array(1) {
  [0]=>
  int(22246)
}

Op Kunst & Cultuur kun je bouwen: een prachtfilmpje van de Hoekman Brothers

Oh, wat een mooi filmpje hebben de Hoekman Brothers weer gemaakt! Gemeente Middelburg werkt aan een nieuwe cultuurvisie, getiteld ‘Op Kunst & Cultuur kun je bouwen’. Die visie is gebaseerd op gesprekken die afgelopen zomer werden gevoerd, met 42 vertegenwoordigers van de Middelburgse kunst- en cultuursector. Het is de bedoeling dat die visie op 18 december wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Deze video ondersteunt dat document.

Over kunst en cultuur kun je lange discussies voeren maar daar zijn wij uiteraard niet op uit. Feit is dat die twee heel belangrijk zijn voor onze stad. Van City of Dance tot de bandjes op festivals en cafés, van de Vleeshal tot het Zeeuws Museum; het hoort er allemaal bij. Of om te citeren uit de Cultuurvisie: ‘Alle disciplines en functies zijn aanwezig. Van ateliers, galeries, podia en musea tot broedplaatsen en artistieke laboratoria. Zij onderzoeken, creëren, ontwikkelen, ontmoeten, organiseren, produceren, programmeren, repeteren en verbroederen. Zij richten zich op uiteenlopend publiek: jong en oud, cultureel divers, alle lagen van de samenleving. In het centrum en in de wijken’.

Dát gegeven hebben Sebastiaan Hoekman en Matthias Hoekman prachtig vast weten te leggen, in een filmpje vol bekende Middelburgse gezichten. Stadsdichter Karel Leeftink vertelt:

“Weerstand, bewondering, genot, onbehagen, woede, tranen, Kunst, altijd emotie, woorden, discussie, ontmoeting.

Hippe vogels, jonge honden, coole katten, cyclo b, maar vooral ook Henk en Ingrid, Otto Normalverbraucher, Jan Modaal: kunst en cultuur is per slot voor en van ons allemaal.

Er zijn er die zich een oor afsnijden of een pijp geen pijp vinden, maar er zijn er ook die samen denken over, gaan voor, oefenen met, inhaken op, zoeken naar…. harmonie vinden, een meer met zwanen, zichzelf in een andere huid; alsof dat kunst met een kleine k zou zijn….

Vogels broeden daar waar nissen in de muren zijn en takken aan de bomen en de hemels hemelhoog: elk jaar komen ze terug. Met ezel en ganzenveder, guts en beitel, op spitzen en podia broedt op allerlei plaatsen in de stad talent, vliegen kunstenaars in en uit, is er Zeeuws licht in overvloed.

Bomen groeien slechts daar waar zon en wind in de kruinen wonen; kunst en cultuur alleen daar waar aandacht en warmte mogen zijn.”

Je kunt de Cultuurvisie Middelburg 2028 vinden op de website van de Gemeente.

De video staat ook op YouTube.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Kamperen voor een GoPro
Kamperen voor een GoPro

Wij zijn de mini-camping! Of: de kou trotseren voor een GoPro van Bever. De context is te lezen bij de PZC: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/overnachten-in-de-kou-voor-een-gratis-gopro-in-middelburg~a5c63495/ Met dank aan Yvonne Benner-Alberts voor de foto.

8 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal De Middelburgse weekendagenda, 8-10 december 2017
De Middelburgse weekendagenda, 8-10 december 2017

Guur, nat en koud zeg je? Daar valt weinig tegenin te brengen, maar in Middelburg Winterstad maken we het zelf gewoon gezellig en warm. De agenda voor komend weekend puilt […]

8 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Met Sinke Komejan op bezoek bij de voormalige Sauna Middelburg
Met Sinke Komejan op bezoek bij de voormalige Sauna Middelburg

We moeten het eerlijk toegeven: toen Rick Hengst van Sinke Komejan Makelaars Taxateurs ons mailde en aangaf dat zijn werkgever zich graag wilde aansluiten bij de VOM, dachten we meteen […]

8 dec 2017