array(1) {
  [0]=>
  int(14981)
}

Sjef Hermans over 30 jaar Champagne Charlie

Champagne Charlie bestaat 30 jaar! Aanstaande zondag wordt het jubileumjaar 2018 afgesloten met een gratis concert (en cd-presentatie) in De Spot. Afgelopen vrijdag kletsten we er bij De Juf over met Sjef Hermans, een Middelburger vol muziek én verhalen. Het stukje verschijnt vandaag ook in de papieren versie van de Middelburgse & Veerse Bode.

“Je zou onze carrière bijna bestempelen als één grote kroegentocht. Eind jaren 70 begon die tocht al, onder een andere naam, met een optreden in café Seventy-Seven in Middelburg. Later speelden we veel in café ’t Hof van Zeeland, totdat wijlen Ronnie de Pree ons ontdekte en naar zijn café Alassio haalde. Ook in strandpaviljoen Piet Hein in Dishoek speelden we toen vaak en vervolgens iedere maand in Desafinado Jazz Eetcafe in Middelburg, twintig jaar lang.”

Als Sjef Hermans, de frontman en woordvoerder van Champagne Charlie, begint te vertellen over het dertigjarig jubileum van de band, lijkt het heel even alsof hij meer waarde hecht aan alle podia die de band in de loop der jaren aandeed dan aan de muziek zelf. Meteen daarna bewijst hij echter het tegendeel, als hij ingaat op de liefde voor de muziek, die alle leden van de vriendengroep verbindt.

“We spelen allerlei soorten muziek maar we zijn vooral gek op die oude, Amerikaanse rootsmuziek. De oorspronkelijke blues en oude folk. Het is fantastisch om in de geschiedenis van die muziek te duiken en er vervolgens je eigen draai aan te geven. Nummers waren in die tijd een soort gezongen krantenberichten. Er werden moorden bezongen, of het zinken van de Titanic. Zulke muziek spelen we graag. Ik luister er thuis ook naar ja. Op vinyl uiteraard. Aan mij is Spotify niet besteed.”

Om het jubileum te vieren heeft de band veel opgetreden in 2018, in zowel binnen- als buitenland. Het afsluitende -gratis – concert is op zondag 9 december in De Spot in Middelburg. Die middag wordt ook het nieuwe album ‘Sixpack’ gepresenteerd. Het is de veertiende plaat van Champagne Charlie. Bij al die albums horen natuurlijk ook verhalen. Over die eerste plaat ‘Live in Razzmatazz’, die werd gepresenteerd in de zaak van de Pree, of over de drie albums die tussen 2008 en 2013 werden gemaakt in samenwerking met het voormalige Roosevelt Study Centre in Middelburg.

Wat Sjef betreft is dat nog steeds een van de hoogtepunten. “Stel je voor: optreden tijdens de Four Freedoms Awards, en voor de familie Roosevelt. Dat was bijzonder. En het paste ook wel in de ontwikkeling dat op zeker moment steeds vaker optraden in theaters, en steeds minder vaak in kroegen. Dat begon rond 2002, na het uitkomen van ‘Laatste Afvaart’, de thema-cd over de veerdiensten over de Westerschelde.

Champagne Charlie heeft nooit de ambitie gehad een professionele band te worden. Na al die mooie en gevarieerde jaren beschouwt Sjef alles nog steeds als een uit de hand gelopen hobby. Maar de band speelt nog altijd met veel plezier. Sjef: “we zijn allemaal boven de zestig maar we peinzen er niet over om te stoppen. We gaan door totdat we erbij neervallen.”

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Hoe JA Tassen tassen maakt
Hoe JA Tassen tassen maakt

Toen ook JA tassen zich onlangs aansloot bij de VOM gingen we op bezoek en we vroegen de drie dames of zij het leuk zouden vinden als wij het productieproces […]

5 dec 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Actief Werkt Middelburg verhuist van Lange Geere naar Beenhouwerssingel
Actief Werkt Middelburg verhuist van Lange Geere naar Beenhouwerssingel

De Middelburgse vestiging van Actief Werkt Uitzendbureau gaat binnenkort verhuizen. Actief Werkt is nu nog gevestigd aan Lange Geere 12. Het uitzendbureau hoopt eind maart te heropenen aan Beenhouwerssingel 3, […]

5 dec 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Versmarkt en Stadskwekerij Overwater gaat sluiten
Versmarkt en Stadskwekerij Overwater gaat sluiten

Spijtig! Uit een persbericht van Arduin: Stichting Arduin heeft besloten de samenwerking met Hof Welgelegen & Versmarkt Overwater in Middelburg te beëindigen. Met ingang van 19 december is de locatie […]

6 dec 2018