We spreken veel Middelburgse ondernemers, deze weken. Die gesprekken gaan over van alles en nog wat, maar als we twee onderwerpen mogen noemen die in álle gesprekken terugkeren dan zijn het toch wel de blijdschap over het weer normaal kunnen ondernemen én de hoge prijzen van alles.
Wat betreft dat laatste redeneren wij zelf meestal vanuit onze eigen rol, namelijk die van consument. Van de boodschappen tot de rondjes in de kroeg: het is gewoon pittig. Maar dat geldt voor veel ondernemers ook. We horen maar al te vaak hoe het worstelen is om de balans te vinden tussen de passie voor het vak en prijzen die moeten worden doorberekend aan de klant.
Frans en Jan, van Pluk de Dag – En dan is er koffie, zijn er een goed voorbeeld van. Afgelopen weekend deelde Frans een filmpje online, waarin hij aankondigt te gaan stoppen met de verkoop van bloemen. In dat filmpje legt hij ook uit hoe lastig die beslissing was, omdat bloemen nu eenmaal altijd de basis zijn geweest van de winkel, én de passie van Frans en zijn team.
Maar er is veel veranderd in de afgelopen twee jaar. Frans en Jan kwamen al van ver, maar precies op het moment dat ze weer waren opgekrabbeld waren er toch weer die gedwongen sluitingen, en nog veel meer. De prijs van bloemen is enorm gestegen. Frans vindt dat hij daardoor als bloemist niet altijd meer geloofwaardig is. Als treffend voorbeeld noemde hij een klein meisje, dat met een tientje een mooie bos bloemen voor haar moeder kwam kopen. Ze kreeg ‘m mee hoor, die bos, maar daar werd wel op toegelegd. Voor een mooi boeket ben je zo het dubbele kwijt, of zelfs nog meer.
Daarnaast waren er nog allerlei factoren die de mannen de knoop deed doorhakken. Een vaste kracht die eens een andere koers wilde gaan varen omdat zij de dag ook letterlijk wil gaan plukken. Kleinkinderen. Vrienden die het leven lieten op veel te jonge leeftijd. Dan komt die vraag vanzelf: wanneer pluk je dag nu precies? En als je dan lekker aan het plukken bent: zijn er dan toch nog genoeg inkomsten om dat prijzige leven van nu te kunnen betalen?
Daarom dus: de bloemen eruit, en meer interieur en decoratie erin. De winkel blijft gewoon bestaan, maar dan zonder de verse bloemen. Naast hun werk in de winkel doen Frans en Jan ook nog het nodige op het gebied van interieuradvies. Ze richten regelmatig complete woningen in, op aanvraag. Vinden ze ook mooi!
Natuurlijk zullen ze het gaan missen, maar ze weten ook dat dit voor hen de goede beslissing was. Weer een nieuwe afslag. En het team? Dat vindt de draai ook wel weer. Petra blijft, in een nieuwe rol, Marieke maakt de overstap naar PLANTaardig. De puzzelstukjes vielen gelukkig snel op hun plaats.
Het zou ons eerlijk gezegd niet verbazen als we dit soort ontwikkelingen vaker gaan zien. Horecazaken die bepaalde dranken of gerechten van de kaart halen, winkels die het assortiment verkleinen, of juist de winkelruimte. Bepaalde diensten die simpelweg verdwijnen.
Leuk is het misschien niet altijd, maar wel begrijpelijk. Als je hard werkt wil je ook iets overhouden onder de streep, zo simpel is het.
Het filmpje met Frans kun je bekijken via Facebook.