We geven het toe hoor: in deze tijden van informatieovervloed komen we zelf ook lang niet altijd meer toe aan verdieping. Ook wij zijn vaak genoeg al tevreden met de informatie die we vinden via zoekmachines en in de boeken en tijdschriften in de collecties van bibliotheken en andere instellingen.
Maar als je bepaalde onderwerpen echt goed wilt onderzoeken, dan zijn er ook veel bronnen die je mist als je alleen maar Google en sociale media gebruikt. Wist je dat je als lid van een openbare bibliotheek ook gebruik kunt maken van zulke bronnen?
Zo doet ZB sinds vorige maand mee aan een proef van de Koninklijke Bibliotheek. Binnen die pilot krijgen alle leden van de openbare bibliotheek tijdelijk zes maanden thuistoegang tot diverse verdiepende bronnen in databanken van vier leveranciers: BSL (Springer/Nature), EBSCO, GALE en PROQUEST.
De bronnen zijn te vinden op https://www.dezb.nl/collecties/digitale-bronnen.html. De eerste keer dat je er gebruik van maakt moet je even inloggen met het nummer van je bibliotheekpas en je wachtwoord.
Afgelopen donderdag hadden we het nog even over het mooie van dit soort databanken met Andrea en Wim van ZB. Die maken er ook graag gebruik van. Andrea vertelde lachend dat ze via deze weg bijvoorbeeld een artikel had gevonden dat haar hielp bij de teelt van haar eigen tomaten én een boeiend stuk uit 1919 over een voorstel dat vrouwen kiesrecht zouden krijgen én het recht op het dragen van broeken.
Zelf vonden we zojuist ook weer twee mooie artikelen. De ene over roeifietsen, waar ook Middelburger Derk Thijs in voorkomt, de andere, ‘De Lessen van Arduin’, geschreven door Pierre de Winter. Zo’n artikel kun je wel vinden via Google, maar dan krijg je alleen een samenvatting. Als je verder wilt lezen moet je betalen.
Nou, als lid van de bibliotheek kun je daar dus wél gewoon bij. Helemaal gratis!
Zie ook het bericht van de KB.