Geplaatst op 30 juli 2015

Op bezoek bij…Jos Boone Watersport

Het is best gek, maar als wij de naam Jos Boone Watersport horen moeten we altijd even denken aan die periode begin jaren 90, toen we voor verhuisbedrijf Vogel werkten. Als we ‘s ochtends met de vrachtwagen de Punt opdraaiden vanaf het klein industrieterrein stak de chauffeur steevast zijn hand op om naar het winkelschip te zwaaien, terwijl hij vrolijk “Moguh, Bôône” riep. Als iemand dat maar vaak genoeg doet neem je dat op zeker moment over. In ons geval is het zelfs zo dat we het 25 jaar nog wel eens mompelen, als we over de Maisbaai wandelen en het schip zien liggen.

Nóg gekker is echter dat we tot een paar weken geleden nog nooit aan boord van de ‘Helena Maria’ waren geweest. De watersport behoort niet direct tot onze liefhebberijen en om een of andere reden dachten we altijd dat we dan ook niet zoveel op het winkelschip te zoeken zouden hebben. Dat blijkt bij nader inzien toch wel een misverstand. Jos Boone verkoopt veel meer dan we dachten. De nadruk ligt natuurlijk wel op de watersport maar het is echt niet zo dat je er alleen diesel kunt tanken en onderdelen voor je schip kunt inslaan; de zaak verkoopt ook schoenen, kleding, navigatieapparatuur en nog veel meer.

Toen we vroegen of we foto’s mochten nemen werden we meteen voorgesteld aan Jos zelf. Inwendig konden we een glimlach niet onderdrukken, maar we durfden uiteraard geen “Moguh, Bôône” te zeggen. Maar wat was het leuk om nu eens kennis te maken met deze man. Hij kende onze pagina nog niet, maar leidde ons evengoed graag rond op het schip en vertelde vol enthousiasme over de geschiedenis van de zaak. In 1975 begon hij met zijn vrouw Dien op een Tjalk en verkocht hij nog alleen brandstof en smeermiddelen aan de binnenvaart. Maar sinds 1989 ligt daar aan Maisbaai 1 een winkelschip dat nauwelijks is te vergelijken met die eerste boot. Het is gewoon een mooie ruime winkel (het schip is veertig meter lang en tien meter breed) die veel klanten van zowel binnen als buiten Middelburg trekt. Wij waren er tamelijk vroeg in de ochtend en zagen dat iedereen lekker in de weer was, met allerlei soorten klanten.

Jos stak ook niet onder stoelen of banken dat hij trots is op zijn zaak. “Het is een bijzondere winkel voor de stad”. Dat moesten we beamen. En zo kwamen we ook te praten over de Middelburg, het ondernemersklimaat in de stad en de betekenis van de haven voor het centrum. Die betekenis is gewoon groot, punt. Jos was de avond ervoor nog naar de bijeenkomst voor middenstanders geweest, die de Gemeente had georganiseerd. Met de betrokkenheid van Jos bij Middelburg zit het dus ook wel snor.

De familie Boone heeft nog geen plannen om te stoppen maar na veertig jaar verandert er wel het een en ander. Jos en zijn vrouw verruilen de woning boven de zaak binnenkort voor een mooi gerenoveerd pand aan de Kinderdijk en bezinnen zich nog op de nieuwe bestemming van ruimte die vrijkomt op het schip. De rol van dochter Leonie wordt ondertussen steeds groter. We zagen haar zitten op kantoor, maar durfden niet zomaar naar binnen te lopen om ook een foto van haar te nemen. Achteraf gezien wel jammer, want Leonie bleek Wij zijn De Stad dus wel te kennen. Ze vond het leuk dat we eens kwamen buurten. Leonie houdt zich nu veel bezig met zaken achter de schermen, zoals de website (er wordt onder meer gewerkt aan een volwaardige webwinkel) maar als wij het zo beluisterden zal zij uiteindelijk wel het stokje overnemen van haar ouders. Da’s wat je noemt een goede zaak. Over nog eens 40 jaar floreert het bedrijf dan ongetwijfeld nog 🙂

Hoe dan ook: zij zijn De Stad, toen, nu en straks!

www.josboone.nl

De foto’s uit 1975, 1980 en 1986 zijn afkomstig uit de Beeldbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek. De luchtfoto van 2008 komt uit de Beeldbank van Rijkswaterstaat en de foto van medewerker Rienco toen en nu is van de familie Boone zelf.


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg