Geplaatst op 25 april 2019

Over de kunst van Sjer Jacbobs in de Middelburgse grachten (slot)

Nu ook de PZC aandacht heeft besteed aan de kunstwerken van Sjer Jacobs, in de gracht voor de kiosk van Rondvaart Middelburg, is de tijd rijp voor een laatste berichtje van ons, over deze guerrilla-actie.

Lia Hector van Galerie T verklapte ons vorige zomer dat ze samen met haar man en kunstenaar Jacobs speelde met het idee voor de sculpturen. Jacobs ging er vervolgens (onbezoldigd) mee aan de slag, en maakte zelf foto’s en video’s van zijn werk. Een paar van die beelden staan op YouTube. Enkele foto’s van Sjer hebben we toegevoegd aan dit bericht.

Toen de beelden in de nacht van 15 op 16 april naar hun plek werden gevaren waren wij ter plekke. Lia had gezorgd voor wijn en broodjes, voor eventuele passanten. Gezellig! De mannen hadden de sculpturen in dik een half uur op hun plek. Er was namelijk al enig voorwerk verricht. Onnodig te zeggen dat we veel hebben gelachen in dat uurtje aan het water, met al die vermommingen en andere gein. Opmerkelijk: echt niemand kwam een kijkje nemen, om te vragen wat er allemaal werd uitgevoerd die nacht.

Nu is het vooral de vraag of de kunstwerken mogen blijven liggen. Uit het stuk van Maurits Sep:

“Omdat ze drijven, zijn het geen permanente kunstwerken. Dat kan ook niet, want een vergunning is er niet voor aangevraagd. De gemeente Middelburg weet in elk geval van niks en gaat daarom een brief sturen naar de kunstenaar. Of hij ze weg moet halen, is niet bekend. Gemeente Middelburg ‘beraadt zich nog’, laat een woordvoerder weten. ,,We hebben geen vergunning aangevraagd omdat het een verrassing moest blijven”, verklaart Lia Hector. ,,Maar als ze weg moeten, dan halen we ze wel weg.””

en:

“Volgens Roland van Banning van Rondvaart Middelburg trekken ze in ieder geval veel bekijks. ,,En er worden heel veel foto’s van gemaakt.” En Jacobs geeft zelf het antwoord op die filosofische vraag over de eeuwigheidswaarde van kunst en eeuwigheid. ,,Voor mij hoeft dat niet hoor.””

Wat ons betreft blijven de sculpturen nog een tijdje drijven waar ze drijven. We zien wel. En anders kijken we wel. Het is hoe dan ook een tof initiatief. Wij zijn De Kunststad!

Zie ook het artikel ‘Ineens dreven er hoofden in de gracht van Middelburg‘.

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/verhalen/kunst-de-gracht-en-het-holst-van-de-nacht/

wijzijndestad.com/verhalen/sculpturen-van-sjer-jacobs-in-de-middelburgse-grachten/


Delen op