Er zijn nog talloze bijzondere panden in Middelburg die we graag eens van binnen zouden willen bekijken. Zo ook Kousteensedijk 16, het pand dat door Rondvaart Middelburg bijna altijd wordt genoemd als ze het passeren. “En dit, dames en heren, is het smalste pand van Middelburg.” Alleen al vanwege dat gegeven waren we altijd nieuwsgierig naar deze woning.
Toen we zagen dat het pand te koop staat bij Schulting besloten we de makelaar gewoon even te appen, met de vraag of een bezoekje erin zat. Marc van Mourik liet ons niet lang daarna weten dat we welkom waren. We moesten maar gewoon even contact opnemen met de huidige eigenaar van het pand, Deveron Wassink, schreef hij. Dat deden we een dag later inderdaad, door gewoon op het raam te kloppen. Het was Deveron zelf die de deur opendeed en ons begroette. “Kom binnen!”
Deveron is een broer van de drie Wassinks van Coco Shoe Store. In het verleden was hij ook bij het familiebedrijf betrokken, maar uiteindelijk koos hij voor zijn eigen bedrijf, administratiekantoor DJQ, dat ook in het pand aan de Kousteensedijk is gevestigd. Deveron legde uit dat hij al jaren, samen met zijn vriendin, met plezier in het smalle pand woont en werkt. Het stel verhuist omdat elders in de binnenstad een mooie woning werd aangeboden die over een tuin beschikt. Dat lijkt hen ook wel eens wat, na er jaren geen te hebben gehad.
Maar die woning dus. Ís dit pand nu ook echt het smalste pand van de stad? We denken van wel, maar helemaal zeker weten doen we het niet. Roland van Banning en collega’s zeggen het, en bijvoorbeeld ook Joost Jan Bakker, die met Galeriekunsthandel De Vier Gemeten ooit begon op dit adres, en zijn galerie er nota bene naar vernoemde, maar zijn er niet nog meer smalle panden? Deveron weet het ook niet honderd procent zeker. “Het hoekje Spanjaardstraat/Vijf Ringen is ook heel smal”, merkte hij op. Toen we daar achteraf gingen kijken zagen we dat hij gelijk heeft. Maar dat pandje lijkt toch weer net iets breder te zijn, en heeft bovendien hetzelfde adres als het pand links ervan.
Maar smal ís het pand dat nu te koop staat, dat is een feit. Gek genoeg voelt dat niet zo, als je binnenkomt. Benauwend wordt het nergens. De keuken achter de voordeur zouden we zelfs best ruim durven noemen. Nog verrassender is de woonkamer die erachter ligt. Die is gewoon groot, omdat die zich in een aanbouw bevindt die later pas werd gebouwd.
De geschiedenis van die uitbreiding hebben we zo snel niet kunnen vinden, maar van Marcelle Davidse begrepen we dat op die plek vroeger de bakkerij was te vinden van de bakkerswinkel van haar grootouders, Le Cointre. Die winkel zat zelf in de Stationsstraat, op nummer vijf, daar waar nu Carfo is gevestigd. Er is ongetwijfeld documentatie over t vinden, maar dat is voor nu even te veel speurwerk. Bij een eerste poging verloren we onszelf alweer meteen in de geschiedenis van de buurt en de Goese Korenmarkt, de herkomst van de naam Kousteensedijk, en meer van die dingen. Razend interessant, maar iets te veelomvattend voor nu.
Desondanks is de ligging van het pand ook een uniek aspect. Als je de luiken van de woonkamer opent kom je uit op de gang van de Goese Korenmarkt, die op zijn beurt eindigt in het smalle steegje dat achter de Stationsstraat loopt. Dat zijn geen plekken waar je als buitenstaander vaak komt. En dan het uitzicht aan de voorkant! De Koningsbrug, de kaaien, en vol zicht op de Lange Jan, vanuit de slaapkamers. Dat is gewoon prachtig.
We vinden het hoe dan ook super dat we dit inkijkje kregen van Deveron, en dat we een paar foto’s mochten maken. Misschien graven we later nog eens verder. Op een prent uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, uit 1850, is het pand ook al zichtbaar. ‘Gezicht op een deel van de Korendijk te Middelburg, ter hoogte van de Goese Korenmarkt, met de oliemolen in het pakhuis Luyck (Kousteensedijk 22) van de firma Spoors en Sprenger’, staat in de omschrijving.
Meer beelden en informatie bij Schulting & Partners.
Knipsel PZC: Krantenbank Zeeland ZB
Historische foto’s: Beeldbanken ZB Bibliotheek van Zeeland, Zeeuws Archief en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed