Er wordt al een paar weken volop gewerkt rondom, aan en in De Oostkerk. Het gaat om een project om de kerk duurzamer te maken, en aangenamer om te verblijven in de wintermaanden.
Nieuwsgierig als we zijn staken we zojuist even ons hoofd naar binnen, om te constateren dat de kerk nu al een heel andere aanblik heeft. Terwijl we fotootjes stonden te maken zagen we dat de werkmannen naar een bordje stonden te kijken. Een van hen had dat bordje net gevonden onder de losgewrikte vloer. Het opschrift:
11 juli 1961
Gemaakt door L. Sturm Timmerman te Midd. Geb 26 maart 1914 en
A. Buis Timmerman. Geb. 13 maart 1928 te Souburg
Dat zijn toch mooie dingen? Deze twee heren moeten hebben meegewerkt aan de grootschalige renovatie van de kerk, vanaf 1956. In december 1961 werd de kerk in ieder geval weer in gebruik genomen voor diensten, lezen we in een oude PZC. De renovatie van toen kostte zo’n 450.000 gulden, waar nog eens een ton bovenop kwam voor de renovatie van het orgel.
Het zijn niet de eerste timmerlieden die hun naam achterlaten in de kerk, en ze zullen de laatsten ook niet zijn. Toen we de mannen van Bouwgroep Peters bv vroegen of ze hun namen ook gaan achterlaten grijnsden ze. “Tuurlijk! Dan worden wij over honderd jaar ook nog eens gevonden.” Ze verklapten uiteraard niet waar ze een bordje zullen verstoppen.
En die verduurzaming van nu? Die zal ook een lieve duit kosten, maar er is gelukkig een Europese subsidie voor. Dat scheelt. We lezen dat de wanden en vloer worden voorzien van een watervoerende verwarming met warmte van de lucht/water warmtepomp. De grote ramen worden voorzien van elektrisch verwarmd achterzetglas. Met een ‘innovatief horizontaal luchtgordijn’ en een afvoersysteem voor koude lucht, wordt het luchtvolume wat verwarmd moet worden verkleind. Zo wordt de warmtelaag in de ruimte optimaal benut.
Zie ook de laatste afbeelding, of lees er meer over op https://www.monumentenbezit.nl/projecten/projecten-verduurzaming-oostkerk/