Toen we het Walchers Zorgknooppunt aan de Krooneveldweg bezochten, in mei 2021 was het nog een knooppunt in opbouw. We waren die dag te gast bij de apotheek, die nog maar net was verhuisd naar het nieuwe gebouw. Later zouden er nog veel meer bewoners bijkomen, van de Huisartsenpost Walcheren tot huisartsenpraktijken én Verloskundigenpraktijk Walchers Wonder.
Twee weken geleden waren we voor de eerste keer sinds de opening terug in het gebouw, om nu eindelijk eens kennis te maken met de twee eigenaars van Walchers Wonder, Judith van Dierendonck en Hilda Hament. We zeggen eindelijk omdat dit al de bedoeling was toen de twee vorig jaar een nieuw en voor Zeeland uniek initiatief lanceerden: Geboortetrauma Zeeland. Dat liep even anders, maar nu dan alsnog. Aangenaam!
De wereld van zwangerschappen en bevallingen kennen we zelf alleen van verhalen. We maakten het nooit persoonlijk mee. Maar het zijn wel onderwerpen die regelmatig aan bod komen. Afgelopen week leerden we bijvoorbeeld nog van een bardame dat er ook zoiets bestaat als geautomatiseerd kolven. Ze was nogal opmerkelijk in de weer en legde desgevraagd uit dat ze melk aan het wegpompen was. We wisten niet wat we hoorden. Het gesprek kwam al snel op haar recente bevalling. Die was zeer snel en voorspoedig verlopen, vertelde ze. Heel bijzonder is dat waarschijnlijk niet, maar we weten wel dat het ook heel anders kan gaan. We hoorden ook wel eens verhalen waar we de rillingen van kregen. Ingrijpende situaties, met soms een lange nasleep voor zowel de moeder als de vader.
En dat laatste is precies waarom Geboortetrauma Zeeland werd gelanceerd. Negatieve ervaringen tijdens en na geboortes van kinderen komen vaker voor dan je denkt. Daarom bieden Judith en Hilda allerlei oplossingen, van zogenoemde EHBB (Emotionele Hulp Bij Bevallingen) tot een cursus bevallingsverwerking. Als je er meer over wilt weten moet je maar eens rustig rondkijken op https://www.geboortetraumazeeland.nl.
Walchers Wonder bestaat al veel langer. De dames zitten boordevol verhalen over al hun ervaringen. Neem nu Hilda. Zij doet het werk al dertig jaar. Toen we haar vroegen of ze enig idee had hoeveel kinderen ze in haar loopbaan heeft ‘gehaald’ (zo wordt dat genoemd in vakjargon) dacht ze even kort na. “Dat moeten er zeker 3000 zijn.” Laat dat maar even tot je doordringen. Deze vrouw heeft waarschijnlijk alles gezien. Alle scenario’s, alle soorten ouders, alle soorten baby’s. Een grappig detail: toen we het later met een vriendin hadden over het bezoekje aan Walchers Wonder zei die: “ah, Hilda. Die heeft mijn oudste ook nog gehaald. Toen was ze nog maar net begonnen.” En inderdaad: haar oudste zoon is dertig.
Judith is iets jonger maar heeft ook een schat aan ervaring. Zij legde uit dat het werk als verloskundige eigenlijk veel verder gaat dan ‘het verlossen’ alleen. Er zijn allerlei begeleidingstrajecten mogelijk. Rondom de bevalling natuurlijk, maar ook rondom de kinderwens, de kraamverzorging, en anti-conceptie. Bij Walchers Wonder kun je ook terecht om een spiraaltje te laten plaatsen, bijvoorbeeld. We dachten eerlijk gezegd dat die methode een tikje gedateerd is, maar dat bleek een misvatting. Steeds meer meisjes en vrouwen stoppen met de pil en kiezen juist weer voor het spiraaltje.
En zo leerden we nog wel wat meer dingen, in dat uurtje. Hilda legde uit dat het team van Walchers Wonder iedere zwangerschap en bevalling ziet als een reis: de bevalroute. In het blog op de website wordt het allemaal haarfijn uitgelegd. Het team vindt het hoe dan ook belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat met de ouders. Als dat vertrouwen er eenmaal is komt er vanzelf meer ontspanning in het gehele traject.
Het klinkt allemaal behoorlijk medisch, maar toch kun je Hilda en Judith ook gewoon zien als zelfstandige ondernemers die samen in een maatschap zitten. De onderneming ligt weliswaar in het verlengde van medische praktijken, maar valt er toch niet echt mee te vergelijken. Desondanks of juist daarom zijn de twee blij met hun vestiging in het Zorgknooppunt.
Als je rondkijkt in de twee kleine ruimtes zie je alle ervaring bevestigd. De mooie foto’s van Jody Deijnen laten het op indringende wijze zien, maar ook de geboortekaartjes bij de receptie benadrukken het nog eens. “Hé! Nonna Levina? Is dat niet die 50.000e inwoner van Middelburg?” “Klopt! Die hebben we ook gehaald!”
Meer lezen: