array(2) {
  [0]=>
  int(8432)
  [1]=>
  int(8433)
}

Smakken in Middelburg?

In de aanloop naar Kerstnacht is het altijd een dankbaar onderwerp van gesprek. “Wat ga jij doen met de Kerst?” Maandag vroeg ik zelf aan iemand uit Zoutelande, wat zíjn plannen waren voor Kerstavond. Niks geen Middelburg. “In Eetcafe Royal Zoutelande is het versmakking. Altijd leuk”.

Oh ja, versmakking. da’s een maf woord. Dat versmakkingen ook wel in Middelburg werden gehouden had ik ooit al gezien op oude foto’s van de Reutel, die Jaap Wolterbeek in 1975 maakte. Zoals deze, met Guido Metsers met speenvarken en rechts in beeld Johny Caljouw. Maar gebeurde dit ook in andere cafés?

Het gaat in ieder geval ver terug. In een artikel uit de PZC van 1977 wordt er ook over gesproken. Ook Herberg de Lindeboom in Serooskerke wordt genoemd. Toevallig aten we gisteren in een nieuwe, heerlijke variant daarop, de nieuwe Brasserie – B&B De Lindeboom. Daar troffen we nota bene Edi en Mirjam D’Astolto, die drie jaar geleden voor Hotel The Roosevelt werkten. Wat een mooie zaak is dat geworden zeg!

Maar dat terzijde. Versmakking dus. We pakken de encyclopedie van Zeeland er even bij:

Smakken

“Een tot in het begin van deze eeuw op het platteland van Walcheren bekend gebruik, waarbij de mannelijke jeugd, vooral die tussen 18 en 25 jaar en soms ouder in de herberg of de bakkerswinkel samen kwam om te dobbelen om prijzen, stukken speculaas of gebruiksvoorwerpen, vooral rond St.-Nicolaas. Vrouwen namen er niet aan deel. De jongen die de vrijster van speculaas die hij gewonnen had aan een meisje schonk, gaf daarmee te kennen dat hij om haar hand dong.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik (als ‘versmakking’) voortgezet als loterij met een rad van avontuur, waarbij onder meer kippen, konijnen en varkens te verdienen vielen; thans worden alleen nog levensmiddelen als prijs gebruikt en dienen café en sportkantine als plaats van ‘versmakking.’”

https://encyclopedievanzeeland.nl/Smakken

Foto Jaap Wolterbeek: Beeldbank Zeeland
Knipsel PZC: Krantenbank Zeeland
ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Wij waren De Stad 2019: Middelburg in september en oktober
Wij waren De Stad 2019: Middelburg in september en oktober

In de mooie nazomermaanden september en oktober pakken veel mensen de draad weer op na de vakantie. Plannen die werden gesmeed op dobberende luchtbedjes en zwoele strandterrasjes worden dan ook […]

27 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Wij waren De Stad 2019: Middelburg in november en december
Wij waren De Stad 2019: Middelburg in november en december

Aan dynamiek geen gebrek in Middelburg, in 2019. Ook in november en december gebeurde er weer van alles en nog wat. Voorafgaand aan de drukbezochte heropening van de Albert Heijn […]

28 dec 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Agenda Middelburg: het laatste weekend van 2019
Agenda Middelburg: het laatste weekend van 2019

https://wijzijndestad.com/agenda/ Het laatste weekend van 2019! Met ook deze dagen de gezelligheid van Middelburg Winterstad, op alle winterterrassen en op de IJsbaan. Met vanmiddag livemuziek op het terras van MarktCafe, Het […]

28 dec 2019