Geplaatst op 14 mei 2015

Photos from Wij zijn De Stad’s post

Misschien moet je het gewoon even doen, vandaag of morgen: de Nieuwstraat in Middelburg inlopen om een kijkje te gaan nemen in expositieruimte De Pluyme, op nummer 29. Tot en met zaterdag kun je daar namelijk kennismaken met de Franse (maar ook Nederlands sprekende) beeldend kunstenaar Catherine Juge Thouroude. En met haar werk, uiteraard.

Wij waren zelf aanvankelijk een beetje in verwarring, toen we er dinsdag binnenwandelden. Wij wisten namelijk niet dat deze ruimte te huur is voor “kunstenaars van diverse pluymage”. Toen Catherine ons vertelde dat ze niet lang meer zou exposeren op deze locatie kopten we de bal meteen in: “ah, dit is een pop-up galerie?” Niet dus. Dit is gewoon hoe De Pluyme werkt.

Maar het werk van Catherine is mooi en origineel. Ze woonde eerder al in Nederland, maar vertrok weer voor 30 jaar naar Frankrijk, om uiteindelijk toch weer terug te keren naar ons kikkerlandje. Middelburg bevalt haar uitstekend. Extra leuk is dat sommige sieraden ook echt de link leggen met de lokale cultuur. Wij werden blij van de hanger met het opschrift “Soms ruik ik weer die kroeg”, die verwijst naar het gedicht Reigerstraat 7, van Theo Raats. Dat is toch vrij uniek, zouden we denken.

Er hangen ook schilderijen van iemand anders, maar zoals het ware leken betaamt zijn we weer vergeten hoe hij heet en welke techniek hij ook alweer gebruikt. Des te leuker om zelf even te gaan kijken en je te laten informeren.

Nieuwstraat 29 dus. Tot en met zaterdag. Nou, en vooruit dan: tijdens de volgende kunstroute, in juni, zal deze expositie ook nog (eenmalig) te zien zijn. Je hebt dus eigenlijk nog vier dagen. Kun je desgewenst ook nog de tweetalige bloemlezing van hedendaagse Zeeuwse poëzie bestellen, ‘Il n’est d’eau qua la mer’. Ook bijzonder, toch?

Amusez-vous!

depluyme.blogspot.nl
catherinejuge.wix.com/warlili
www.theoraats.nl/

Tags:

Delen op