array(1) {
  [0]=>
  int(37097)
}

Paleis op de Dam: meer over de plannen van Ben en Steven van Velzen

Afgelopen donderdag schreven we over de aanstaande verhuizing van Wijnkoperij van Leerzem, van het Molenwater naar het pand aan Dam 61, ook wel bekend als ‘Het Paleis op de Dam’. Vanmiddag waren we op het nieuwe adres uitgenodigd door eigenaar Ben van Velzen en zijn zoon, Steven van Velzen. Nu de plannen openbaar zijn vertelden zij ons er graag meer over.

En oh, wat zijn die plannen mooi! Nu worden wij van veel dingen enthousiast, maar als het ook nog eens gaat gebeuren in zo’n indrukwekkend en monumentaal pand als dit gaan we nog net niet stuiteren. Er zijn zoveel mogelijkheden! En dat is dan ook precies wat Ben en Steven zagen. Zij gaan het concept van de wijnkoperij uitdiepen en verbreden en dat niet alleen: ze gaan het ook combineren met een restaurant!

Het voert te ver om de plannen hier helemaal uit de doeken te doen, maar je kunt het in grote lijnen als volgt zien. De winkel/slijterij komt grotendeels in de kamers aan de voorzijde van het pand, waarbij er alle ruimte zal zijn voor proeverijen van wijn, bieren en whisky. Je durft het woord beleving bijna niet meer in de mond te nemen maar dat is toch waar het om zal gaan draaien. Ook de kamer direct achter de ingang gaat hier een rol in vervullen, terwijl daar ook een werk- en kantoorruimte zal komen. Ben zelf zal kantoor gaan houden in het deel dat vroeger door de conciërge werd gebruikt, toen het pand nog in gebruik was als school.

Dan het restaurant. De ‘middenkamer’, die ook wel de herenkamer wordt genoemd, zal gaan fungeren als bar. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat het horecagedeelte vergunningstechnisch gezien gescheiden moet worden van de winkel. De kamers lopen wel in elkaar over, maar kunnen na de winkelsluitingstijd wel worden afgesloten. Het restaurant zelf komt in de serre, die is verbonden met de binnenplaats. Rondom die serre zullen de nodige aanpassingen worden gedaan, om het geheel te kunnen verbinden met de werkplaats die achter het Paleis is gelegen (en die ook een ingang heeft aan de Pijpstraat). In dat pand komt namelijk de keuken. De geweldige kelder(s) van het pand krijgen t.z.t. ook een bestemming, maar dat is iets voor de langere termijn.

Over de kaart en formule van het restaurant kunnen we nu nog niet heel veel zeggen maar het is Steven die dat deel voor zijn rekening zal nemen. Hij is nog maar 23, maar hij had toch al een paar jaar zijn eigen zaak, Yachtclub Brouwershaven. Hij vertelde dat er in het restaurant in ieder geval verschillende mogelijkheden zullen komen. Enerzijds laagdrempelige menu’s in de vorm van kleinere hapjes, die aansluiten bij de proeverijen in de winkel, maar ook volwaardige menu’s van minstens vier gangen. Naar de geschikte kok wordt nog gezocht maar het is wel zo dat de keuken en kaart zal worden opgezet door de bevriende Corné Kot, van Over De Kook. Die gaat zich daar twee dagen per week mee bezighouden, tot alles goed op de rails staat. De zaken gaan overigens niet allebei tegelijk open. De wijnkoperij heropent al op 1 mei, het restaurant pas een maand later, als alles volgens planning verloopt. In het Paleis zelf hoeft niet zo gek veel verbouwd te worden (even afgezien van de bar en andere zaken), maar in de werkplaats natuurlijk wel. Hoewel: gas, water en stroom liggen er al, en de muren zijn recht: dat valt dus ook nog wel mee.

Dit is het plan in een notendop. We hopen dat we jullie er de komende maanden nog meer over mogen vertellen. Als je meer wilt weten over het pand (50 meter lopen van de voor- naar de achterzijde!) kunnen we jullie de korte video van Square Fruit aanbevelen. Op http://paleisopdedam.nl kun je alles lezen over de geschiedenis van het pand, en over de afzonderlijke kamers.

We wensen Ben en Steven heel veel succes met de plannen, en danken hen hartelijk voor de rondleiding. We zijn onder de indruk!

http://www.vanleerzem.nl

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/2014/11/10/op-bezoek-bij-indistrieel/

https://wijzijndestad.com/2017/03/23/wijnkoperij-van-leerzem-verhuist-naar-dam-61/

https://wijzijndestad.com/2016/10/19/voc-dagen-middelburg-het-wijnfestival-in-voorbereiding/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Phons Bakx over zijn nieuwe boek De Rondgangers
Phons Bakx over zijn nieuwe boek De Rondgangers

Er zijn ongetwijfeld ook Middelburgers die Phons Bakx nog niet kennen, maar heel veel kunnen dat er toch niet zijn. De een kent hem uit het horecaleven, de ander van […]

30 mrt 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Video: Albert Slinger is terug in Middelburg!
Video: Albert Slinger is terug in Middelburg!

Morgen om 9 uur in de ochtend opent Albert Slinger Lederwaren in de Lange Delft. Dat is iets nieuws, maar toch ook weer niet: Albert heeft al een hele geschiedenis […]

30 mrt 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Video: 10 jaar Lotus Tweedehands in Middelburg
Video: 10 jaar Lotus Tweedehands in Middelburg

Al zo’n beetje sinds we Wij zijn De Stad – Middelburg doen hebben we zo’n halve afspraak met Bo Beijer, coördinator bij Stichting Goed voor Elkaar, dat we Lotus 2e […]

30 mrt 2017