array(1) {
  [0]=>
  int(11796)
}

Over de krapte op de Zeeuwse en Middelburgse arbeidsmarkt

Het speelt al behoorlijk lang en het einde lijkt nog niet in zicht: er is een groot tekort aan personeel in Zeeland, ook in Middelburg. We horen het al een paar jaar van horecaondernemers, maar ook in de retail, dienstverlening en industrie heeft men moeite om nieuw personeel te vinden.

Afgelopen woensdag publiceerde ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland het rapport ‘De Zeeuwse arbeidsmarkt’. Uit de inleiding:

“In Zeeland zijn ruim 180.000 mensen aan het werk. De provincie kent een lage werkloosheid van 3% en een stijgende deelname van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt. Een kwart van de Zeeuwse werkgevers heeft echter problemen met het werven van personeel, wat gevolgen heeft voor de omzetgroei van hun bedrijf.”

De groep mensen die niet aan het werk is, is vrij klein. Toch hebben wij steeds het gevoel dat het gekker is dan in het verleden, dat er meer aan de hand is. Maar wat dan precies? We hebben geen flauw idee. Feit is in ieder geval ook dat er dagelijks meer dan 40.000 Zeeuwen de provincie uitgaan, om elders te werken. De ZeeuwseVacaturebank.nl heeft de Zeeuwse Forensen-enquête gelanceerd om daar meer over te weten te komen:

https://www.zeeuwsevacaturebank.nl/forens

Over vervoer gesproken: dat is lokaal en regionaal ook een factor. Gisteravond waren we voor een ontspannen avondje in Markt Zes Domburg, waar we ook spraken met lokale ondernemers én medewerkers. Ook dáár is de krapte groot. Medewerkers worden regelmatig geworven in landen als Tsjechië en Letland.

Er werken overigens ook genoeg Middelburgers in het dorp, maar voor jongere medewerkers wordt een vakantiebaantje daar steeds minder aantrekkelijk. Er rijdt na tienen niet eens meer een bus tussen hier en de dorpen. Da’s toch niet te geloven eigenlijk?

Er moeten listen verzonnen worden, want de krapte houdt voorlopig aan, is de verwachting. Op de website van de ZB kun je er meer over lezen, en het volledige rapport downloaden.

Foto Langeviele 1953: Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zij zijn De Stad: Roko Margitić
Zij zijn De Stad: Roko Margitić

In de serie ‘Zij zijn De Stad’ deze week hier en in de Middelburgse & Veerse Bode: Roko Margitić. Hij woont nog maar negen maanden in Middelburg maar spreekt nu […]

27 mei 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Een nieuwe barbershop in de Vlasmarkt, vanaf 1 juni
Een nieuwe barbershop in de Vlasmarkt, vanaf 1 juni

Hè, wat? Voor het eerst in tijden zagen geopende gordijnen in het hoekpand op Vlasmarkt 53-55 en dat was niet voor niets, zo bleek: Karwan Abdullah opent daar op 1 […]

27 mei 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal VOM en Gemeente Middelburg heropenen openbare toiletten Zusterplein
VOM en Gemeente Middelburg heropenen openbare toiletten Zusterplein

Super! Aanstaande vrijdag worden de fietsenstalling en de openbare toiletten op het Zusterplein heropend, dankzij goed overleg tussen de VOM en de Gemeente Middelburg. De gemeente had nog geen exploitant […]

27 mei 2019