array(9) {
 [0]=>
 int(26017)
 [1]=>
 int(26018)
 [2]=>
 int(26019)
 [3]=>
 int(26020)
 [4]=>
 int(26021)
 [5]=>
 int(26022)
 [6]=>
 int(26023)
 [7]=>
 int(26024)
 [8]=>
 int(26025)
}

Over 250 jaar Vrijmetselaarsloge La Compagnie Durable in Middelburg

Vrijmetselaarsloge La Compagnie Durable, gevestigd in de Stationsstraat, bestaat 250 jaar! Het is waarschijnlijk de oudste, nog bestaande vereniging van de stad.

Dat is een mijlpaal van jewelste, die het genootschap graag groots had willen, maar niet kón vieren, door de coronarigheid. Geen feestelijke bijeenkomsten dus, geen mooie sloepentocht en ook al geen officiële uitreiking van het jubileumboek.

Wij spraken vorig jaar al eens met een lid van de loge, op het terras van De Herberg. We namen ons toen voor daar een vervolg aan te geven in de vorm van een item, maar het bleef daarna lang stil, door genoemde omstandigheden. Gisteren kwam het alsnog van die nadere kennismaking, dit keer met drie andere leden, die enthousiast vertelden over de wereld van de vrijmetselarij in het algemeen, en die van de loge in Middelburg in het bijzonder.

In december komt het voorgenomen item alsnog, misschien komen er zelfs wel meerdere. Over de vrijmetselaars van deze stad valt namelijk erg veel te vertellen. Sowieso is de geschiedenis erg interessant, maar het lijkt ons ook mooi om een inkijkje te geven in het gedachtengoed en de activiteiten van de vereniging. Over de mensen achter La Compagnie zouden we ook graag wat meer vertellen. En over het pand. Stof genoeg, hoe dan ook.

Feit is dat de vereniging, door het besloten karakter ervan, voor veel mensen nog steeds iets mysterieus heeft. Door de gebruikte symboliek en rituelen zijn er in de loop van de tijd ook allerlei misverstanden over ontstaan. Het lijkt ons mooi om dié als eerste uit de wereld te helpen. La Compagnie Durable heeft namelijk ook wel behoefte aan nieuwe leden. Dan kan een beetje duidelijkheid ook geen kwaad.

Binnenkort meer dus.

Heb je helemaal nog geen idee over de vrijmetselarij? Hierbij dan alvast een paar links, om je in te lezen:

http://www.lacompagniedurable.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijmetselarij
https://www.vrijmetselarij.nl/
https://wijzijndestad.com/verhalen/mooie-beelden-een-rondje-middelburg-met-karel-van-de-beek-en-anita-dekker/

Knipsels Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De Kerstshow 2020 van Groenrijk Middelburg
De Kerstshow 2020 van Groenrijk Middelburg

Je leest er veel over in de media momenteel. Koppen als “Kerst 2020 wordt de belangrijkste in jaren”, of “We staan te springen om een kerstboom, dus komen ze eerder […]

7 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Help de Horeca: nu bijna 50 extra zaken voor afhalen en bezorgen in Middelburg
Help de Horeca: nu bijna 50 extra zaken voor afhalen en bezorgen in Middelburg

Bij wie ga ga jij dit weekend iets lekkers bestellen om af te halen of thuis te laten zorgen? Naast alle zaken die de service het hele jaar door bieden […]

7 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Jinc Optiek heropend in de Langeviele in Middelburg
Jinc Optiek heropend in de Langeviele in Middelburg

Dat ziet er wel eens eventjes anders uit zeg! Afgelopen woensdag heeft Jana Looij Jinc Optiek heropend aan Langeviele 40, in het pand waar voorheen Lieve Hemel was gevestigd. Voordat […]

7 nov 2020