Geplaatst op 26 mei 2019

Over de krapte op de Zeeuwse en Middelburgse arbeidsmarkt

Het speelt al behoorlijk lang en het einde lijkt nog niet in zicht: er is een groot tekort aan personeel in Zeeland, ook in Middelburg. We horen het al een paar jaar van horecaondernemers, maar ook in de retail, dienstverlening en industrie heeft men moeite om nieuw personeel te vinden.

Afgelopen woensdag publiceerde ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland het rapport ‘De Zeeuwse arbeidsmarkt’. Uit de inleiding:

“In Zeeland zijn ruim 180.000 mensen aan het werk. De provincie kent een lage werkloosheid van 3% en een stijgende deelname van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt. Een kwart van de Zeeuwse werkgevers heeft echter problemen met het werven van personeel, wat gevolgen heeft voor de omzetgroei van hun bedrijf.”

De groep mensen die niet aan het werk is, is vrij klein. Toch hebben wij steeds het gevoel dat het gekker is dan in het verleden, dat er meer aan de hand is. Maar wat dan precies? We hebben geen flauw idee. Feit is in ieder geval ook dat er dagelijks meer dan 40.000 Zeeuwen de provincie uitgaan, om elders te werken. De ZeeuwseVacaturebank.nl heeft de Zeeuwse Forensen-enquête gelanceerd om daar meer over te weten te komen:

www.zeeuwsevacaturebank.nl/forens

Over vervoer gesproken: dat is lokaal en regionaal ook een factor. Gisteravond waren we voor een ontspannen avondje in Markt Zes Domburg, waar we ook spraken met lokale ondernemers én medewerkers. Ook dáár is de krapte groot. Medewerkers worden regelmatig geworven in landen als Tsjechië en Letland.

Er werken overigens ook genoeg Middelburgers in het dorp, maar voor jongere medewerkers wordt een vakantiebaantje daar steeds minder aantrekkelijk. Er rijdt na tienen niet eens meer een bus tussen hier en de dorpen. Da’s toch niet te geloven eigenlijk?

Er moeten listen verzonnen worden, want de krapte houdt voorlopig aan, is de verwachting. Op de website van de ZB kun je er meer over lezen, en het volledige rapport downloaden.

Foto Langeviele 1953: Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland


Delen op