In de afgelopen weken zagen we op Facebook en elders diverse berichtjes voorbijkomen over een tegeltje van Story Tiles, dat sinds kort wordt verkocht bij Huis van Bloemen. Op dat tegeltje zijn diverse Middelburgse monumenten samengevoegd in één plaatje. Niet helemaal waarheidsgetrouw dus, maar wel erg leuk.
Op dat tegeltje is ook het markante pand ’t Land van Belofte te zien, ook wel bekend als het huis met de twee torentjes, aan de Zuidzijde van de Dam. Vorige week kregen we een berichtje van Monique Baltus. “Daar wonen mijn ouders. Misschien leuk om daar ook een te kijken?” Voor zulke bezoekje zijn we altijd te porren. We namen daarom al snel contact op met Piet en Aty Harwijne. We waren van harte welkom.
In het filmpje een samenvatting van de rondleiding door dit bijzondere pand, dat in 1902 in de plaats kwam van de oude bebouwing. Oorspronkelijk was nummer 32 verbonden met de naburige panden. Aty vertelde dat nummer 34 aanvankelijk dezelfde soort gevel had, in een mix van jugendstil en eclectisch; dat werd later aangepast. Tijdens het bezoek wisten we nog niet wie de architect was, maar wij moesten steeds denken aan een paar andere panden in de stad, die we eerder bezochten en die zijn ontworpen en gebouwd door de architectenfamilie Goethals (denk aan Valeria Serratura, Eszeth Mode en De Zeeuwse Verzekeringen). Het is inderdaad een Goethalspand, weten we nu. In het artikel in De Wete van de 2001 wordt het pand specifiek genoemd.
Behalve de opmerkelijke architectuur, die ook vaak wordt bewonderd door Duitse toeristen, heeft Land van Belofte nog een paar mooie geheimpjes. Het meest bijzondere is toch wel dat het pand ooit een bank en verzekeringskantoor is geweest, waar nog allerlei overblijfselen van zijn te zijn. De oude loketten op de begane grond bijvoorbeeld en – nog mooier – de grote oude kluis in de kelder, van Rotterdamse makelijk. Zelfs de kleine kluisjes in de kast zitten er nog in! Ook de twee oude coupurekamers zijn er nog, al zijn die nu in gebruik als kasten.
We leerden al snel dat we over Ady en Piet zelf ook een uitgebreid item zouden kunnen maken. Het stel heeft veel gedaan in Middelburg en Zeeland, heel veel. Dat bewaren we voor een volgende keer. We danken hen in ieder geval hartelijk voor de gastvrijheid. Erg leuk dat we dit ‘kasteeltje’ nu eindelijk eens van binnen hebben gezien. Een bijzondere en bijzonder aangename ervaring!
Historische foto’s: Beeldbanken ZB, Zeeuws Archief en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed