Ah, Villa Stella dus! Dát wordt de nieuwe naam van de zorgvilla die begin volgend jaar wordt opgeleverd aan Herengracht 50-52, op de locatie waar voorheen onder meer Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen & Hans Lipperhey Museum was gevestigd. Geinig dat dan juist voor de naam Stella is gekozen. Dat dit de nieuwe naam wordt lezen we op de website van Stepping Stones, de organisatie die de zorgvilla gaat exploiteren. We citeren uit een vacaturetekst:
“In het centrum, vlakbij de binnenstad van Middelburg, staat Villa Stella. Deze voormalige Sterrenwacht aan de Herengracht heeft aan de buitenzijde veel authentieke details, is van binnen helemaal gemoderniseerd en is van alle gemakken voorzien. De 25 appartementen bieden mensen met dementie een fijne, waardige en liefdevolle plek om te wonen.
De woonruimtes zijn circa 30 m2 tot 45 m2 groot en zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer. De bewoners kunnen genieten van de gezamenlijke ruimtes en de tuin. De appartementen aan de straatzijde hebben een prachtig uitzicht over de gracht. De villa wordt naar verwachting begin 2022 opgeleverd.”
We wisten dat er een zorginstelling zou komen, maar nu pas lezen we de details. We snappen nu ook wat beter waarom de verbouwing al zo lang duurt. Dit worden waarschijnlijk behoorlijk luxe appartementen. Dat verwacht je tenminste wel, als je leest dat de maandelijkse huur ervan ergens tussen de 1700 en 3900 euro ligt.
We hopen uiteraard dat we een kijkje mogen nemen, tegen de tijd dat het complex klaar is. Het pand aan de Herengracht heeft een interessante geschiedenis. Het was vanaf 1910 een kweekschool, daarvoor, vanaf 1859, het Armweeshuis.*
En dan hebben we het over de recente geschiedenis nog niet eens gehad. Wij zijn zelf bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in de periode dat jongeren- of vrijetijdscentrum De Beuk er zat. Daar hebben we nog bijna geen foto’s van, terwijl er in die drie jaar tussen 1976 en 1979 toch veel spannends gebeurde. In september 1978 speelden The Boomtown Rats er zelfs! Cool toch? En dan de situatie rond 1985. Blijkbaar werd op dit adres door Gemeente Middelburg toen nog methadon verstrekt. Omwonenden waren het daar niet mee eens, en bekladden het pand.
Gelukkig hebben we, een beetje op de valreep, zelf ook nog wel wat foto’s kunnen maken in het pand, rondom het vetrek van de sterrenwacht. Rijk-Jan Koppejan leidde ons toen rond, en stelde ons voor aan leden van de Aquariumvereniging, die op het punt stonden de handdoek in de ring te gooien. We waren ook een keer bij Ramon de Nennie en Machteld Van Der Wijst, voor de expo ‘Geef het een plek’. Zo konden we in ieder geval ook de kelder nog even meepikken…en kunnen we straks misschien toch die vergelijking ‘voor en na’ maken.
Enfin, begin volgend jaar dus.
Meer lezen:
De Beuk Herengracht op Middelburg Dronk
Villa Stella bij Stepping Stones
Impressie: Stepping Stones
Historische foto’s: Middelburg Dronk, Beeldbank Zeeland ZB en Beeldbank Zeeuws Archief
* Het bouwvallige Werkhuis, het voormalige Armweeshuis uit 1606 aan het Noordpoortplein te Middelburg, was eigenlijk ongeschikt voor de opname van wezen. Daar een verbouwing te hoge kosten met zich meebracht werden in 1847 door de toenmalige voorzitter van de Godshuizen, Jhr.Mr. J.G. Schorer plannen overwogen om een nieuw Armweeshuis te laten bouwen. De voorgestelde lokatie op het Molenwater, aansluitend op het Burgerweeshuis, werd door het gemeentebestuur afgewezen. Pas op 30 november 1855 gaf dit bestuur toestemming voor de bouw en wel aan de Herengracht, naast het uit 1784 daterende (Arm-)ziekenhuis. De bouw werd gefinancierd uit een kapitaal afkomstig van een legaat van Daniel van den Berge Blok, overleden te Middelburg op 10 maart 1806. Bij testament van 21 juni 1800 vermaakte hij de helft van zijn bezit aan het Armweeshuis en de andere helft aan het Burgerweeshuis. Het nieuwe Armweeshuis verrees op de plaats waar tot 1856 gebouwen van het Zieken- en Simpelhuis waren gevestigd. De officiële opening vond plaats op 24 oktober 1859. Na de opheffing van het Armweeshuis in 1909 werd het gebouw van dit gesticht een jaar later verkocht aan de Christelijke Kweekschool en vond een omvangrijke verbouwing plaats. Bron: Zeeuws Archief, Godshuizen in Middelburg.