array(1) {
  [0]=>
  int(2662)
}

Spijtig: Stoom Middelburg definitief gesloten

In april van dit jaar schreven we nog vrolijk over de start van Laura’s Foodbar in Stoom, station Middelburg exploitatie. Hoe anders is het nu. Stoom is definitief gesloten. Eigenaar Ivo schreef afgelopen dinsdag op de pagina:

“Het zit erop. 4,5 jaar geleden begonnen met een gewaagd concept, maar met volle overtuiging. Ons doel: iedereen kennis laten maken met Vegan eten. Herkenbare gerechten tegen een betaalbare prijs. Het voelt raar om enkele dagen na een zeer geslaagd en uitverkocht vegan buffet te moeten stoppen.

Ik wil jullie bedanken voor je support en lieve woorden. Niks corona, een mogelijk jarenlange renovatie heeft er voor gezorgd dat we nu sluiten. Maar we blijven zoeken naar een geschikte vervangende locatie, dus wellicht tot ziens. En in de tussentijd blijven we wel onze cateringen verzorgen. Graag tot ziens, Ivo”

Het hing al een beetje in de lucht. Vorige maand stond in de PZC het artikel, ‘Ondernemers zijn uitstel van renovatie zat: het station van Middelburg zakt door zijn fundering.’ Een passage:

“Tegels en ramen die spontaan kapot springen, een keukenvloer met stutten, stukken van lijsten die vallen: het is niet verantwoord om nog een restaurant te drijven in het stationsgebouw van Middelburg. Het rijksmonument zakt letterlijk door de fundering de kelders in. Die staan overigens blank. Scheuren in muren en vloeren worden met de dag groter en wat de spanning op de muren met de leidingen doet, is gissen voor Ivo van de Walle van restaurant Stoom. Hem werd vorig jaar de huur opgezegd per 1 november dit jaar vanwege de langverwachte renovatie die komend voorjaar begint. Maar hij stopt er al mee. NS Stations is hem te onbetrouwbaar als huurbaas.”

De renovatie die we in februari 2019 al aankondigden, begint komend voorjaar écht, volgens de NS. Dat gaat echter alleen om het pand. Of er weer commercie in zal komen is nog niet bekend. De NS wil daar zelf niet in investeren.

Dit alles doet ons terugdenken aan die recente bevindingen van de drie Rotterdamse studenten. Wat zien en ervaren mensen eigenlijk als ze Middelburg met de trein bezoeken? Een oud gebouw in staat van verval, en vervolgens nul aanwijzingen over de routes en hotspots van de stad. Geen warm welkom. Geen stationsrestauratie of loket. Met zo’n station geef je eigenlijk een kil eerste signaal af, toch? Ook aan al die studenten die er straks naast gaan wonen.

Meer lezen:

Eindelijk een renovatie van het treinstation in Middelburg

https://www.pzc.nl/walcheren/ondernemers-zijn-uitstel-van-renovatie-zat-het-station-van-middelburg-zakt-door-zijn-fundering~a862ed5bf/

Laura’s Foodbar van start in Middelburg!

https://wijzijndestad.com/verhalen/op-bezoek-bijstationsrestauratie-middelburg/

https://middelburgdronk.nl/wiki/Stationsrestauratie

https://www.internetbode.nl/regio/middelburg/322553/bouw-van-studentencomplex-aan-kanaalweg-is-begonnen

Foto: Ivo van de Walle

Volgende verhalen

Afbeelding #006 voor het verhaal Proefrit: drie e-steps van Mediamarkt Middelburg
Proefrit: drie e-steps van Mediamarkt Middelburg

De elektrische step, kortweg e-step, is in zeer korte tijd enorm populair geworden in Nederland. De website Autobahn schreef in juni dat de verkoop ervan dit jaar is vervijfvoudigd door […]

17 okt 2020
Afbeelding #007 voor het verhaal Café Nummer 5! José de Gast opent nieuw café in Middelburgse Herenstraat
Café Nummer 5! José de Gast opent nieuw café in Middelburgse Herenstraat

We schreven het op begin augustus al in het bericht over de sluiting van Café de Koning, eind dit jaar: “José op haar beurt kijkt rond of ze wellicht nog […]

17 okt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Welkom bij de VOM, Kaashandel van Den Boon-Bijl
Welkom bij de VOM, Kaashandel van Den Boon-Bijl

Top! Ook de mannen van de kaaskramen van Liefde & Ambacht en Holland Kaascentrum (van Den Boon-Bijl Kaashandel uit Bodegraven) hebben zich aangesloten bij de Vereniging Ondernemers Middelburg! Een filmportretje […]

17 okt 2020