Geplaatst op 25 augustus 2015

Photos from Wij zijn De Stad’s post

De eerste man die wij afgelopen donderdag op het Molenwater tegenkwamen was Ruben Oreel. Als er folkloredagen zijn in Middelburg, dan is Ruben er ook, zo simpel is dat. Doet ‘ie al jaren. Terwijl hij af en toe inzoomde met zijn telelens, en plaatjes schoot, kletsten we, over Middelburg, Vlissingen en Westkapelle. Ruben (van oorsprong Middelburger) zit namelijk altijd vol mooie verhalen over het eiland, waar hij al ruim 35 jaar actief is als (pers-) fotograaf.

Een paar uur later dachten we terug aan het gesprekje en besloten dat het tijd was voor een korte sprint naar De Drvkkery, om daar Rubens laatste boek te kopen, getiteld ‘Ruben Oreel. 35 jaar persfotografie op Walcheren.’ Daar hebben we geen spijt van gekregen mensen. Wat een schitterend boek is dat! Je betaalt er weliswaar 30 euro voor, maar dan krijg je ook 350 pagina’s (bijna twee kilo weegt het) vol prachtige, sprekende foto’s, van 1980 tot nu. Het is een feest van herkenning, met om de zoveel pagina’s toelichtingen en anekdotes van Ruben zelf.

Toen we Ruben mailden met de vraag of we een paar foto’s mochten maken van het boek, om hier te gebruiken, antwoordde hij dat we maar gewoon de bijbehorende pagina’s moesten opgeven, dan zou hij de foto’s even sturen. Ook dat is Ruben. Hij doet er nooit moeilijk over, als je zijn werk wilt gebruiken met een naamsvermelding. Zo kunnen we dan mooi een paar van die geweldige beelden delen hier. Van de burgemeesters Schouwenaar en Rutten, die renden, of een borreltje dronken met Luns op dat schip De Schorpioen. En hela, daar: Harry Bongers met een pin-up voor zijn zaak Portobello 50’s in de Gortstraat. Daar hebben we wat op onze knietjes gezeten, om vinyl uit te zoeken…

Enfin, dit boek is de aanschaf zonder meer waard mensen. Je kunt het dus o.a. kopen bij de Drvkkery. Daar ligt het boek op de eerste tafel die je ziet als je binnenkomt. Online bestellen kan ook www.de-drvkkery.nl/Boek/Author/Ruben-Oreel.-35-jaar…/9789491555176.html.

Voor meer achtergrondfinformatie verwijzen we graag naar de stukken van Gerard van der Hoeven op www.deweekkrant.nl/files/pdfarchief/FGO/20150513/FGO_FGO-11_150513_1.pdf (PDF) en van Jan van Damme op zeelandboeken.pzc.nl/?p=14535

En: www.rubenoreel.nl

Tags:

Delen op