array(3) {
  [0]=>
  int(48993)
  [1]=>
  int(48991)
  [2]=>
  int(48992)
}

Praktijk Marteijn: psycho- en hypnotherapie in de Brakstraat in Middelburg

Een nieuwe praktijk in Middelburg centrum! Sinds deze maand is aan Brakstraat 30B Praktijk Marteijn gevestigd, in de ruimte waar we in mei 2019 ook al eens waren, toen Praktijk Feeling-Fine er net was geopend. Eline is inmiddels verhuisd naar Souburg, Elvin Marteijn vulde het gat graag op. Grappig genoeg werkte hij jaren geleden ook al in het pand, toen het ZCAD er nog was gevestigd.

We maakten afgelopen weekend kennis met Elvin en ontdekten al snel dat we veel gemeenschappelijke kennissen hebben. De kennismaking werd een interview, dat deze week ook in alle Zeeuwse edities van de Bode is te lezen:

Elvin Marteijn werkt al meer dan twintig jaar in de hulpverlening. Sinds 2017 is hij werkzaam als senior POH-GGZ, of voluit: als Praktijkondersteuner Huisarts-Geestelijke Gezondheidszorg, bij Huisartsenpraktijk SenS in Goes. Zelfstandig ondernemer is hij nog maar net. Een maand geleden opende Elvin in de Brakstraat in Middelburg zijn eigen Praktijk Marteijn, waar mensen terecht kunnen voor integratieve psychotherapie, hypnotherapie, training en preventie. Als therapeut behandelt Elvin de meest voorkomende psychische klachten.

Goedemorgen Elvin, een mooie praktijk heb je, in dit monumentale pand! Wil je eens wat meer over jezelf vertellen? Waar en hoe ben je opgegroeid?

“Dank je. Natuurlijk wil ik dat! Ik ben Elvin Marteijn, in 1976 geboren in Terneuzen. Daar hebben we niet lang gewoond. We verhuisden al snel naar Groede, het mooiste dorp van West-Zeeuws-Vlaanderen. Ik kom uit een gezin met twee kinderen. Ik heb één broer, die zes jaar jonger is. Ik ging naar de middelbare school in Oostburg. Als jonge puber op de fiets, later liftend en op m’n zelf gebouwde brommer. Na de middelbare school verhuisde ik naar Vlissingen, om te gaan studeren. Ik kwam terecht in een studentenhuis boven café De Concurrent aan het Bellamypark. Dat was een hele gezellige tijd, waarin ik allerlei muzikanten leerde kennen.”

Wat voor soort kind was je?

“Een rustige jongen. Als kind was ik best onzeker, altijd wat in mezelf gekeerd. Ik had een hechte vriendengroep, waar ik tot op de dag van vandaag nog contact mee heb, ook al is het nu wel minimaal. Dat ik rustig was betekent overigens niet dat ik altijd heel braaf was. Een beetje rock ’n roll zat er ook wel in. Als pubers experimenteerden we natuurlijk ook wel een beetje. Maar ik voelde me ook altijd verantwoordelijk, dus ik zorgde er wel voor dat het nooit te gek werd, dat ik alles op orde had.”

Op je profielpagina op LinkedIn zag ik dat je aardig wat opleidingen hebt doorlopen. Vind je studeren zo leuk?

“Zo is het gewoon gelopen. Van de MAVO naar de HAVO en vervolgens naar een middelbare beroepsopleiding. Daar rolde ik, ondanks alles, vrij soepel doorheen, waarop ik besloot Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan studeren in Sittard. Later heb ik daar nog diverse post HBO-opleidingen en vakopleidingen aan toegevoegd. Nu, op mijn vijfenveertigste, ben ik nog steeds student: vierdejaars aan de A.I.H.P.-academie in Gent. Die studie hoop ik binnenkort af te ronden.”

Een student voor het leven! Maar ondertussen doe je ook veel andere dingen. Je hebt een gezin, je werkt in een huisartsenpraktijk en dan nu ook nog je eigen praktijk.

Lachend: “ik verveel me niet inderdaad, het is een dynamisch geheel.” “We zijn nu tien jaar getrouwd en hebben drie heerlijke kinderen. Vanochtend was ik nog bij het afzwemmen van mijn dochter. Dat is genieten. Eerst woonden we in Vlissingen, maar sinds een jaar of vier in Middelburg, in ’t Zand. Een hele toffe plek. We voelen ons hier thuis.

Hoe voelde het om hier je eigen praktijk te beginnen?

“Het menselijk functioneren en psychologie hadden altijd al mijn interesse. Aan het begin van mijn loopbaan werkte ik onder meer in het vluchtelingenwerk. Op een AZC, maar later ook met minderjarige vluchtelingen. Op zeker moment waren er diverse ontwikkelingen die mij deden besluiten weer verder te gaan studeren en voor een nieuwe afslag te kiezen.

Na een studie van drie jaar ging ik bij Emergis aan de slag als verslavingstherapeut. In die tijd begon mijn loopbaan als therapeut dus feitelijk. Grappig genoeg werkte ik toen al hier in de Brakstraat, in het pand waar ik nu deze praktijk heb. En ook mooi: mijn vrouw – we zijn inmiddels tien jaar getrouwd – leerde ik ook op deze plek kennen. We waren collega’s toen. Je kunt dus wel zeggen dat dit pand voelt als thuiskomen. De nieuwe eigenaars hebben het prachtig gerenoveerd!”

Kun je kort samenvatten wat jij doet als therapeut?

“Mensen kunnen bij mij terecht voor behandelingen van de meest voorkomende psychische klachten, van angsten en fobieën tot verslaving en emotionele problemen. Dat is echt heel breed. Je kunt mijn werk niet goed samenvatten in een paar zinnen. Ik raad belangstellenden aan een kijkje te nemen op mijn website, https://www.praktijkmarteijn.nl.

Daar vertel ik over de behandeltrajecten en individuele coaching, maar ook over de trainingen en gastlessen die ik verzorg. Ik ga uiteraard ook in op de waarde van integratieve psychotherapie en hypnotherapie. Die twee sluiten naadloos op elkaar aan. Ik vind het belangrijk om de misverstanden rondom hypnose weg te nemen. Het wordt door sommigen geassocieerd met toneelentertainment en andere bedenkelijke doeleinden waardoor mensen een foutief beeld kunnen hebben over hypnose als therapeutische interventie. Dit is jammer en onterecht. Hypnose wordt bijvoorbeeld ook ingezet in de bestrijding van chronische pijn en lichamelijk onverklaarbare klachten. In december start ik daar ook mee: pijnreductie bij mensen die chronische pijn hebben door middel van hypnose.”

Heel wat anders: je luistert en maakt ook graag muziek. Ik hoor nu zelfs de muziek van New Model Army door de speakers hier. Dat gebeurt niet zo vaak. Vertel eens?

“Grappig dat jij die band ook kent. New Model Army kreeg ik jaren geleden mee van een collega in het vluchtelingenwerk. Mooie muziek! Zelf speel ik een band, the New Page. We schrijven zelf nummers, maar spelen ook graag covers, van Neil Young tot Gorki. Zolang het maar geen echte top 40-muziek is.”

Tot slot: met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Als therapeut voer ik dagelijks keukentafelgesprekken met cliënten. Ik heb altijd interesse in de verhalen en beweegredenen van. Tegelijkertijd ben ik wars van het opkijken tegen mensen. Iederéén kan me inspireren. We zijn allemaal gelijk aan elkaar!”

Het verhaal in de digitale editie van de Middelburgse & Veerse Bode:

https://www.internetbode.nl/regio/middelburg/krantenarchief

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De nieuwe praktijken van Feeling Fine & Be Good in de Brakstraat
De nieuwe praktijken van Feeling Fine & Be Good in de Brakstraat

Voor uitnodigingen in bijzondere Middelburgse panden zijn we altijd te porren! Vanmiddag waren we te gast in de Brakstraat, in de nieuwe praktijken van Praktijk Feeling-Fine en Massagepraktijk Be Good […]

15 mei 2019

Volgende verhalen

Afbeelding #020 voor het verhaal NS, ProRail en Gemeente Middelburg over de plannen met het station en stationsgebied
NS, ProRail en Gemeente Middelburg over de plannen met het station en stationsgebied

Er zijn een paar van die gebouwen in de stad, die een beetje van ons allemaal zijn. Het treinstation, dat al in 1872 in gebruik werd genomen, is ook zo’n […]

13 okt 2021
Afbeelding #006 voor het verhaal Guesthouse Scherp: slapen op het randje van de stad Middelburg
Guesthouse Scherp: slapen op het randje van de stad Middelburg

Er zijn nog talloze hoeken en uitvalswegen van de stad waar we veel te weinig over weten. Neem nu de Breeweg: die kennen we natuurlijk wel aan ‘deze kant’ van […]

14 okt 2021
Afbeelding #011 voor het verhaal Gezien op Reddit.com: de Lange Jan van LEGO
Gezien op Reddit.com: de Lange Jan van LEGO

Tot een jaar of tien geleden hielden we ontwikkelingen rondom online communities altijd goed in de gaten, maar anno 2021 komen we nog maar zelden buiten onze eigen bubbel. Daarom […]

15 okt 2021