array(7) {
  [0]=>
  int(10542)
  [1]=>
  int(10543)
  [2]=>
  int(10544)
  [3]=>
  int(10545)
  [4]=>
  int(10546)
  [5]=>
  int(10547)
  [6]=>
  int(10548)
}

Snuffelen in de geschiedenis van de slagerij aan de Veersesingel in Middelburg

Een van de leukste projecten die we deden in de tijd dat we bij de ZB (Zeeuwse Bibliotheek) werkten was ‘Al@din’, een online vraagbaak voor iedereen, die bestond tussen 2003 en 2010. In de hoogtijdagen van die dienst zaten we soms 40 tot 50 vragen per dag te beantwoorden, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Soms gaven we een volledig antwoord, maar meestal kwam het neer op een basis, met verwijzingen naar allerlei boeken, tijdschriften en websites, waarmee de vraagstellers zelf verder konden zoeken.

Aan Wij zijn De Stad – Middelburg worden ook zeer regelmatig vragen gesteld. Als we tijd hebben beantwoorden we die graag. Je kunt mensen wel uit de bibliotheek halen, maar de bibliotheek niet uit mensen, zoiets. Soms kunnen we het antwoord snel, kort en bondig geven. Gisteren wilde iemand bijvoorbeeld weten “hoe die tweede supermarkt in Winkelcentrum Dauwendaele ook alweer heette.” Dat wisten we uit ons hoofd: De Parade Super.

Maar er kwam gisteren ook een vraag over de voormalige slagerij aan Veersesingel 90, op de hoek met de Veerseweg. Het stel wilde graag iets meer weten over de geschiedenis van die slagerij, en over de schuur erachter. Van dat bedrijf wisten we eigenlijk nog niets. Daarom zijn we aan het verkennen geslagen in de databanken van de ZB, het Zeeuws Archief en Rijkswaterstaat. We hebben nog lang niet alle informatie boven water, maar er is een begin:

De laatste slager, die vanaf 1970 in de zaak zat had veel voorgangers. In de jaren 60 slager de Visser, die ook een slagerswinkel had aan de Oude Koudkerkseweg. Tussen 1931 en de 1961 zat Slagerij Meeuwsen er, die in de begintijd ook in het nieuws kwam door kwesties over ongekeurd vlees. In die tijd was het adres nog “Veersche Singel T 227.” Die oude huisnummers kun je opzoeken in de zogenoemde online concordantie van het Zeeuws Archief.

De periode tussen 1900 en 1930 is wat schimmiger, maar ook voor die periode is de Krantenbank Zeeland een fijne bron. Zoekend op het adres en familienamen stuiten we daar op de familie Barentsen. Die beginnen op zeker moment de slagerij, maar hadden voor die tijd al boerderij en melkhandel, er was een slepersbedrijf en er werden ook panden elders in de stad verhuurd door de familie, onder meer in de Stationsstraat en op de Goesche Korenmarkt.

Het lijkt erop dat pa Leunis Barentsen de grote spil was vanaf 1890, en dat de kinderen later werk overnamen en uitbouwden. De familie woonde/werkte ook aan de Veerseweg, de Breestraat en de Oude Veerseweg. Daar ergens hadden ze ook een boerenbedrijf. Het pand aan de Veersesingel werd volgens Rijkswaterstaat gebouwd in 1900, de grote schuur erachter ook. Wat er voor die tijd dan stand weten we nog niet, maar op de bekende stadsplattegrond van 1898 zien we wél bebouwing op die plek.

Daar staken wij de zoektocht voor nu. Om meer te weten te komen is een bezoek aan het archief raadzaam, en is het misschien de moeite waard om de Tijdschriftenbank te raadplegen. Daar lezen we in een oude Wete bijvoorbeeld dat er in de Tweede Wereldoorlog een dodelijke bominslag was, in de omgeving.

Enfin, het is een beginnetje!

Bronnen in dit geval:

https://bagviewer.kadaster.nl

https://digitaal.dezb.nl

https://www.zeeuwsarchief.nl

https://middelburgdronk.nl/wiki/Bestand:Kaart_Middelburg_1898_(totaaloverzicht).JPG

https://middelburgdronk.nl/wiki/Categorie:Veersesingel

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Over opvolging in de Middelburgse Horeca
Over opvolging in de Middelburgse Horeca

Van wie bin jie d’r één? We zeggen het wel vaker: we mogen dan in een heuse hoofdstad wonen, in de kern en praktijk zijn we gewoon boeren. We zijn […]

23 sep 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Doe Maar doen dan?
Doe Maar doen dan?

Niet alles kan gezegd, niet alles mag gezegd. Daarom is popmuziek altijd een mooie. Wat de een gewoon een flauwe tekst vindt is voor de ander juist precies de vinger […]

24 sep 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal De reis van Stationsbrug Middelburg is begonnen
De reis van Stationsbrug Middelburg is begonnen

Wat een klus! Vanochtend vroeg werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de verhuizing van de Stationsbrug. Vanaf acht uur werd het gevaarte van z’n plek gehesen, twee uur later werd […]

25 sep 2019