Geplaatst op 06 januari 2016

Op bezoek bij…The Tube in Middelburg

Een skateboard? Ja hoor, als puber hadden we er eentje. We lieten ‘m prachtig spuiten door een bevriende graffitikunstenaar en vervolgens liepen we alleen maar wat rond met dat ding onder de arm. Kunstjes met dat plankje beheersten we niet. Een surfboard? Nee, die hadden we niet. Onze buurjongen had er eentje. We gingen een paar keer mee maar leerden al snel dat we vooral goed waren in wegvaren. Op de weg terug moesten wij altijd peddelen. Ook al geen succes. Skieën dan? Nah. We besteedden er ooit twee wintervakanties aan en gleden op zeker moment toch heus die berg af, maar meer dan dat zat er niet in.
Jullie begrijpen wel: als het gaat om de ‘hardwaren’ hoeven wij zelf niet bij The Tube te zijn. We worden niet gehinderd door talent, zullen we maar zeggen.

Toch komen we altijd graag in die winkel aan de Segeersstraat. Ook als je geen beoefenaar bent van genoemde sporten is het leuk om het aanbod te bekijken en bovendien is de kleding die er verkocht wordt ook helemaal onze smaak. We kochten er in het verleden regelmatig Vans maar bijvoorbeeld ook van die heerlijke hoodies van Timberland. Goedkoop waren die niet, maar je deed er járen mee. Maar al met al is het vooral het sfeertje in The Tube Middelburg/Goes dat maakt dat wij de winkel prettig vinden. Wat dat nu precies is? Misschien wel de mooie balans tussen die geest van het x-gamespubliek en stijl. Want hoewel je al die sporten ook makkelijk kunt associëren met wilde muziek en meer van die dingen: in The Tube overschreeuwt men zichzelf nooit. Geen harde hip-hop of punk uit de speakers; in deze zaak kun je gewoon normaal een gesprek voeren met de medewerkers. En dat gebeurt vrijwel altijd. Gewoon, gezellig.

Zo ook de laatste keer dat we er waren. Toen spraken we met eigenaar Ernest de Putter en medewerker Tonny Hooftman. Ernest vertelde dat hij 18 jaar geleden begon met een kledingzaak aan de overkant van de straat. Drie jaar later verkaste hij naar het huidige adres, om zich te richten op het assortiment dat de winkel nog steeds heeft. Er is ook een vestiging van de zaak in Goes, maar Ernest is vaak in Middelburg te vinden. Wij zien hem in ieder geval bijna altijd, als we de winkel betreden of passeren. De vraag naar de producten van The Tube is constant, maar Ernest blijft altijd nieuwe dingen doen. Toen zijn zaak in vrouwenkleding, Nalu Luna, zich kon vestigen in het naburige pand, betrok hij dat bij The Tube en inmiddels heeft hij zich ook op het online winkelen gestort met webshop Boards & More. Stilstand is slijtage tenslotte.

Dat we nu juist die uitdrukking gebruiken is geen toeval. Dat stond op een bord bij café ’t Hof van Zeeland in de Vlasmarkt, toen er tijdens de braderie van 1975 gratis jenever aan senioren werd geschonken. Een van de barmannen daar was Leo Hooftman, beter bekend als ‘Goof’. Dat is natuurlijk niet heel relevant binnen deze context, maar wij vinden het toch een grappig detail, omdat medewerker Tonny een zoon van hem is. En blijkbaar zit het dan toch een beetje in zijn bloed, want Tonny werkte in het verleden weliswaar al bij de Middelburgse voorloper van The Tube, genaamd ‘Locals Only’, maar nadien belandde hij onder meer bij Café Bommel, waar hij ook een aantal jaren werkten. Na de nodige omzwervingen is hij nu weer terug bij de basis in Middelburg, waar hij zijn ei kwijt kan omdat hij de sporten zelf ook beoefent. Dat is toch prachtig? Wij hadden hem inderdaad al een paar jaar niet gezien, maar nu hij er weer staat is het alsof hij nooit is weggeweest.

www.the-tube.nl
www.boardsandmore.eu

Tags:

Delen op