Geplaatst op 10 mei 2016

Sinister Zeeland: spannende wandelingen door Middelburg

Marloes Matthijssen is een vrouw –en ondernemer- naar ons hart. Ze is eigenaar van Elizee tekst & project. We kennen haar nog niet zo heel lang, maar de afgelopen twee jaar spraken we haar regelmatig online en ontmoetten we haar ook een paar keer op Middelburgse terrassen. Die gesprekjes leerden ons al snel dat Marloes en wij wel wat dingetjes gemeen hebben. Een vergelijkbare manier van ondernemen, bijvoorbeeld, maar ook interesses die elkaar raken. Denk aan zaken als belangstelling en opdrachten voor cultureel erfgoed instellingen, interesse in de geschiedenis van Middelburg en Zeeland én aan heftige muziek. Marloes was in het verleden onder meer Projectcoördinator bij Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en ze speelde in de metalband Satinoxide. Anno 2016 schrijft ze onder meer culinaire recensies voor de PZC, én reisrecensies.

Vorig jaar zomer nodigde Marloes ons uit om eens aan te schuiven in NXT van café-restaurant Vriendschap. Ze liep toen al rond met de plannen voor Sinister Zeeland, een project dat ze later in het persbericht zelf zou omschrijven als “een nieuw Zeeuws schrijverscollectief, dat wandelingen maakt op basis van de meest zwarte streekgeschiedenis. Onder het opbeurende motto Luctor et Putesco: ik worstel en verga.”

Behalve ons had Marloes ook de schrijvers Jan JB Kuipers en Anna A Ros uitgenodigd, en de filmbroers Matthias en Sebastiaan Hoekman. Ze wilde van ons wel eens horen wat wij vonden van haar plannen. Nou, die plannen vonden we dus geweldig en Marloes besloot het project verder uit te gaan werken, wat een paar maanden later resulteerde in Sinister Zeeland. De eerste wandeling is inmiddels gelopen (meesterverteller Jan is de gids) en was, naar we begrepen, een succes. De wandelingen voor 12 en en 26 mei zijn ook bijna uitverkocht, lezen we in de Facebookgroep op www.facebook.com/groups/sinisterzeeland.

We vinden het supertof voor Marloes en Jan dat de ‘ghostwalks’ aanslaan. Marloes is niet het type vrouw dat graag hard van de daken schreeuwt over al haar projecten, maar dat betekent uiteraard niet dat ze niet blij is, wanneer die projecten voorzien in een behoefte en ze er als zelfstandig ondernemer ook nog iets aan kan verdienen. Dat gunnen we haar van harte. Marloes doet namelijk ook veel te veel mooie dingen voor niks, vanuit haar passie zeg maar.

Wij gaan de tocht zelf natuurlijk ook een keer meelopen, want we hebben zelf ook wel wat met al die sinistere geschiedenissen van de stad. Zoals de meesten van jullie wel weten verzorgen wij ook de website www.middelburgdronk.nl. Dat is eigenlijk een lokale horeca-encylopedie, maar ook op die site wemelt het van de horrorverhalen. Om er maar een paar te noemen: die over kroegbaas Kees Merk op de Pottenmarkt, die in de jaren 30 zijn huishoudster vermoorde, over Pieter de Waal die in de 18e eeuw, na de kermis, de eigenaar van het Middelburgse logement ‘In ’t Hanegekraay’ ombracht en over het bibliotheekspook van de Segeersstraatkerk. Dat we een paar foto’s maakten van Marloes (in haar Evil Dead-shirt) in de muziektent op het Molenwater is natuurlijk ook geen toeval. Voor de bouw van de muziektent in 1865 is gebruik gemaakt van onderdelen van het laatste schavot waarop misdadigers zoals Sara Geldof en de ‘Duiveljager van Koewacht’ terechtgesteld werden.

Sinister, luguber en macaber. Wij houden wel van al dat gegriezel! Jij ook? Je kunt reserveren via www.sinisterzeeland.nl/bestel-nu.

Zie ook:

Sinister Zeeland:
www.sinisterzeeland.nl
www.facebook.com/groups/sinisterzeeland

‘Eerste ghostwalk: over horror en moordenaars’, bij Omroep Zeeland:
www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-04-28/998425/eerste-ghostwalk-over-horror-en-moordenaars-video

Website Elizee:
www.elizee.nl/projecten

Jan Kuipers op Wikipedia
nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kuipers

Wij zijn De Stad:
wijzijndestad.com/2016/03/09/nieuw-initiatief-middelburgse-stegentochten

Website Satinoxide:
www.satinoxide.com/index.php?menu=16&id=72

De foto van Jan en Marloes samen is gemaakt door Ruben Oreel, in het Schuttershofstraatje.

Tags:

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg