array(10) {
 [0]=>
 int(23818)
 [1]=>
 int(23819)
 [2]=>
 int(23820)
 [3]=>
 int(23821)
 [4]=>
 int(23822)
 [5]=>
 int(23823)
 [6]=>
 int(23824)
 [7]=>
 int(23825)
 [8]=>
 int(23826)
 [9]=>
 int(23827)
}

Op bezoek bij wijnwinkel 12% of meer

Nu staan wij van Wij zijn De Stad er niet bekend om dat we nauwelijks alcohol drinken maar gek genoeg komen we niet zo vaak bij de slijterij. Dat heeft alles te maken met het feit dat we vooral uithuizig van een goed glaasje genieten. Dat vinden we gewoon leuker. Maar juist uit die horeca kennen wij de naam van de winkel van Monique Vreeke: ‘12% of meer’, aan de Houtkaai 1 in Middelburg. Een paar van onze favoriete etablissementen schenken de wijnen van deze zaak.

Een goede reden om nu eens binnen te lopen bij Monique. Eerst spraken we over onze gemeenschappelijke schooltijd op de Stedelijke Scholengemeenschap in de jaren ’80, en over alle namen die we ons herinnerden, maar het gesprek kwam al snel op het pand, waar in het verleden Wil Borstlap woonde, die vroeger graag piano speelde bij café-restaurant De Mug (zie http://middelburgdronk.nl/wiki/De_Mug#Wil_Borstlap). Monique vertelde over de gekke indeling van het pand, waarin haar zaak sinds 2000 is gevestigd.

Die indeling is inderdaad een beetje gek, met een achterkamertje waar koelingen staan, met grote ronde kazen erin. Toch troffen we juist daar mooie dingen, zoals een cola die we nog nooit eerder hadden gezien (Curiosity Cola) en fraaie ketels waaruit diverse soorten olijfolie worden getapt.

Het bruggetje van olijfolie en azijn naar wijn was uiteraard snel gelegd. Toen we daar eenmaal over begonnen ging Monique los. Dat doet ze overigens wel op rustige wijze, waarschijnlijk op dezelfde manier zoals ze ook doceert over het thema tijdens cursussen. Wij vonden het vooral interessant om te constateren dat de meeste wijnen best betaalbaar zijn. 12% heeft natuurlijk ook genoeg flessen van 15 tot 50 euro, maar onder een tientje of zelfs onder de vijf euro kun je er ook van alles kopen.

Omdat wij nu eenmaal geen wijnkenners zijn ging onze aandacht vervolgens uit naar de flessen met kleurige, afwijkende etiketten. De Slammer vonden we geweldig, zeker toen Monique vertelde dat die afkomstig is van een wijngaard van een gevangenis in Californië. Aan de chocolade die ernaast stond zat ook een verhaal vast. Die wordt geëxporteerd per zeilschip, en gedistribueerd op de fiets. Toch kost een reep maar 4,50. Kun je gerust mee aankomen op een verjaardag, denken we.

Na een uurtje namen we afscheid en kochten we nog een flesje wijn voor de gezelligheid. We gaven alleen maar aan dat we Chileense wijn meestal wel lekker vinden. De fles die Monique vervolgens meegaf deed ons een half uur later in de lach schieten. Aan de bar van het stamcafé zagen we, onder het genot van een biertje, dat het dezelfde wijn is als het huismerk van die kroeg. Als je het nu over lokaal denken en schenken hebt!

Loop eens binnen, daar op de Houtkaai. Zo’n kleine zaak heeft meer verrassingen dan je zou denken. Volgende keer gaan wij er de worst in ieder geval eens proeven, want dat kwam er dan weer niet van.

http://www.twaalfprocentofmeer.nl

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Timeline Photos
Timeline Photos

Gemeente Middelburg berichtte ons: Volgende week is het weer herfstvakantie. Ben je nog op zoek naar een actieve en leerzame activiteit voor de kinderen (vanaf ca. 8 jaar)? Loop dan […]

18 okt 2014
Afbeelding #000 voor het verhaal Photos from Wij zijn De Stad’s post
Photos from Wij zijn De Stad’s post

Eind deze week, of in de loop van volgende week, opent een nieuwe zaak aan Vlasmarkt 7: Amy’s & Ta. Het wordt een Vietnamese woksnackbar, zowel afhalen als ter plekke […]

21 okt 2014
Afbeelding #000 voor het verhaal Timeline Photos
Timeline Photos

Grappig, die communicatie van de Albert Heijn in Middelburg. Standje haas is uit den boze 🙂 Foto: @71dirk op Twitter.

21 okt 2014