Geplaatst op 27 september 2015

Op bezoek bij…Lampert Kostuumverhuur

Toen we onlangs op bezoek gingen bij lampert kostuumverhuur in de Gravenstraat betraden we de winkel met het gevoel dat die daar al was gevestigd toen wij nog op de lagere school zaten. Zeker weten deden we dat echter niet. Daarom vroegen we eigenaresse Sitah Lampert allereerst hoe lang de winkel nu eigenlijk al bestaat. Sitah vertelde dat ze sinds 1991 in ‘het pand met de paardenkop’zit, aan Gravenstraat 59. Haar onderneming startte ze echter al 12 jaar eerder, in Oostkapelle. In 1985 kwam ze naar Middelburg, waar ze een pakhuis van het voormalige Schulte & Thieme betrok, in het pand waar nu Desafinado Jazz Eetcafe is gevestigd.

Ons gevoel zat er dus behoorlijk naast (van de vestiging aan de Koorkerstraat konden we ons zelfs niets herinneren), maar het idee dat Sitah al heel lang in het vak zit werd wel bevestigd. Dat moest haast ook wel, want Sitah is een begrip in de stad. Lampert is weliswaar geen winkel waar je dagelijks of wekelijks inkopen gaat doen, maar rondom feestjes die gepaard gaan met verkleedpartijen (van carnaval en halloween tot particuliere fuifjes) weet vrijwel iedere Middelburger de zaak te vinden. Een feestneus of masker kun je elders ook nog wel vinden, maar zo compleet als bij Sitah vind je het nergens anders. Als je je wilt kleden zoals Don Johnson eruit zag in de serie Miami Vice, in de jaren 80, dan is dat geen probleem. Maar je kunt natuurlijk ook gaan feesten als ridder, prinses, clown, zombie of zwerver. En als je het wat professioneler wilt, voor bijvoorbeeld een toneelstuk of een weekendje Larpen (nl.wikipedia.org/wiki/Live_action_role-playing_game), dan helpt Sitah je ook. Ze maakt je spullen desgewenst zelfs op maat.

Sitah runt de winkel samen met haar dochter Andrea, die we nog kennen van de middelbare school. Tijdens ons bezoekje was zij niet aanwezig, maar ze staat minstens zo vaak in de winkel als haar moeder. Vrienden helpen blijkbaar ook wel eens. Die middag ging de telefoon aan de lopende band. Maar Sitah hoefde haar verhaal niet te onderbreken. Een vriendin die net op de koffie was nam gewoon op. Net zo makkelijk.

De winkel staat ramvol, eerlijk is eerlijk, maar dat past helemaal bij het aanbod en de sfeer van de zaak. Als je een kostuum wilt huren ontkom je sowieso niet aan een advies van Sitah of Andrea. Zij weten precies wat er in huis is, en met welke accessoires je kleding het beste kunt combineren. Dat samen uitzoeken van geschikte combinaties is zelfs misschien wel onderdeel van de feestvreugde, door de voorpret die je hebt. Zo ervaren wij het in ieder geval wel. In gewone kledingzaken hebben we een gloeiende hekel aan het pasgebeuren, maar bij Lampert zwichten wij ook. Als je daar niet in de lach schiet ben je wel een hele serieuze.

Sitah is nog lang niet van plan om te stoppen. Ze doet het nu misschien iets rustiger aan dan een paar jaar geleden (ze is ook geen twintig meer tenslotte) maar je merkt aan alles dat het maken en verhuren van kostuums nog altijd haar leven en passie zijn. Zo nu en dan werpt ze zich ook nog op nieuwe producten, zoals de Zeeuwse kussens die ze sinds kort maakt en verkoopt. Da’s gewoon mooi toch? Lampert is hoe dan ook een zaak om te koesteren, én: over een maandje is het weer Halloween 🙂

www.lampertkostuumverhuur.nl

Foto’s 1960 en 1962 (toen de winkel van Meeuwse nog in het pand zat): Beeldbank Zeeland ZB en Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tags:

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg