Geplaatst op 06 juli 2019

Over de Collectie (Online) van het jarige Zeeuws Genootschap

In het portretje van Judith Adriaanse, van afgelopen maandag, schreven we al kort iets over haar werk voor het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Het Genootschap bezit een enorme collectie van 250.000 museale en bibliothecaire objecten, die in bruikleen zijn gegeven aan allerlei Zeeuwse culturele instellingen, zoals de ZB, het Zeeuws Archief en het Zeeuws Museum.

Die collectie wordt gedigitaliseerd en ontsloten via de nieuwe website ‘Collectie Online’, die is gemaakt door de mannen van Z2 (die ook wijzijndestad.com bouwden). Op dit moment is nog maar een klein deel van de collectie in de database te vinden, maar de items zijn wel zeer de moeite waard. Kijk zelf maar eens, naar de Middelburgse records bijvoorbeeld: kzgwonline.nl/zoeken?s=middelburg

Van Judith kregen we ook het jubileumboek ‘Van Wijs en Waan’, dat werd geschreven door Katie Heyning en dat vorige maand in Vlissingen is gepresenteerd. Een prachtgeschenk, bedankt!

Het deed ons bedenken dat we op de harde schijf nog een filmpje hadden staan van vorig jaar, toen we samen met mensen van het Genootschap een kijkje namen in de kluis van het magazijn van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk. We bekeken er een paar aanwinsten. Wie anders dan oud-collega’s Ronald Rijkse en Paul Aarssen konden ons daar alles over vertellen? Later dit jaar zal het KZGW zelf ook nog filmpjes publiceren hierover.

Meer lezen:

kzgw.nl/nieuws/verzamelingen-genootschap-online/

wijzijndestad.com/verhalen/zij-zijn-de-stad-judith-adriaanse/

geschiedenis-winkel.nl/van-wijs-en-waan-250-jaar-verzamelen-katie-heyning.html

kzgwonline.nl/


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg