Geplaatst op 28 januari 2015

Presentatie: eerste opzet Actieplan Binnenstad Middelburg

Gisteravond woonden wij de presentatie van de eerste opzet van het Actieplan Binnenstad bij. In de Stadsschouwburg legde Stefan van Aarle van Adviesbureau BRO (in opdracht van de gemeente Middelburg) zijn aanbevelingen voor aan ondernemers en bewoners. Aan hen de taak vragen te stellen en mee te denken. In maart gaat er een definitief rapport naar de raad.

Zoals dat gaat na dit soort avonden duizelde het na afloop wel eventjes. Twee en een half uur aan ideeën, aanbevelingen, cijfers, trends, meningen, vragen, discussies, antwoorden, gevaren, kansen. En dan moest de borrel nog beginnen. Wat pik je daar in godsnaam uit? Hoe maak je er een concreet plan van? En hoe schrijf je er een stukje over op Facebook, zonder 2000 woorden te gebruiken? 🙂

Dat gaan we dus ook niet doen. We kunnen het rapport straks allemaal zelf lezen als het klaar is. Daarom gewoon een paar interessante aanbevelingen die gisteren uit de zaal of uit het rapport naar voren kwamen. Niets hiervan is definitief en we noemen meer niet dan wel. Maar het geeft misschien een indruk.

– Voer actief acquisitie op leegstand (benader zelf ondernemers, laat bidbooks achter, creëer een online pandenbank etc.).

– De diversiteit van de horeca mag worden vergroot

– Middelburg kan gastvrijer: de handhaver als ambassadeur en het wachttorentje bij de Stationsburg als informatiepunt bijvoorbeeld.

– Transformeer leegstand aan de rand in wonen, leisure, fietsenstalling, maatschappelijke voorzieningen, etc.

– Verfraai de Markt en maak gebruik van de centrale positie als wegwijzer naar de overige winkelstraten.

– Zet in op flexibele parkeertarieven en voldoende betaalbare parkeerruimte.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar we willen u natuurlijk niet óók aan het duizelen brengen.

Over de avond zelf kunnen we kort zijn: de presentatie van Stefan van Aarle zat uitstekend in elkaar. Een duidelijk en eerlijk verhaal, goede spreker, stevig in de schoenen. Niet onbelangrijk op dit soort avonden.

De aanbevelingen leken over het algemeen in goede aarde te vallen bij de ondernemers. De sfeer was positief en met de blik vooruit. Ervan uitgaande dat onze ondernemers (doorgaans niet het meest verlegen soort) niet zijn verworden tot makke lammetjes, zou dat best iets positiefs kunnen zeggen over plannen die werden voorgeschoteld.

Maar alles valt of staat uiteindelijk met de uitwerking. Ook daar is al ruimschoots over nagedacht. Maar voor we die kunnen belichten wachten we eerst netjes op het definitieve rapport.

Na afloop werd er overigens nog gebroederlijk een biertje en een wijntje gedronken. Een stad kan dan wel veranderen, dorst zal er altijd zijn 🙂


Delen op