Geplaatst op 22 september 2017

Op bezoek bij Wouters & Wouters Advocaten in Middelburg

We zeiden het al eerder: een van de leukste bijkomstigheden van schrijven voor Wij zijn De Stad – Middelburg is dat we steeds vaker een kijkje mogen nemen in al die prachtige panden in Middelburg centrum. Een paar weken geleden kregen we ook een uitnodiging van Natasja Wouters, van Wouters & Wouters Advocaten, om eens te komen kijken in het enorme pand aan Lange Noordstraat 29. Ook dat is een pand waar we dagelijks langs lopen, zonder er ook maar iets van te weten. Dat Wouters & Wouters er zat wisten we wél, maar veel meer ook niet. We maakten dus maar wat graag een afspraak.

Pas toen Natasja die dag de deur opende herkenden we haar gezicht. Meer dan 12 jaar geleden had zij een vakantiebaantje in de bibliotheek, waar wij toen ook werkten. “Ha, ben jij dat?” lachten we. Ze is inmiddels twee afgeronde studies verder en nu dus ook advocaat in het kantoor van haar vader Jos en broer Rinus. We maakten die middag weer eens geen aantekeningen en daar komen we nu goed mee weg. Op de website van Wouters & Wouters wordt het verhaal van deze drie heel mooi samengevat.

Dat moeder ook in de praktijk werkt (administratief) staat er dan weer niet bij. Zij blijft liever op de achtergrond. Ze wilde liever ook niet op de foto. Prima. Dat respecteren we. Maar we vinden haar inbreng toch het vermelden waard. De kinderen zijn opgegroeid boven het kantoor, waar pa en ma nog steeds wonen. Nu werken ze er alle vier. Dat is prachtig toch? Er zijn overigens nog meer kinderen, dus niet iedereen is ‘in het vak gerold’.

Over het werk van het advocatenkantoor hebben we niet zo veel gesproken. Dat wordt al snel ingewikkeld voor leken als wij. Maar we waren wel benieuwd of ze samenwerkend vaak te maken hebben met meningsverschillen. Dat blijkt nogal mee te vallen in de praktijk. Ieder heeft zijn eigen specialisme, en eigen zaken, maar ze zorgen er natuurlijk wel voor dat iedereen vervangbaar is.

Dan het pand waarin de familie woont en werkt. Aan de straatzijde is dat niet eens zo heel fraai, vinden wij, maar wat gaat er veel moois schuil achter die voorgevel! Onze kiekjes doen er eigenlijk geen recht aan. We zijn niet in het woongedeelte geweest bovendien. Maar geloof ons maar als we zeggen dat het indrukwekkend is. Dat geldt zeker ook voor de geschiedenis van het geheel. Ooit waren het drie huizen, die later werden samengevoegd. Ook die geschiedenis hoeven we niet samen te vatten want dat is al uitstekend gedaan in een prachtig artikel in de Nehalennia van 1 januari 1980, dat je kunt lezen via de Tijdschriftenbank:

tijdschriftenbankzeeland.nl/issue/neh/1980-01-01/edition/0/page/5

Oh, was er nog een invloedrijke van de Perre? Ja, dus: Ewaldus. Die speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het pand bovendien. Veel later was het pand o.a. in gebruik als Rijkskweekschool. Ook daar kun je best veel over vinden. Dit artikel uit De Wete bijvoorbeeld: , en foto’s in verschillende beeldbanken: digitaal.dezb.nl/beeldbank?q_searchfield=rijkskweekschool+lange+noordstraat en beeldbank.cultureelerfgoed.nl/alle-afbeeldingen/?q=lange%20noordstraat%2029&mode=gallery&view=horizontal

Erg interessant en leerzaam allemaal. Eigenlijk is dit toch al lange stuk eigenlijk nóg te kort. Want Natasja bleek bijvoorbeeld weer dwarsverbanden te hebben met CrossFit CKM Middelburg, waar we nota bene dezelfde dag op bezoek waren. En vader Jos had twee verschillende toga’s aan zijn kast hangen. Wat is daar het verhaal dan achter? Welnu: hij is ook predikant in Haamstede. Iets zegt ons dat er nog veel meer verhalen vallen te vertellen over deze familie. Maar allez, het is een begin. En het was leuk om kennis te maken met Wouters, Wouters & Wouters. Zij zijn De Stad!

Oh ja, en die geweldige trap in het pand? Die kregen we niet fatsoenlijk op de foto, dus die filmden we ook. Die zullen we later nog uploaden.

www.woutersadvocaten.nl

Historische foto Rijkskweekschool: Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Foto tekenlokaal Lange Noordstraat omstreeks 1900: Beeldbank Zeeuws Archief.Meer verhalen over Wouters & Wouters Advocaten

Welkom bij de VOM, Wouters & Wouters advocaten!

In september schreven we over ons bezoek aan het fraaie kantoor van Wouters & Wouters Advocaten, in de Lange Noordstraat. Superleuk dat we nu kunnen melden dat deze sympathiek advocatenfamilie…

Lees meer