array(22) {
 [0]=>
 int(7544)
 [1]=>
 int(7545)
 [2]=>
 int(7546)
 [3]=>
 int(7547)
 [4]=>
 int(7548)
 [5]=>
 int(7549)
 [6]=>
 int(7550)
 [7]=>
 int(7551)
 [8]=>
 int(7552)
 [9]=>
 int(7553)
 [10]=>
 int(7554)
 [11]=>
 int(7555)
 [12]=>
 int(7556)
 [13]=>
 int(7557)
 [14]=>
 int(7558)
 [15]=>
 int(7559)
 [16]=>
 int(7560)
 [17]=>
 int(7561)
 [18]=>
 int(7562)
 [19]=>
 int(7563)
 [20]=>
 int(7564)
 [21]=>
 int(7565)
}

Op de filmset van ‘Grit’, de korte film van Matthias Hoekman

Eigenlijk waren we uitgenodigd om afgelopen vrijdag een kijkje te komen nemen op de filmset van ‘Grit’, van regisseur Matthias Hoekman, maar het zat er voor ons die dag niet in. Andere actie! Inzamelen moesten we!

Gelukkig waren we op zaterdag ook nog welkom, al kon Matthias niet garanderen dat we de filmset dan ook mochten zien. Er stond een opname van een ingewikkelde scene gepland, met veel duisternis, water en meer van dat. We besloten het gokje toch te wagen en we troffen het. Bij aankomst was de crew net bezig met de voorbereidingen.

Matthias maakt zijn korte film Grit voor het kortfilmproject ‘De Slag om de Schelde’. We citeren van de site van Filmalot:

“Uit de 45 inzendingen zijn inmiddels 5 regisseurs gekozen die ieder een budget van 10.000 euro incl. btw krijgen om hun korte film te maken over de Slag om de Schelde. Zij krijgen begeleiding van mentoren, scenaristen, producenten en editors uit de Nederlandse filmwereld. Voorjaar 2020 vinden de premieres plaats in het geheel vernieuwde Bevrijdingsmuseum Zeeland.” Op de site van Filmalot kun je er zelf meer over lezen.

In Grit verweeft Matthias meerdere verhalen tot een geheel, met als doel de waanzin van oorlog te laten zien. Dat zijn bijzondere verhalen, met een link naar de directe omgeving van Matthias. Een verhaal over een verwoeste Westkapelse molen, over de executie van de Middelburger Wouter Damen uit de Korte Noordstraat en over een verdwaalde V1-bom in Krabbendijke. Dáár kun je dan weer meer over lezen bij de PZC, die er afgelopen vrijdag wél bij konden zijn:

https://www.pzc.nl/walcheren/slag-om-de-schelde-als-filmmaker-ben-je-altijd-op-zoek-naar-verhalen~aab1bd65/

https://www.pzc.nl/bergen-op-zoom/in-de-rug-geschoten-aan-de-rand-van-een-greppel-de-executie-van-twee-zeeuwse-verzetshelden~acbb22e4/

We hebben er alle vertrouwen dat Matthias en zijn team er iets moois van zullen maken al konden we het eindresultaat nog niet bepaald visualiseren gisteren. De opstelling zag er inderdaad vooral ingewikkeld uit.

Net als de vrouw in de film hadden wij zelf ook doorlopend flashbacks. Grit wordt namelijk opgenomen in het voormalige schoolgebouw aan de Churchilllaan, waar we zelf een groot deel van de jaren 80 doorbrachten, als leerlingen van de voormalige SSGM. Het zag er allemaal nog bijna net zo uit als dertig jaar geleden. Die trappen die we dagelijks beklommen. De Straat. De grote kantine. Het ‘hok’ van Anja. Gekkigheid!

In een van de oude lokalen (het oude biologielokaal waar o.a. meneer Ras ooit lesgaf) was een tijdelijke keuken ingericht, Met Chris Vindictiv Smith als kok. Of we vooral maar even een shoutout wilden doen naar Jumbo Sir W. Churchilllaan Middelburg. Die sponsor zijn ze nogal dankbaar. Toen we Carolijn het dagmenu zagen noteren op het schoolbord snapten we waarom!

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/verhalen/op-kunst-cultuur-kun-je-bouwen-een-prachtfilmpje-van-de-hoekman-brothers/

https://wijzijndestad.com/verhalen/op-de-set-van-kras-lot/

https://wijzijndestad.com/verhalen/in-premiere-de-korte-film-rood-fluweel-gemaakt-in-de-zeeuwse-bieb/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Judith Seijbel
Zij zijn De Stad: Judith Seijbel

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Judith Seijbel van’t Guus op het Zusterplein.   Het gebeurt niet zo gek […]

17 feb 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Rooz de opvolger van De Modepoort in de Sint Janstraat
Rooz de opvolger van De Modepoort in de Sint Janstraat

Goed nieuws! Eind deze maand opent Cindy Stubbe een nieuwe winkel in het pand aan Sint Janstraat 3a: Rooz Middelburg. Rooz is een winkel in Mode, sieraden, woonaccessoires en geschenken. We […]

17 feb 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De mooie vergezichten van B&B Bed&Cat in de Gortstraat in Middelburg
De mooie vergezichten van B&B Bed&Cat in de Gortstraat in Middelburg

Drie weken geleden kondigde Angela De Wijs aan dat ze een nieuwe B&B zou gaan openen in de Gortstraat: Bed&Cat. Toen we vroegen of we welkom waren om een kijkje […]

18 feb 2020