array(3) {
  [0]=>
  int(4656)
  [1]=>
  int(4657)
  [2]=>
  int(4658)
}

Spijtig! Cafe de Koning in Middelburg sluit, eind 2020

Vinden we niet leuk: Café de Koning gaat sluiten! Op 1 januari 2021 sluiten de deuren van het cafe aan Turfkaai 19 definitief, na twaalf mooie jaren.

Davy De Gast en zijn moeder Jose de Gast houden het niet zómaar voor gezien. Ze hadden eerder al verteld dat er een zeer grootscheepse verbouwing van het pand is gepland door de eigenaar ervan, en dat die plannen misschien ook consequenties zouden hebben voor de toekomst van de zaak. Dat het uiteindelijk betekent dat het café stopt is natuurlijk best heftig, maar ergens hadden de twee wel al rekening gehouden met die mogelijkheid. Van boosheid is in ieder geval geen sprake, van verdriet ook (nog) niet.

Maar waarom stoppen dan? Welnu: het pand was sowieso toe aan een grote opknapbeurt. Dat zag de verhuurder ook in. Na enig onderzoek besloot die dat het ’t beste zou zijn om het héle pand (oorspronkelijk twee panden) te renoveren en opnieuw in te delen. De kamers op de bovenverdieping worden verbouwd tot appartementen voor de verkoop, net als het linkerdeel van het café zelf. Het deel rechts blijft beschikbaar voor een commerciële bestemming.

Davy kreeg diverse opties aangeboden, inclusief de mogelijkheid om in kleinere vorm terug te keren na de verbouwing, maar hij besloot uiteindelijk genoegen te nemen met een afkoopsom en vanaf volgend jaar aan de slag te gaan als ZZP’er, in de bouw. José op haar beurt kijkt rond of ze wellicht nog elders in de stad een café kan beginnen of overnemen, liefst een niet al te grote dagzaak. Ze staat open voor suggesties.

Café de Koning blijft in ieder geval geopend tot 31 december. Op die laatste dag wordt er nog een laatste feest gegeven. “Dan mag het dak eraf”, zei Davy. Tegen die tijd maken we graag nog een mooie afsluiten repo, uiteraard.

We begrijpen het allemaal goed, maar vinden het wel jammer. De kans bestaat dat de horecafunctie op dit adres helemaal gaat verdwijnen. Dan denken wij niet alleen terug aan De Koning, maar ook aan Brédé Pôkoe, Khaja, Ramna, Brasserie La Baguette, Café Benelux en zelfs aan de herberg die er tussen 1840 en 1920 zat: Het Vogelengezang.

Nu ja, we zijn ieder geval blij dat moeder en zoon nog kunnen lachen. Dat ze nog vijf mooie maanden mogen draaien!

Zie ook:

https://wijzijndestad.com/verhalen/zij-zijn-de-stad-jose-de-gast/

https://middelburgdronk.nl/wiki/De_Koning

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De eerste hoogtepunten van Cityhotel Wood in Middelburg
De eerste hoogtepunten van Cityhotel Wood in Middelburg

We waren al even gaan kijken, op de dag van de opening, maar dat was echt een flitsbezoekje. Eva, Bennie en alle medewerkers waren op dat moment gewoon erg druk […]

12 aug 2020
Afbeelding #001 voor het verhaal Zij zijn De Ochtend: Antoinet Wisse
Zij zijn De Ochtend: Antoinet Wisse

Zij zijn De Ochtend! Welke Middelburgers zijn dat toch, die voor dag en dauw opstaan om de stad voor te bereiden op de dingen die komen gaan? We gaan graag […]

13 aug 2020
Afbeelding #012 voor het verhaal Kennismaken met Foodcurators Middelburg
Kennismaken met Foodcurators Middelburg

Ze woont hier nog maar net, maar toch had Marina Khalaf al een mooie Middelburgse tip voor ons, toen we onlangs op bij haar en haar man op bezoek gingen. […]

13 aug 2020