De jeugd heeft de toekomst!
Nee hoor, Nick, Erik, Wesley en Jorian hebben geen plannen om in de toekomst ‘iets in de media’ te gaan doen, maar toch hadden we vorige week een afspraakje met deze vier derdejaars van het CSW Toorop Talent College, in het kader van een examenopdracht vanuit de opleiding.
‘Hoe dan?’ vraag je je misschien af?
Nou, dat zit zo. De jongens doen binnen het VMBO het profiel PIE. Dat staat voor Produceren,Installeren en Energie. Binnen dat profiel ligt de nadruk sterk op techniek. Maar de leerlingen krijgen ook het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) van fotograaf Rob Marinissen. Als docent bedacht hij het onderdeel ‘Stadsontmoetingen’. Uit de omschrijving:
“CSW houdt niet op bij de muren van de school. De tijd op de CSW is een onderdeel van een periode in het leven van leerlingen waarin ze nieuwe dingen ontdekken, nieuwe vrienden krijgen en op plekken komen waar ze later wat aan hebben óf misschien wel gaan werken. Een periode waarin leerlingen fouten maken, leren en stap voor stap ontdekken wie ze zijn en wat hun talenten zijn.
Alle 3e jaars leerlingen gaan bij de Stadsontmoetingen een bijzondere Middelburger ontmoeten. Een Middelburger die ook hun leeftijd had, aan het puberen was, in sommige gevallen ook op de CSW zat. De leerlingen mogen vragen stellen, gaan verhalen horen en gaan ook vragen terug krijgen waar ze misschien later nog eens aan terugdenken.”
Rob had ons bedacht voor het lijstje, maar bijvoorbeeld ook Karel Cap Van Dalen Middelburg van Café De Zaak. We werden in het document zelf geïntroduceerd als luitjes die veel Middelburgse luitjes kennen. “Ze praten de hele dag door met iedereen die ze tegenkomen en zijn altijd op zoek naar de nieuwste nieuwtjes. En aan het einde van de dag belanden ze meestal op het terras van voor een biertje en… nog meer verhalen.”
Heel veel nadruk op het werk achter de laptop wordt er natuurlijk niet gelegd in deze tekst, maar dat maakte ons niet uit. We waren vooral benieuwd of de vier heren de ontmoeting een beetje interessant zouden vinden.
Achteraf weten we dat eerlijk gezegd nog steeds niet zo goed. Toen de eerste vraag eenmaal was gesteld ratelden we dat half uurtje zo vol. Op het terras van Café Bommel werden we steeds onderbroken door allerlei Middelburgers die passeerden en die, in drie gevallen, gewoon hun verhaal af begonnen te steken. Daar schoten de mannen wel van in de lach. Ze leerden ter plekken in ieder geval dat een deel van de verhalen gewoon, als vanzelf, naar ons toekomen.
Wij stelden zelf natuurlijk ook vragen. We waren vooral nieuwsgierig hoe deze veertienjarigen naar nieuws kijken, of ze veel gamen, welke sociale media ze gebruiken en hoe, en meer van die dingen. Leerzaam hoor. Nieuws pikken ze vooral op via YouTube. Traditionele media komen vaak pas in beeld als bijvoorbeeld ‘pa over een voorval begint’. Sociale media zijn bekend, maar veel publiekelijk posten doen ze niet. Liever opereren ze in besloten groepjes binnen Snapchat etc.
Dit alles verbaasde ons niet, maar er waren wel degelijk een paar vooroordelen die werden weggenomen. Na twee jaar discussies over personeelstekorten zou je bijna gaan denken dat alle pubers van nu liever gamen of chatten dan werken. Deze jongens dus niet. Tuurlijk, ze slingeren zo nu en dan echt wel even de Playstation aan en ze checken hun telefoons regelmatig, maar ze werken alle vier.
Eentje vertelde vol trots over zijn werk als hovenier, bij het bedrijf van zijn broer. Op z’n telefoon zagen we een foto van een mooie brommer. Het zou zomaar kunnen dat hij daar alvast voor aan het sparen is. En vraag ons niet waarom, maar we vonden dat bijna een geruststellend idee.
Hoe dan ook: een leuke ontmoeting wat ons betreft, én een interessant project van docent Rob Marinissen.