?

Nou, het bevalt Els uitstekend. Iedereen helpt elkaar bij Kweeklust. De een geeft je wat stekjes, de ander voorziet je van tips en als je zelf nog niet zo veel tuingereedschap hebt kun je zonder problemen spullen lenen, ook van Kweeklust zelf.

We zijn enthousiast over veel dingen die we in de stad zien en horen maar je zal ons niet heel snel horen roepen dat we iets zelf ook willen gaan doen. Het is tof om te zien hoe mensen genieten van een sport of een hobby, maar wij kiezen doorgaans voor onze eigen bezigheden. Maar zo’n eigen volkstuintje? Dat lijkt ons écht best leuk. We twijfelen vooral over alle tijd die er in kan gaan zitten. Dat moet je echt willen….én doen, anders wordt het niks.

Maar stel je toch eens voor: de contributie is maar vijf euro per jaar en voor de grond betaal je maar dertig cent de vierkante meter. Voor een paar tientjes per jaar heb je dus een enorme lap tot je beschikking en kun je los met alle denkbare groenten en fruit. Els liet ons bewust ook een tuin zien die álles heeft. Je zou het bijna als een vakantieverblijf gaan zien. Maar dát is dan weer niét de bedoeling op Kweeklust. Je kunt er best een kopje koffie drinken, maar je mag er geen feestjes houden, om maar eens iets te noemen. Er is veel vrijheid, maar er zijn ook afspraken waar je je aan moet houden.

Kweeklust heeft nog percelen vrij op sommige locaties, maar eerlijk is eerlijk: dat zijn er niet meer zo gek veel. De coronacrisis heeft gezorgd voor veel nieuwe aanwas. Of dat ook allemaal volhouders zijn zal nog moeten blijken, maar als we het zo hoorden is het gros van de leden al vele jaren lid. Er zijn meer dan 500 tuintjes in de stad. Op de website lezen we: “De totale oppervlakte van de bij de vereniging in gebruik zijnde grond is circa 10 hectare, waarvan 2,3 hectare in eigendom en 7,61 hectare gepacht van de gemeente Middelburg.”

Maar we houden het in ons achterhoofd, deze mogelijkheid. Komkommers en tomaten kweken op een klein dakterrasje gaat ‘m ook niet worden. Áls we die groene vingers nog eens willen doorontwikkelen, dan biedt Kweeklust mooie mogelijkheden!

Filmpje: https://youtu.be/Y_R-bjtRcNg.

Meer informatie op https://www.vtvkweeklust.nl/over-de-vereniging/. Op Facebook is de vereniging te vinden in de besloten groep Moestuin Kweeklust Middelburg.

Bedankt voor de rondleiding Els!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg: een hart voor alles en iedereen!
Middelburg: een hart voor alles en iedereen!

Een ❤️ voor alles en iedereen!   Bijzondere taferelen voor het stadhuis vanochtend: Middelburgse ondernemers waren daar druk in de weer met tientallen zakjes en tassen van Middelburgse winkels, om […]

18 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Het nieuwe kantoor van Faasse & Fermont in Middelburg
Het nieuwe kantoor van Faasse & Fermont in Middelburg

In de periode 2016-2018 schreven we een paar keer over nieuwprojecten in de omgeving van de Heerlijksheidsweg, op industrieterrein Ramsburg, maar sindsdien kwam dat er niet meer van, terwijl er […]

19 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg anders: de achterkant van De Stad, januari-april 2020
Middelburg anders: de achterkant van De Stad, januari-april 2020

In de serie ‘De Achterkant van De Stad’ maar liefst 35 nieuwe kiekjes van die andere kant van Middelburg. Soms lelijk, maar nog veel vaker óók gewoon mooi, net als […]

19 apr 2020