array(1) {
  [0]=>
  int(15945)
}

Op pad met Brandweer Zeeland (kazerne Stromenweg)

Het is een heftig incident, op dinsdagavond 23 oktober. Op de Oude Veerseweg in Middelburg knallen twee auto’s op elkaar. Dat resulteert in de beknelling van een van de chauffeurs. Een man die in kringloopwinkel Ramsjburg aan het werk is met een gasbrander schrikt van de klap en snelt op het ongeval af, maar vergeet daarbij zijn gereedschap uit te zetten. Binnen enkele minuten staat het zeer brandbare gebouw in de fik. Men vermoedt dat zich in het gebouw nog enkele personen bevinden, al dan niet buiten bewustzijn. De Walcherse hulpdiensten rukken uit met groot materieel.

Dit angstaanjagende scenario is gelukkig geen dagelijkse kost voor Brandweer Zeeland maar het is wél een scenario dat realistisch genoeg is om klaar voor te zijn. En dat is ook precies de reden waarom de brandweer regelmatig oefent, zowel in als buiten de stad. De oefening die op 23 oktober wordt gehouden was een grote. Er waren ongeveer veertig Walcherse brandweerlieden aanwezig (waaronder een aantal begeleiders), plus een groep EHBO’s met LOTUS-vrijwilligers. Een indrukwekkend schouwspel, waarbij ons vooral opviel hoe betrokken iedereen is, bij zo’n oefening. We zagen in ieder geval niemand die dit gespeelde ongeval niét serieus nam. Geruststellend vonden we.

Maar eerst even verder terug in de tijd: een keertje mee met de Middelburgse brandweer stond al wat langer op ons verlanglijstje. We kennen wel een paar mannen die op Post Stromenweg (brandweer/ambulance) zitten, maar zomaar een keertje instappen leek geen optie. Dat betekende echter niet dat we niet welkom waren. Kort voor de zomer werden we uitgenodigd door Nora Smits, voor een rondleiding bij Veiligheidsregio Zeeland aan de Segeerssingel en daar spraken we af dat ze ons de kazerne aan de Stromenweg zou laten zien, en dat we later mee zouden mogen op oefening. Er kwamen wat vakanties tussendoor, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.

Tijdens het eerste bezoek vertelde operationeel manager Luigi Bellu ons alles over de organisatiestructuur van Brandweer Zeeland en werden we voorgesteld aan enkele beroepsbrandweermannen. Daar is veel leerzaams over te vertellen maar om het een beetje behapbaar te houden verwijzen we naar de website. De meeste informatie is daar ook te vinden. Op de Veiligheidsregio zelf hopen we later nog terug te komen. Als het goed is mogen we t.z.t. ook een keer meekijken in de meldkamer.

Terug naar de oefening. In de kazerne werden we ontvangen door John Van de Garde, die al 33 jaar bij de Zeeuwse brandweer zit. In het verleden werkte hij als beroeps voor de Middelburgse kazernes, tegenwoordig als vrijwilliger. Maar in dienst bij EPZ houdt hij zich beroepsmatig ook nog steeds bezig met brandbestrijding en veiligheid. Op voorhand leek hij ons een echte ouwe rot in het vak en die dinsdagavond bevestigde John dat beeld. Hij weet waarover hij praat, hij bewaart de rust én hij bewaakt de humor. Tijdens deze oefening was hij echter niet de Officier van dienst, omdat hij onze gids was die avond. De leiderschapsrol was voor Gert Meijer, die uit hetzelfde hout leek te zijn gesneden als John. Nuchter en rustig, maar ook vastberaden. Het zijn mannen waar je naar luistert, als er poep aan de brandende knikker is.

Nu we erover nadenken kwamen alle vrijwillige brandweerlieden die we die avond spraken zo over. Iedereen is even gedreven. We vonden het mooi om te horen dat de jongste in het gezelschap, Sven Catsman, als op zijn 12e bij de jeugdbrandweer ging. Nu is hij 24. Hij is niet de enige brandweerman in zijn familie, kunnen we melden. Zulke dingen gaan soms over, van vaders op zonen. Zou de wil om te blussen een genenkwestie zijn?

Hoe dan ook: met dit filmpje hopen we een kleine indruk te geven van de gang van zaken tijdens een brandweeroefening. We kwamen zelf oren en ogen tekort eerlijk gezegd. Tijdens de briefing vooraf hoorden we veel jargon. Medewerkers van hulpdiensten communiceren soms in codes zonder dat ze het zelf door lijken te hebben. De nummers van tankautospuiten worden soepeltjes afgewisseld met die van radiokanalen bijvoorbeeld. Als leek weet je dan soms echt niet waar het over gaat. Maar gelukkig hebben we internet dan voor overzichten hè?

Op https://www.hetbrandweermagazijn.nl/service/brandweer-voertuigen, bijvoorbeeld, krijg je een aardige indruk van de voertuigen van de brandweer. Het zijn er nogal wat, omdat de brandweer nu eenmaal veel meer doet dan branden blussen alleen. Kijk maar eens op https://www.brandweerzeeland.nl/over-ons. En kijk vooral ook eens bij vacatures! Brandweer Zeeland staat te springen om nieuwe vrijwilligers en heeft ook nog andere banen in de aanbieding. Je moet nog wel opgeleid worden natuurlijk, maar de (behoorlijk hoge) kosten daarvan worden wel betaald.

Wij hebben in ieder geval geleerd dat onze brandweermannen (en -vrouwen niet te vergeten, want ook al zijn ze in de minderheid, ze zijn er wel!) er altijd klaar voor zijn. Ze staan voor onze veiligheid. Om te koesteren en respecteren die mensen.

De Brandweer is De Stad!

Foto’s van de avond zijn te bekijken via het album op Facebook.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zeeuws Blond: een 'archiefbier' van Stadsbrouwerij Middelburg
Zeeuws Blond: een ‘archiefbier’ van Stadsbrouwerij Middelburg

Mooi, deze samenwerking tussen Stadsbrouwerij Middelburg en het Zeeuws Archief. Van de pagina van het archief: “Een brouwrapport uit het archief van een historische bierbrouwer is door het Zeeuws Archief […]

5 nov 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Tussen de bedrijven door: kletsen over stroopwafels met Michel van Schaik
Tussen de bedrijven door: kletsen over stroopwafels met Michel van Schaik

We riepen het van de zomer al: we zouden graag iets meer aandacht willen besteden aan de verhalen en de geschiedenis van de kramen en ondernemers van Weekmarkt Middelburg. De […]

5 nov 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Een Zeeuwse primeur: Middelburg krijgt een Hyperbowling
Een Zeeuwse primeur: Middelburg krijgt een Hyperbowling

Een mooie primeur voor de stad, in maart 2019! Middelburg krijgt als eerste stad in Zeeland, en als tweede stad in Nederland, een Hyperbowling! Een wat? Een hyperbowling! Wij hadden […]

5 nov 2018