array(1) {
  [0]=>
  int(7136)
}

StadsHelden #8 – Lynton Kwame

Deel 8 van de gastrubriek ‘StadsHelden’, door Rob Marinissen.

“Mag ik je wat laten lezen?” vraagt taxichauffeur Lynton Kwame als hij mij een paar weken geleden thuis afzet. Lynton is beminnelijk en direct. Ik ben brak. Vrijdagochtend was ik nog in Italië (goed afgelopen), zaterdagochtend nog in Moskou en nu terug ‘Here in my Hometown’ Middelburg. Lynton en ik komen aan de praat als hij mij oppikt van Station Middelburg en klassieke muziek heeft opstaan.

“Als kind ging ik naar de Carmina Burina. Drie uur ademloos geluisterd.” Sinds kort draait Lynton klassiek als hij taxidiensten draait. Ik adviseer hem het tweede pianoconcert van Rachmaninov en vertel hem dat als ik wil schrijven ik vaak ’s avonds (vóór de Corona) in een café ga zitten. Rumoer om me heen en dan geconcentreerd werken. Lynton heeft gemerkt dat zijn klanten – vaak voor zorginstellingen – rustig worden als hij klassiek heeft op staan in de auto. Lynton zegt naast taxichauffeur ook schrijver te zijn en vraagt of hij iets mag voorlezen, maar ik kies ervoor om zelf te lezen. “Zo, je trekt wel alle registers open” zeg ik. Taxichauffeur Lynton schrijft persoonlijk en wil veel kwijt.

Thuis google ik op Lynton en een wereld gaat open. Lynton is niet alleen taxi-chauffeur en schrijver, maar was ook porna-acteur, masseur, woordvoerder voor Proud (belangenvereniging sekswerkers), en tot slot ook als acteur/performer te zien op feesten als Wasteland.

“Als kind van 9, in een toneelstuk op school was ik de boze leraar die er met de zweep overheen ging.” Jaren later pakte hij die rol weer op toen hij met zijn toenmalige vriendin in de BDSM-scene belandde en optrad op erotische evenementen. Lynton praat er openhartig en makkelijk over. Ook over zijn rol als Gio del Amore in vrouw-vriendelijke porno. “Er ligt nog steeds een taboe op sex, terwijl het zoveel te bieden heeft. Ik vind het mooi om dat met anderen te delen.”

Toen zijn relatie na jaren uit ging kwam Lynton op straat te staan. Hij ontdekte dat er grote vraag was naar taxichauffeurs in Middelburg en belandde zo in het Zeeuwse. Deze week ontmoeten we elkaar opnieuw en ik fotografeer hem – strak in het pak – bij de garage waar de taxi’s nu gestald staan. Er is sinds de Corona-uitbraak weinig werk in de taxibranche. Veel tijd om te schrijven en op zoek te gaan naar een uitgever voor zijn boek met de werktitel ‘Het Lot is het antwoord op de Som van het Leven’. Tot die tijd mag je vast wat van Lynton lezen als je in die taxi stapt waar klassiek op staat.

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/tag/stadshelden/

https://wijzijndestad.com/verhalen/stadshelden-een-nieuwe-fotorubriek-door-rob-marinissen/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Verlangen naar volle Middelburgse terrassen
Verlangen naar volle Middelburgse terrassen

“Moeten jullie niet lekker buiten gaan zitten? Het is heerlijk joh!” Het is een vraag die ons, ieder jaar weer, talloze malen wordt gesteld vanaf het moment dat de Middelburgse […]

4 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De ZB in 2019, in vier minuten
De ZB in 2019, in vier minuten

Kun je een heel jaar goed samenvatten in vier minuten? Nooit helemaal natuurlijk, maar we vinden de mensen van de ZB in Middelburg, samen met Tjoonk Geluid Video & Licht, […]

4 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Een bijzondere geschiedenis: het Anatomisch Theater in de Nieuwstraat in Middelburg
Een bijzondere geschiedenis: het Anatomisch Theater in de Nieuwstraat in Middelburg

Waren we gisteren nog een beetje weemoedig over het feit dat buitenspelen tot een minimum moet worden beperkt; vandaag verbazen we ons nog maar eens over het feit dat de […]

5 apr 2020