array(13) {
 [0]=>
 int(2573)
 [1]=>
 int(2572)
 [2]=>
 int(2571)
 [3]=>
 int(2570)
 [4]=>
 int(2569)
 [5]=>
 int(2568)
 [6]=>
 int(2567)
 [7]=>
 int(2566)
 [8]=>
 int(2565)
 [9]=>
 int(2564)
 [10]=>
 int(2563)
 [11]=>
 int(2562)
 [12]=>
 int(2561)
}

Toshy exposeert in Middelburg

Amsterdam, Bristol, New York, Ibiza, Londen, Barcelona, Zürich, Monaco, Berlijn, Middelburg.

Voor en met zijn kunst reist Toshy werkelijk de hele wereld over. Dan lijkt het misschien onwaarschijnlijk dat hij ook exposeert in Klein Café Cliché in Middelburg, maar toch is dat zo. En daar zijn we trots op ook.

Dát de kunstenaar dit doet zegt iets over zijn karakter en zijn manier van werken, maar ook over de band die de kunstenaar met Zeeland heeft. Als Bredanaar kwam hij zijn hele jeugd mee op vakantie naar hier, met zijn ouders. Anno 2020 is hij hier nog steeds regelmatig te vinden, op een camping in Koudekerke.

Toshy is een rasverteller. Toen we elkaar gisteren spraken had hij al van alles verteld voor hij de eerste slok van zijn koffie had genomen. Hij legde uit dat zijn ouders hem al op jonge leeftijd kennis lieten maken met het werk van kunstenaars als Keith Haring, hoe hij een voorliefde ontwikkelde voor iconen uit de popcultuur van de jaren tachtig en hoe interessant hij de opkomst van elektronische muziek in diezelfde periode vond.

In een paar minuten kwamen Kraftwerk, Front 242 en Big Beat voorbij, en leerden we dat Toshy niet alleen fotograaf en schilder is, maar ook een muziekmaker. Toen hij onze verbazing zag begon hij te lachen. “Ik was recent in Milaan. Daar noemde iemand me een ‘360 creative’. Die omschrijving dekt de lading wel een beetje.”

Het voert te ver om alle projecten en werken van Toshy hier op te sommen. Voor een goede indruk moet je gewoon eens op het gemakje rondkijken op zijn website www.toshy.nl, en op de bijbehorende kanalen als Instagram, Facebook en Vimeo. Waanzinnig! Een intrigerend project als ‘Love Now’ loopt al jaren. Overal ter wereld schenkt de kunstenaar – letterlijk – kunstwerken aan mensen die hij net ontmoet heeft. Soms in levenden lijve, soms via pakketpost. Tegenover BN De Stem zei hij daarover: ‘met Love Now wil ik wereldwijd bereiken dat we weer meer met elkaar gaan communiceren, open staan voor een ander, lachen naar elkaar, praten met elkaar, ook met een vreemde. Zelfs als je tegenwoordig tegen een senior vriendelijk ‘goedemorgen’ zegt, kijkt hij je raar aan.”

Ook fascinerend is de manier waarop Toshy werkt als fotograaf. Als hij op reis is weet hij op voorhand alleen dat hij een hotelkamer zal boeken die een witte of zwarte muur heeft. De fotomodellen werft hij zelf, onderweg, via Instagram. Hij weet op dat moment dus nog niet met wie hij zal werken en waar precies. Hij weet alleen dat hij de mensen anders zal vastleggen dan alle andere fotografen voor hem.

Ook bij alle werken die in Klein Café Cliché hangen of staan heeft Toshy een uitgebreid verhaal. Sommige verwijzen naar eerdergenoemde iconen uit de popcultuur, andere bevatten uitspraken en stellingen die alles te maken hebben met liefde, verbinding en oprechte diversiteit. ‘We’re all human’. ‘Be one in a million’. ‘Fear nothing but yourself’.

Eén ding is zeker: Toshy zit nog boordevol energie, enthousiasme en plannen. Misschien gaat hij binnenkort wel iets doen met augmented reality in zijn werk, of kiest hij juist een heel andere afslag. Hij gaat alleen nog niet voor kunst waar de mensen nog niet klaar voor zijn. Ideeën zijn er genoeg maar Toshy is, zoals hij zelf zegt, geen ongeleid projectiel. Hij weet heel goed wat hij doet.

Dat lijkt voor zijn zoon ook te gelden. Toen we hem vroegen hoe hij het werk en de verhalen van zijn vader ervaart, als dertienjarige, zei hij lachend “die verhalen heb ik al twintigduizend keer gehoord, maar ik vind ze heel interessant hoor. Ik ga later alles overnemen!”

Het is maar dat je het weet!

Meer Toshy:

https://www.toshy.nl

https://vimeo.com/toshy

http://nl.wikisage.org/wiki/Toshy

https://www.instagram.com/toshy.art/

https://www.facebook.com/Toshy.Art/

Volgende verhalen

Afbeelding #029 voor het verhaal Middelburgse Staddetails, 1962
Middelburgse Staddetails, 1962

Middelburgse Staddetails, 1962. Alle uitsnedes zijn afkomstig uit foto’s uit de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

12 okt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Ingekleurd Middelburg, 1930
Ingekleurd Middelburg, 1930

Dit ingekleurde filmpje van Middelburg in 1930 is te leuk om niet te delen, al doen we dat wel met gemengde gevoelens. Het ziet er tof uit, en het is […]

13 okt 2020
Afbeelding #008 voor het verhaal Op pad met M2: de voorbereidingen voor Veerse Poort V in Middelburg
Op pad met M2: de voorbereidingen voor Veerse Poort V in Middelburg

Gisteren waren we weer even op pad met Martin Maranus van M2 Makelaars. We hadden afgesproken op de hoek van de Sport- en Nassaulaan, op de plek waar tot een […]

14 okt 2020