Geplaatst op 21 november 2019

StadsHelden #2 – Chris de Boks

Bloemenventer Chris de Boks zet zijn elektrische Spijkstaal-driewieler op zijn oprit aan de Nadorstweg nog maar eens in het sop want over een paar weken zit het erop.
 
Op zijn 14e startte Chris met het venten van bloemen in de Middelburgse wijken, samen met zijn vader (nu 96) die op zijn beurt als tiener de deuren langs ging en asters verkocht voor opa de Boks in de naoorlogse jaren. Er kwam een bakfiets, later een motortruck en in 1973 kwam het eerste Spijkstaal-wagentje dat veel Middelburgers kennen. De bloemenhandel van Chris, zijn vader, oom Bram en neef Karel werd een onderdeel van een traditie in Middelburg en omgeving; een bloemetje voor het weekend.
 
Chris: “Vroeger was 90% van de Middelburgers in het weekend thuis en 80% kocht een bloemetje. Bewoners van het Roggeveen-huis en zustertjes van het Gasthuis liepen uit als ik langs kwam. Tegenwoordig verkoop ik bij één op de 10 deuren.”
 
Toch is dat niet de reden dat de Boks stopt. Hij wordt volgend jaar 70 en vindt het mooi geweest. Zijn vaste klanten zullen hem en het weekend-boeketje gaan missen. Geen bloemen meer in dit portret, alleen de Spijkstaal. Er zijn genoeg biedingen voor de oldtimer, maar te weinig voor wat de Spijkstaal en de herinneringen waard zijn.
 
Stadshelden is een foto-rubriek van Rob Marinissen voor Wij zijn De Stad. Mocht je een markante, interessante of unieke Middelburger kennen die je wil voordragen, stuur ons dan een berichtje.

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg