array(1) {
  [0]=>
  int(25325)
}

Over Decathlon en Middelburg

Gisteren was de mogelijke vestiging van Decathlon in Middelburg weer volop in het nieuws. Omroep Zeeland kopte dat het bedrijf het wachten op de gemeente beu is: http://goo.gl/wiaAEU maar in de PZC van vandaag bezweert wethouder Simons dat de politiek dat niet ervaart als een dreigement.

Als je alles nog eens terugleest kun je je echter afvragen of zo’n dreigement überhaupt nodig is. De besluitvorming is inderdaad traag, maar dat heeft vooral te maken met alle bochten waarin de Gemeente zich moet wringen om nieuwbouw op ZEP mogelijk te maken. Het duizelt je, als je alle stukken ziet die bij het onderwerp horen (http://goo.gl/yYbzyY). Maar als je de moeite neemt om ze door te lezen kun je je toch niet aan de indruk onttrekken dat de goedkeuring van de vestiging al min of meer vastligt. Argumenten van tegenstanders worden genegeerd of afgezwakt. Het is zonde van alle rapporten die geschreven zijn.

Het interessante is dat niemand echt tegen de komst van Decathlon op zich is. Waar het vooral om gaat is dat er wordt aangestuurd op nieuwbouw, terwijl er al zo veel leegstand is. In het raadsvoorstel dat besproken werd (http://goo.gl/cBLeYn) komt dat slechts kort aan de orde, terwijl het veel genuanceerder ligt dan het er staat. Zo schrijft men dat een vestiging van de winkel in de binnenstad geen optie zou zijn. Als voorbeeld wordt onder meer het Geeregebied aangehaald.

De eigenaar van de leegstaande winkels daar zou inzetten op een andere invulling. Nu weten wij dat dat inderdaad zo is, maar Decathlon heeft zich daar nooit gemeld, terwijl die 1750 vierkante meter daar nog steeds beschikbaar is. We weten in ieder geval dat het bedrijf daar gewoon welkom zou zijn. Toegegeven, het is iets minder ruimte dan men wil bouwen in de ZEP, maar er zou best een mouw aan te passen zijn. Het complex aan Achter de Houttuinen beslaat bovendien 3000 vierkante meter.

En beide locaties bevinden zich boven parkeergarages! Maar is het niet gewoon zo dat Decathlon zich alleen maar aan de rand van de stad wil vestigen? Dat is in ieder geval wel wat het bedrijf vorig jaar aangaf in een interview met FD. Maar zelfs daar wil men bestaande ruimte niet invullen, terwijl die toch beschikbaar is. Wij hoorden zelfs fluisteren dat BCC zich op termijn ook zal gaan concentreren op de vestiging aan de kant van de Mortiere, nu Micro Electro is overgenomen. Als dat waar is zou er op termijn nog meer ruimte vrijkomen.

Om een lang verhaal kort te maken: het is beschamend om te zien hoe de betrokkenen dit verhaal er doorheen proberen te drukken, om allerlei duistere redenen. Het doet een beetje denken aan de recente situatie in Den Haag en Schiedam, waar Provinciale Staten vergelijkbare wensen van die steden niet honoreerden (http://fd.nl/ondernemen/903470/franse-megasportketen-noch-naar-den-haag-noch-naar-schiedam). Dat is niet voor niets. We citeren nog maar eens uit het recente Actieplan Binnenstad Middelburg (http://www.actieplanmiddelburg.nl) van de gemeente:

“Ook in het centrum van Middelburg is de leegstand de laatste jaren toegenomen. De gemeente vindt dat een zorgwekkende ontwikkeling en wil dan ook alles op alles zetten om de binnenstad toekomstbestendig te maken.”

Met de besluitvorming rondom Decathlon wordt die stelling in ieder geval niet onderschreven. Dat verdient toch een tegengeluid?

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Lange Delft Middelburg, 1931
Lange Delft Middelburg, 1931

Historie! Bedrijvigheid in de Lange Delft, in 1931. Foto: Ons Zeeland

15 apr 2015
Afbeelding #000 voor het verhaal De klinkers van Rob van Hese
De klinkers van Rob van Hese

Ha, is het niet prachtig? Rob van Hese vertelde onlangs dat hij wel eens muziek hoort, als hij over de klinkers van de Langeviele fietst. Vandaag wijdt hij er zijn […]

15 apr 2015
Afbeelding #000 voor het verhaal Hoi Eva
Hoi Eva

Eva is aangekomen in Middelburg! Volg het op https://twitter.com/MuseumweekNL

16 apr 2015