‘Het Straetken achter Lambrecht de Backer’. Zo werd de Lambrechtstraat vermeld in 1576. Of de straat toen al een eigen naam had is niet helemaal zeker, maar mogelijk was de naam voordien ‘Rozendale’. Feit is dat de Lambrechtstraat, tussen de Penninghoeksingel en de Korte Noordstraat, al héél lang bestaat. Op alle oude kaarten die we kennen is hij te zien.
Toen Martin Maranus van M2 Makelaars vertelde dat daar een huis in de verkoop zou komen waren we één en al oor. We vinden de Lambrechtstraat fascinerend en mooi en dat niet alleen: we kennen veel bewoners van de straat ook nog eens persoonlijk, omdat we zelf in de buurt wonen. Ook de mensen die het huis gaan verkopen, Nina en Jelle, kennen we goed. Ze hebben altijd met veel plezier op nummer 13 gewoond, maar gaan nu voor nieuwbouw elders.
M2 verzorgde vanmiddag een live bezichtiging, die je kunt bekijken op hun Facebookpagina. Alle details over de woning kun je vinden op de website van M2.
Maar die oude Lambrechtstraat dus. Als we erover praten merken we dat veel mensen niet goed weten waar die is te vinden. Het gaat te ver om het een vergeten straatje te noemen, maar echt bekend is de straat niet. Dat merk je ook als je in beeldbanken en oude tijdschriften op zoek gaat naar foto’s en informatie. Die zijn behoorlijk schaars. Toch zijn er wel een paar dingen die de wat oudere Middelburgers zich nog goed voor de geest kunnen halen, zoals de IJstaria van Jansen, later opgevolgd door het cafetaria van Brandes, op de hoek met de Korte Noordstraat. Die zaak had een frietluik in de muur aan de zijkant. Heel herkenbaar.
De Lambrechtstraat is vrij smal, aan de voorkanten kijken bijna alle bewoners uit op de overbuurtjes. Aan de achterkant is het uitzicht vaak juist wijds. Het rechterdeel, vanaf de Noordstraat gezien, kijkt uit op de achtertuinen van de huizen van diezelfde Noordstraat en op de Penninghoeksingel, het linkerdeel op de achtertuinen van de Penninghoeksingel, de Korte- én een stukje van de Lange Noordstraat.
Anno 2020 zijn er nog altijd verbindingen tussen de straten. Bewoners van de Korte Noordstraat kunnen door hun tuin zó doorlopen naar hun garage in de Lambrechtstraat, onder het rechterdeel van het huis van Nina en Jelle. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van Bakker de Visser, die decennialang was gevestigd aan Korte Noordstraat 3. Zijn bakkerij en opslagruimtes liepen helemaal door tot in de Lambrechtstraat.
De straat wemelde tot begin jaren tachtig sowieso van de bedrijvigheid. Waar nu de wat nieuwere appartementen staan was ooit autobedrijf de Delta gevestigd. In veel andere panden zaten loodsen of andere werkruimtes. Nu zijn de meeste panden woonhuizen geworden, met uitzondering van het oude pand op de hoek met de Penninghoeksingel.
De andere straathoek is ook interessant. Dat is nu een appartementencomplex maar daarvoor zat onder meer De Jager-Tolhoek er. We vonden in de Beeldbank Zeeland een paar foto’s van het terrein van dat bedrijf. We hebben nooit geweten dat het plein, dat nu fungeert als parkeergebied gecombineerd met achtertuinen, vroeger een open opslagterrein was, met ook toen al garages.
Hoe het zit met de oudere geschiedenis van de Lambrechtstraat hopen we later nog eens uit te zoeken. Hoe zit het met dat oude buizenstelsel richting Herengracht? En zat er in de 19e eeuw echt een bordeel op nummer 8? Ooit hopen we het te weten.
Meer lezen voor de liefhebbers:
– Over de verbouw van de voormalige Middelburgse Bouw en Verhuurmaatschappij
– Over Jansen, Brandes en het bordeel:
https://middelburgdronk.nl/wiki/Jansen
https://middelburgdronk.nl/wiki/Brandes
https://middelburgdronk.nl/wiki/Tapperij_Lambrechtstraat
Gerelateerd:
Op pad met M2 Makelaars: een live bezichtiging op de Noordweg in Middelburg
Oude winkels worden appartementen, ook in de Korte Noordstraat
https://wijzijndestad.com/verhalen/comfort-shoes-in-de-korte-noordstraat-de-winkel-sluit-maar-de-praktijk-niet/
Historische foto’s: Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Middelburg Dronk