array(22) {
 [0]=>
 int(26646)
 [1]=>
 int(26647)
 [2]=>
 int(26648)
 [3]=>
 int(26649)
 [4]=>
 int(26650)
 [5]=>
 int(26651)
 [6]=>
 int(26652)
 [7]=>
 int(26653)
 [8]=>
 int(26654)
 [9]=>
 int(26655)
 [10]=>
 int(26656)
 [11]=>
 int(26657)
 [12]=>
 int(26658)
 [13]=>
 int(26659)
 [14]=>
 int(26660)
 [15]=>
 int(26661)
 [16]=>
 int(26662)
 [17]=>
 int(26663)
 [18]=>
 int(26664)
 [19]=>
 int(26665)
 [20]=>
 int(26666)
 [21]=>
 int(26667)
}

Op bezoek bij Wijzer Antieke Klokken in de Nederstraat in Middelburg

Soms vergeten we dat we mensen ook wel eens overdonderen, als we onaangekondigd ten tonele verschijnen met de vraag “of we misschien even een paar foto’s mogen maken voor Wij zijn De Stad”. Nog lang niet iedereen kent de pagina, wat natuurlijk niet zo gek is als je nog geen jaar bezig bent. Een heel enkele keer kan het dan zelfs gebeuren dat iemand liever niet heeft dat we foto’s maken. Dat gebeurde ons onlangs bijvoorbeeld bij een winkeltje aan de Breeweg. Dat hebben we dan maar te respecteren natuurlijk, maar jammer vinden we het wel.

Toen we een paar weken geleden aanbelden bij Reinder Kooi, die in de Nederstraat is gevestigd met Wijzer Antieke Klokken, dachten we ook even dat we geen kans maakten. Toen we de al genoemde vraag stelden keek Reinder ons aan met een blik die verried dat hij dacht dat we iets kwamen verkopen. “Kun je misschien een andere keer terugkomen? Dan kan ik eerst een rustig kijken waar dit over gaat.” Dat vonden we uiteraard geen probleem, maar toen we iets meer vertelden over Wij zijn De Stad en ons kaartje afgaven bedacht Reinder zich ter plekke. We mochten alsnog naar binnen.

Hij maakte de aanvankelijke weifeling meteen goed en vertelde enthousiast over zijn vak, zijn persoonlijke geschiedenis en zijn winkel. Reinder was ooit in dienst bij uurwerkmakerij Albert de Goeij in de Nieuwstraat in Middelburg, maar begon zeventien jaar geleden voor zichzelf, en vestigde zich aan de Noordweg, in Sint Laurens. In 2011 besloot hij echter te verhuizen naar Middelburg Centrum. Enerzijds omdat hij graag meer ruimte wilde om te werken, anderzijds omdat de aanleg van de N57 ertoe had geleid dat steeds minder mensen zijn winkeltje spontaan bezochten. Er waren simpelweg veel minder passanten.

Reinder nam alle tijd om onze vragen te beantwoorden. Over dat uurwerk voor zijn etalage, dat afkomstig is uit een kerkklok van een Zeeuws dorpje, over zijn gereedschap, maar ook over de status van het vak. De groep liefhebbers van klassieke uurwerken vergrijst. Daar bestaat geen twijfel over. Dat zou hij natuurlijk liever anders zien, maar Reinder is ook een realist. “Je mag al blij zijn als jongeren nog een horloge dragen”.

Toch zijn er nog genoeg liefhebbers die de zaak weten te vinden, voor aanschaf, reparaties en taxaties. Omdat we geen prijskaartjes zagen wilden wij natuurlijk weer graag weten wat ze nu ongeveer kosten, die oude klokken. Daar wond Reinder geen doekjes om. Dan moet je toch denken aan een paar honderd euro of meer. Een enkele keer gaat het zelfs om duizenden euro’s, zoals in het geval van dat topstuk in de zaak: een klok uit ca. 1735, gemaakt door de Middelburger Wolf Burqui. Over die man had Reinder nog niet veel informatie kunnen vinden, ook niet bij het Zeeuws Archief. Dat checkten wij thuis natuurlijk toch nog even. Hij had gelijk. In de bekende databanken kom je niet veel verder dan een korte vermelding van de man in een oude krant, of in een historisch document. En een stukje op de site van Reinder zelf 🙂 http://www.wijzerantiekeklokken.nl/restauratie/zeldzame-staande-klok

Toen we vertrokken spraken we ook nog over De Nederstraat en de geschiedenis van het pand op nummer 19. Voor de oorlog zat coöperatie “Vooruit” in het pand. Daar had Reinder zelf ook nog een foto van staan. Hij wees ons ook op het kleine pandje op nummer 25, dat nogal een rijke geschiedenis schijnt te hebben. We namen ons voor om ons daar ooit nog eens in te gaan verdiepen.

Samengevat: bij ‘Wijzer Antieke Klokken’ moet je gewoon eens gaan kijken. Eigenlijk zou de zaak onderdeel moeten zijn van de Kunst en Cultuurroute Middelburg. Toen we dat tegen Reinder zeiden antwoordde hij dat hij dat wel zou willen, maar de organisatie niet. Wat ons betreft is dat een heroverweging waard. Het is pure kunst, daar in de Nederstraat.

Historische foto’s en krantenknipsel: Beeldbanken Zeeuwse Bibliotheek en Zeeuws Archief.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Gilles is De Stad
Gilles is De Stad

Uit de serie (Middelburgse) Stadsgezichten van Ton Stanowicki: Gilles. Hij is De Stad! We zien hem vrijwel dagelijks voorbij schuifelen, altijd voorzichtig. Rob van Hese schreef ooit een mooi verhaal […]

26 jun 2015
Afbeelding #000 voor het verhaal Mobile Uploads
Mobile Uploads

Ook zonder georganiseerde activiteiten valt er altijd nog genoeg te zien in Middelburg. Een troep losgeslagen Jaguars bijvoorbeeld 🙂 #WijzijnDeStad

28 jun 2015
Afbeelding #000 voor het verhaal Photos from Wij zijn De Stad’s post
Photos from Wij zijn De Stad’s post

Toegegeven: als wij op de website kijken kost het ons moeite om te achterhalen wat er vandaag precies allemaal op het programma staat, bij Challenger Zeeland, maar zeker is dat […]

28 jun 2015