array(5) {
  [0]=>
  int(8680)
  [1]=>
  int(8681)
  [2]=>
  int(8682)
  [3]=>
  int(8683)
  [4]=>
  int(8684)
}

Oude afleveringen Trugkieke nu ook op YouTube

Soms moet je gewoon een beetje geduld hebben. Dat de archieven van Trugkieke wemelen van de prachtige en waardevolle historische beelden hoeven we geen Zeeuw meer te vertellen. Op de website van Omroep Zeeland kun je gelukkig veel oude uitzendingen terugvinden. Maar niet het hele archief, ook niet op YouTube.

Dat had een reden. Twaalf jaar geleden digitaliseerde ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland 50 uur aan beeldmateriaal van Trugkieke, als een pilot, maar dat moest via Beeld en Geluid en Hilversum. Die kregen dusdanig veel subsidie dat de minister verlangde dat ze ook een verdienmodel zouden verzinnen. Een van de gevolgen daarvan was dat de beelden van terugkieken niet online beschikbaar kwamen na de digitalisering, maar alleen konden worden bekeken via het betaalde programma Teleblik.

Maar daar lijkt nu een omslag in gekomen te zijn. Op YouTube verschijnt de ene na de andere uitzending van voor 2000. Deze vier Middelburgse afleveringen bijvoorbeeld:

Middelburg 1960:

Verdwenen straten in Middelburg begin sixties

Herengrachtschool 1959 Middelburg

Fam Joosse

Tof toch? Stuk voor stuk afleveringen vol prachtige historische beelden. Fijn dat het nu toch nog goed komt allemaal.

Een fragment uit een schrijven voor de ZB, van november 2008:

Vandaag is er goed nieuws over de duurzame opslag van het in Zeeland populaire programma Trugkieke. Enno mailde ons vandaag dat de directeuren van Omroep Zeeland, de Zeeuwse Bibliotheek en het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid een overeenkomst hebben ondertekend voor het archiveren van circa 50 uur van het televisie-archief van Omroep Zeeland.

Het gaat over alle uitzendingen van het programma Trugkieke. Die worden geëncodeerd en duurzaam opgeslagen via Beeld en Geluid, en zullen beschikbaar komen via de website van Omroep Zeeland en geschiedeniszeeland.nl. De eerste resultaten worden in het voorjaar van 2009 zichtbaar voor het publiek.

De screenshots komen uit de genoemde afleveringen.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Spijtig: Expresszo Middelburg gaat stoppen
Spijtig: Expresszo Middelburg gaat stoppen

Jammer, maar begrijpelijk: Ard Flipse gaat een andere koers varen en stopt daarom met Expresszo. Op dinsdag 21 januari is de zaak voor de laatste keer geopend. De B&B blijft […]

15 jan 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij Smit Interieurbouw en Advies in Middelburg
Op bezoek bij Smit Interieurbouw en Advies in Middelburg

Ooit zat Smit interieurbouw en Advies nog in de Brakstraat in Middelburg Centrum, maar inmiddels is het bedrijf van Danny en Debbie Smit alweer twintig jaar gevestigd aan de Laan […]

15 jan 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Een cursus BHV voor VOM-leden in het Ondernemerslokaal
Een cursus BHV voor VOM-leden in het Ondernemerslokaal

Er gebeurt steeds meer in het Ondernemerslokaal en het Servicecentrum op het Zusterplein. Ook voor 2020 zijn er allerlei plannen. Zo zal er onder meer gaan worden samengewerkt met recreatie-ondernemers […]

15 jan 2020