array(2) {
  [0]=>
  int(41389)
  [1]=>
  int(41388)
}

Rens Petiet over het vuurwerkverbod 2020

We lazen net een nieuwsbericht over het feit dat er nu al twee keer zoveel illegaal vuurwerk in beslag is genomen als vorig jaar. Da’s niet zo gek. Handel wordt er alleen maar lucratiever van, als er wel verboden zijn, maar geen alternatieven.

De Middelburgse & Veerse Bode besteedt deze week aandacht aan de verkopers van legaal vuurwerk, die zich dit jaar moeten beperken tot vuurwerk van categorie 1. Hoe ervaren zij het vuurwerkverbod eigenlijk? Wij spraken er op verzoek van de krant kort over met Rens Petiet, eigenaar van Rens Petiet Tweewielers. Dit jaar geen verkoopfeestje met glühwein, hapjes en het rad van avontuur. Rens legt zich neer bij het vuurwerkverbod, maar waarschuwt wel.

”Het feit dat ik vuurwerk verkoop maakt me er een voorstander van, maar als mensen zeggen dat vuurwerk misschien niet meer helemaal van deze tijd is, dan ga ik daar een eind in mee hoor.” Rens Petiet uit Middelburg is eerlijk, als het gaat om de handel in vuurwerk. De omzet die hij eruit haalt is voor hem ieder jaar weer een welkome aanvulling op die uit de handel in tweewielers, maar meer ook niet.

“We zullen er niet failliet van gaan, als er een definitief verbod komt. Wat dat betreft denk ik dat veel horeca-ondernemers het nu een stuk zwaarder hebben. Maar het verbod van dit jaar kost me wel flink wat geld. De bestelde voorraden waren nog niet geleverd, maar ik had wel al flink geïnvesteerd in de jaarlijkse keuringen, certificaten en beveiliging, en in marketing. Die kosten krijg ik niet of nauwelijks vergoed. De omzetderving betekent vooral dat ik volgend jaar de investeringen in een nieuw fietsmerk zal moeten beperken.” Met een grijns: “ik had de huid al verkocht voordat ik de beer had geschoten, inderdaad.”

Petiet heeft begrip voor het vuurwerkverbod, maar vindt het geen slimme zet van de overheid: “even los van het feit dat ik verdien aan legaal vuurwerk denk ik oprecht dat jongeren op deze manier een belangrijke uitlaatklep wordt ontnomen. Ik ken er zó veel die een heel jaar uitkijken naar een nieuwjaarsviering met vuurwerk. Het is een beetje als de ‘brood en spelen’ van de Romeinen. Neem je die weg bij de mensen, dan gaan ze op zoek naar andere manieren om zich uit te leven, zeker nu. We moeten de jongeren niet vergeten. Doen we dat wel, dan komt er rottigheid.”

Bron inbeslagnames illegaal vuurwerk: Vuurwerkbarometer OM

 

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Sjef Hermans neemt na 44 jaar afscheid van het basisonderwijs
Sjef Hermans neemt na 44 jaar afscheid van het basisonderwijs

Vier-en-veer-tig jaar lang werkte Sjef Hermans in het basisonderwijs! Hoeveel kinderen zou hij in totaal in zijn klassen hebben gehad? We durven er geen schatting van te maken, maar het […]

16 dec 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Muntenactie Middelburgs beursje verlengd tot en met 31 maart 2021
Muntenactie Middelburgs beursje verlengd tot en met 31 maart 2021

Een dienstmededeling: in verband met de lockdown is de Muntenactie (‘het Middelburgs Beursje’) verlengd tot en met 31 maart 2021. Dat betekent dat muntjes tot die datum kunnen worden ingeleverd […]

16 dec 2020
Afbeelding #006 voor het verhaal Özcan en Canan Yarar de nieuwe eigenaars van Viduet in Middelburg
Werken bij Videotheek Viduet in Middelburg, eind jaren 90

Wisten jullie dat we in het verleden zelf ook in de Middelburgse middenstand hebben gewerkt? Zo werkten we vanaf 1998 bij Viduet, de videotheek die sinds 1983 is gevestigd aan […]

16 dec 2020