Geplaatst op 14 januari 2020

Oude afleveringen Trugkieke nu ook op YouTube

Soms moet je gewoon een beetje geduld hebben. Dat de archieven van Trugkieke wemelen van de prachtige en waardevolle historische beelden hoeven we geen Zeeuw meer te vertellen. Op de website van Omroep Zeeland kun je gelukkig veel oude uitzendingen terugvinden. Maar niet het hele archief, ook niet op YouTube.
 
Dat had een reden. Twaalf jaar geleden digitaliseerde ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland 50 uur aan beeldmateriaal van Trugkieke, als een pilot, maar dat moest via Beeld en Geluid en Hilversum. Die kregen dusdanig veel subsidie dat de minister verlangde dat ze ook een verdienmodel zouden verzinnen. Een van de gevolgen daarvan was dat de beelden van terugkieken niet online beschikbaar kwamen na de digitalisering, maar alleen konden worden bekeken via het betaalde programma Teleblik.
 
Maar daar lijkt nu een omslag in gekomen te zijn. Op YouTube verschijnt de ene na de andere uitzending van voor 2000. Deze vier Middelburgse afleveringen bijvoorbeeld:
 
Middelburg 1960:
 
Verdwenen straten in Middelburg begin sixties
 
Herengrachtschool 1959 Middelburg
 
Fam Joosse
 
Tof toch? Stuk voor stuk afleveringen vol prachtige historische beelden. Fijn dat het nu toch nog goed komt allemaal.
 
Een fragment uit een schrijven voor de ZB, van november 2008:
 
Vandaag is er goed nieuws over de duurzame opslag van het in Zeeland populaire programma Trugkieke. Enno mailde ons vandaag dat de directeuren van Omroep Zeeland, de Zeeuwse Bibliotheek en het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid een overeenkomst hebben ondertekend voor het archiveren van circa 50 uur van het televisie-archief van Omroep Zeeland.
Het gaat over alle uitzendingen van het programma Trugkieke. Die worden geëncodeerd en duurzaam opgeslagen via Beeld en Geluid, en zullen beschikbaar komen via de website van Omroep Zeeland en geschiedeniszeeland.nl. De eerste resultaten worden in het voorjaar van 2009 zichtbaar voor het publiek.
 
De screenshots komen uit de genoemde afleveringen.


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg