Geplaatst op 27 juli 2015

Photos from Wij zijn De Stad’s post

Je hoort zowel de toeristen als de Middelburgers zichzelf er regelmatig over verwonderen dat zoveel huizen in Middelburg centrum een eigen naam hebben. Wat dat betreft is het wel aardig om eens te wijzen op een schitterend boek van oud-wethouder Ed de Graaf, getiteld “D’ Guld Waerrelt : de wondere huisnaamwereld van Middelburg”.

In dat boek, dat tien jaar geleden werd uitgebracht, komt werkelijk ieder pand aan bod en de verklaringen zijn soms verrassender dan je zou verwachten. Neem nu het pand van Studio Kim op de Dam. Dat heet ’t Paert in de Wieghe. Daarover schrijft de Graaf:

“De voorstelling toont gekarikaturiseerd paard, op de rug gelegen in een wieg met de vier benen in de lucht, gewiegd door een poes. Op de achtergrond ontwaren we een dominant aanwezige ezel, balkend vanaf een preekstoel. De betekenis van de voorstelling is aan de vergetelheid prijsgegeven, maar bezit voldoende zeggingskracht om de fantasie de vrije loop te laten. Het teken was te zien bij bordelen. Verondersteld wordt dat achter de huisnaam de zinsnede ‘Het Paar in De Wiege’ schuilging.”

Zie ook het artikel op @Middelburg Dronk: middelburgdronk.nl/wiki/%27t_Paert_in_de_Wieghe

Dit is gewoon een heel leuk boek om eens door te bladeren. Het is nog te koop, maar kan natuurlijk ook geleend worden bij de Zeeuwse Bibliotheek.

We hoorden onlangs trouwens ook iemand fluisteren dat Ed de Graaf een nieuw boek heeft geschreven, dat hij echter pas later zal uitgeven omdat het thema ervan wat gevoelig ligt. We zijn zeer benieuwd 🙂 #HijisDeStad

Foto’s: Ed de Graaf en Rob van Hese

Tags:

Delen op