array(4) {
  [0]=>
  int(51527)
  [1]=>
  int(36610)
  [2]=>
  int(36615)
  [3]=>
  int(36625)
}

Rust zacht, Lou

Ach, wat verdrietig: een mooie Middelburger is niet meer. Deze week kregen we te horen dat Lou Davidse is overleden. We wensen zijn vrouw Nel, de kinderen en alle andere nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Wij leerden Lou kennen in 2017, toen we de sociale media van de website ‘Middelburg 800’ mochten verzorgen, en in dat kader spraken met diverse Middelburgers. Scherp Fotografie maakte de foto’s.

De kennismaking met Lou was een hele leuke en interessante. Nadien deden we nog een paar keer een bakje met hem, als we hem zagen zitten bij Café Die Lange. Lou was vriendelijk en grappig, maar zat ook vol verhalen. Hieronder het verhaal dat hij in 2017 met ons deelde. En die shag waar hij toen om vroeg? Die werd geregeld hoor.

Lou is De Stad!

Lou Davidse is 86. Hij werkte vele jaren voor de reinigingsdienst van de Gemeente Middelburg, eerst als chauffeur, later als monteur. Hij nodigt iedere Middelburger uit om verhalen te delen. Over vroeger, over nu en over de toekomst.

“Middelburgse verhalen zeg je? Daar ken ik er genoeg van, met mijn geheugen is niks mis. Maar moet het nu echt over mij gaan, met een foto en mijn achternaam erbij? Ik ben maar een hele gewone man hoor, dat vind ik eigenlijk maar niks. Maar vooruit.

De jaren 30 waren behoorlijk armoedig. Ik kom uit een gezin met dertien kinderen, en ben geboren in de Jodengang. In die tijd gingen we op onze klompen naar school in de Gravenstraat, zo met de blote voeten erin. We wisten niet beter en waren tevreden met kleine dingen. Soms ging je gewoon zonder eten naar bed. Dan was je al blij als een broer een raapje of peetje van het land had meegenomen, opdat je toch nog iets had. Als kinderen wisten we goed de weg in de stad. We gingen bijvoorbeeld regelmatig naar ’t Sincken Tooghje in de Beddewijkstraat. In dat café zaten veel koopmannen, die hun paarden stalden in de Schuiffelstraat. In ruil voor een glaasje prik bracht ik dat paard dan naar Oostkapelle. Te voet, inderdaad.

Ik heb altijd gewerkt, nooit mijn handen opgehouden. Als ik zie en hoor hoe dat nu soms gaat springen de tranen soms in mijn ogen. Ik begon ooit als knecht bij bakker Vroon in de Korte Noordstraat. Later werd ik vrachtwagenchauffeur en vervolgens machinist op een dragline. Eind jaren 50 werd ik aangenomen bij de gemeentereiniging, als chauffeur. Ik maakte veel mee. Wist je dat ik de eerste was die de grote kerstbomen voor op de Markt mocht aanvoeren? Dat waren avonturen hoor. Een boom van 15 meter op een veel kleinere wagen. Zo’n ritje leverde me ooit eens zeven bekeuringen binnen één dag op. En zo reed ik ook op de eerste vuilniswagen en in de eerste vrachtwagen met een kantelcabine. Ik bouwde in die tijd ook eens een zendmast voor de communicatie met de chauffeurs, door twee lantaarnpalen aan elkaar te lassen. Die stond tot een paar jaar geleden nog steeds aan de Veerseweg. Prachtig toch?

In 1990 ging ik met pensioen, maar ik ben niet stil gaan zitten. Ik trek er nog graag op uit met de fiets, of op mijn scooter. Ik biljart ook nog graag. Dat leerde ik ooit in café de Postkoets van van Hoepen, nu doe ik dat bij het Getij. Je ziet dan mannen van heel Walcheren, gezellig.

Of ik gezond leef? Iedere dag vier sinaasappels en altijd verse groenten. De schellen bewaren we voor het vee. Je moet geen groenten uit een blik eten. Spruten uit een potje? Dat bin geen spruten! Maar ik drink ook nog graag een wijntje hier en daar. En als je nog iemand weet die aan shag uit België kan komen? Ik houd me aanbevolen.”

Rust zacht Lou.

De historische foto’s van Lou kun bekijken via https://wijzijndestad.com/verhalen/lou-davidse-een-echte-middelburger/

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Digitale Duurzaamheid en Middelburg 800: tien mooie Middelburgers gered!
Digitale Duurzaamheid en Middelburg 800: tien mooie Middelburgers gered!

Redden wat er te redden valt! Er zijn ongetwijfeld mensen genoeg die het een zorg zal zijn, maar we vinden het zelf best belangrijk dat de portretjes die we ooit […]

25 mei 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De Gemeente is De Stad deel 1: de buitendienst aan de Waldammeweg
De Gemeente is De Stad deel 1: de buitendienst aan de Waldammeweg

We lopen al langer rond met het idee om regelmatig aandacht te besteden aan het werk van Gemeente Middelburg als organisatie. En dan bedoelen we niet het delen van persberichten, […]

1 mrt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Lou Davidse: een echte Middelburger
Lou Davidse: een echte Middelburger

Op de website van Middelburg 800 jaar een mooi portret van Lou Davidse. Tot een paar weken geleden kenden wij hem nog niet, maar toen we hem voor het eerst […]

23 feb 2017

Volgende verhalen

Afbeelding #003 voor het verhaal Weekmarkt Middelburg: een beetje reuring in een stille tijd
Weekmarkt Middelburg: een beetje reuring in een stille tijd

Dat enige, kleine buitje van vandaag pikten we net even mee, bij het maken van deze foto’s. Een toevalstreffer, want het is gewoon heerlijk zacht en droog weer vandaag. Fijn […]

6 jan 2022
Afbeelding #015 voor het verhaal Uit de geschiedenis van Blankenburgh Wonen & Slapen: Langeviele, jaren 80
Uit de geschiedenis van Blankenburgh Wonen & Slapen: Langeviele, jaren 80

Vorige maand schreven we over de verbouwing en uitbreiding van Blankenburgh Wonen en Slapen op Woonboulevard Middelburg. Het gesprek met Peter Blankenburgh ging toen vooral over het hier en nu, […]

7 jan 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Wij zijn de Kabouterstad
Wij zijn de Kabouterstad

Wat is dat toch, met al die kabouters in de stad vandaag? Welnu: die zijn neergezet in het kader van de Kabouterspeurtocht, georganiseerd door Het Lokaaltje Middelburg in de Sint […]

8 jan 2022