Geplaatst op 22 oktober 2014

Podio del Mondo in Middelburg

Onlangs stuurde Rob van Hese ons een plaatje van een tegel in het plaveisel op het Damplein. Het leek ons dat bijna iedere Middelburger die tegels wel weet te liggen, maar gekker werd het toen we even stilstonden bij de teksten op die tegels. “De afwezigen hebben altijd ongelijk” snappen we nog wel. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die Venus? Daar konden we toch niet gek veel van maken.

Een beetje snuffelen in de Krantenbank Zeeland leert je dat de tegels deel uitmaken van een kunstproject van Marinus Boezem, van eind jaren 70: “Podio del Mondo”. Die naam deed bij ons wel een lampje branden. De Middelburgse componist Jan Karman wees ons daar recentelijk op. In die tijd was er nogal wat te doen over dat project. De politiek was nogal verdeeld over de vraag of het hier nu eigenlijk wel om kunst ging. En wat zien we, behalve artikelen over het project? Een ingezonden brief van Jan, over al dat gekissebis!

Of het nu wel of geen kunst was en is laten wij in het midden maar het is grappig om te zien dat zulke discussies van alle tijden zijn. En we constateren tegelijkertijd dat de tegels de tand des tijds al ruim 35 jaar doorstaan. Dat is best duurzaam, toch?

Foto’s: Rob van Hese
Knipsels: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg