array(1) {
  [0]=>
  int(7045)
}

StadsHelden #7 – Barend Midavaine

Een nieuwe aflevering van de serie StadsHelden, door fotograaf Rob Marinissen. Deze keer: Barend Midavaine.

 

“Voor me op tafel in mijn werkkamer in Moskou ligt een boek over een belangrijk deel van het leven van StadsHeld Barend Midavaine – geboren in 1946 in het Schuttershofcomplex. Het tweeëntwintig jaar oude boek is een bundeling van memoires, indertijd uitgebracht door mensen die Barend in het hart hebben gesloten. Het is een boek waarin je je onderdompelt en dat pagina na pagina steeds meer indruk maakt.

 

Fast-forward 2020. Barend viert zijn 74e verjaardag. We zitten in de keuken van zijn huis aan één van de Middelburgse singels en in de oven – Barend is opgeleid als brood- en bankbakker – staan saucijzenbroodjes te rijzen. De keuken die zich vult met baklucht is gebouwd met hergebruik van materialen uit zijn woonhuis en dus met geschiedenis. Dat is hoe Barend altijd heeft gebouwd. Hij stopt zijn pijp en haalt kleurrijke herinneringen op over mooie tijden.

 

Barend is voor velen een StadsHeld vanwege zijn ‘joie de vivre’ – het goede leven dat hij gedeeld heeft en nog steeds deelt met Middelburgers. Als horeca-man in hart een nieren, als kroegbaas ‘tot-in-de-kleine-uurtjes’, mede-organisator van de Mosselfeestdagen, het Jazzfestival, als erelid van het Pijprokers-gilde, kunstschilder en als brouwer.

 

Vorig jaar werd hij met een eigen bockbier winnaar van het Bockbierfestival. Op dit moment is daarom de winnaar een bier aan het brouwen bij De Stadsbrouwerij aan de Korte Geere. Als de horeca weer opengaat zal een deel van Barend’s schilderwerk daar te zien zijn onder het genot van een ‘Barend’s Ale’.

 

Het bochtje bij zijn geboorteplek mijdt Barend tegenwoordig op zijn fietstochten. Hij trekt liever de stad uit, als ‘Schilder op zoek naar het Licht’ (titel van één van zijn schilderijen). Met Barend’s vrouw Nienke aan mijn zijde fotografeer ik jarige Barend in de tuin voor zijn favoriete boom, een lindeboom die helaas van binnenuit wordt aangetast door een zwam. De boomchirurg heeft de boom nog niet opgegeven. Barend en Nienke staan sterk tegen uitdagingen van buitenaf en genieten samen van de mooie dingen van het leven, want ‘geluk valt niet in te halen’ (uit: 25 jaar De Mug, een dierbare plek / Michel Vork).”

 

Stadshelden is een fotorubriek van Rob Marinissen voor Wij zijn De Stad – Middelburg. Mocht je een markante, interessante of unieke Middelburger kennen die je wil voordragen, stuur ons dan een berichtje.

 

Gerelateerd:

 

https://wijzijndestad.com/tag/stadshelden/

 

https://wijzijndestad.com/verhalen/stadshelden-een-nieuwe-fotorubriek-door-rob-marinissen/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zeeland DJ Collective: Zeeuwse DJ's draaien voor goede doelen
Zeeland DJ Collective: Zeeuwse DJ’s draaien voor goede doelen

Als je door een crisis ernstig beperkt wordt in je mogelijkheden kun je bij de pakken neer gaan zitten, en daar heel veel over praten, maar je kunt ook dingen […]

28 mrt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Winkel Oud-Azië sluit deuren in Middelburg
Winkel Oud-Azië sluit deuren in Middelburg

Nee, dit heeft niets te maken met de crisis. We hoorden een paar weken geleden al dat het winkeltje ‘Oud-Azië’, dat is gevestigd in de Sint Janstraat​, zou gaan stoppen. […]

29 mrt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Verlangen naar de tulpen van het Seisplein
Verlangen naar de tulpen van het Seisplein

Dat veel dingen niet meer vanzelfsprekend zijn momenteel, dat weten we allemaal. Toch zijn er ook veel van die kleine dingen waar we simpelweg nooit bij stilstaan. Neem nu de […]

29 mrt 2020