array(3) {
  [0]=>
  int(47641)
  [1]=>
  int(47642)
  [2]=>
  int(47643)
}

Uit de archieven van Barcodes: DJ Hans Walrave

Uit de archieven van de rubriek Barcodes van Middelburg Dronk (2014): ‘DJ Hans Walrave: onverwoestbaar’. Bijgaande foto’s: De Straat van de voormalige SSGM in Klarenbeek, omstreeks 1989.

Het heet al jaren groep 8, maar toen ik op de lagere school zat noemden we het nog gewoon de zesde klas. Het was 1983, ik was 12 en stond op het punt om een knoop door te hakken: zou ik zoals veel klasgenootjes naar een middelbare school in Goes gaan, of toch naar de SSGM in Middelburg?

Ik nam de beslissing kort voor de zomervakantie. Een paar vriendinnetjes uit Dauwendaele zaten al in de brugklas. Zij nodigden me uit voor een schoolfeest in de kantine van ‘De Stedelijke’ aan de Churchilllaan. Wat ik daar zag sprak enorm tot mijn verbeelding. De kantine was afgeladen en bloedheet. Iedereen stond luidkeels de nummers mee te schreeuwen die de band op het kleine podium ten gehore bracht. Het repertoire bestond vooral uit nummers van de Stones en de Beatles, maar op zeker moment werd er ook een hit van Doe Maar gespeeld. Krankzinnige taferelen. Er vielen meisjes flauw, er werd nóg harder gegild en iedereen baadde in het zweet. Ik was verkocht. Dit was de school waar ik moest zijn!

Het was die avond dat ik Hans Walrave voor het eerst zag. Hij was de drummer van de Lerarenband. Dat hij Hans heette wist ik toen nog niet. Iedereen noemde hem ‘animal’. Dat vond ik uiteraard buitengewoon stoer. Dát kon alleen maar een puike leraar zijn. Pas toen ik eenmaal op school zat ontdekte ik dat Hans helemaal geen leraar was, maar een conciërge. Eind jaren 80 beheerde hij de zogenoemde ‘Straat’ in het gebouw, waar jongeren uit Klarenbeek en andere wijken maar wat graag kwamen om biertjes te drinken of gewoon maar wat rond te hangen.

Hans bleek uiteindelijk een van de weinige medewerkers van de SSGM die ik na de middelbareschooltijd niet uit het oog verloor. Dat had alles te maken met Hans’ liefde voor muziek. Als je een concert bezoekt in Middelburg of Vlissingen is Hans bijna altijd van de partij. Als hij zelf niet meespeelt zie je hem wel uit zijn dak gaan in het publiek. Zo kennen alle mensen Hans en zo kent Hans de mensen.

Vorige week zag ik hem op het terras. Hij vertelde dat hij vanaf vandaag, 21 november, zijn oude werk als DJ weer gaat oppakken. Hij gaat rocknights verzorgen in café Schuttershof in Middelburg. Hij had er overduidelijk veel zin in. Hij vertelde over zijn draaisuccessen eind jaren 60, in bar-dancing Twenty-One van Peter van Dongen, aan de Nieuwendijk in Vlissingen. Over hoe hij bijna al het publiek meetrok toen hij verkaste naar Disco Dancing Long John, van Jørgen Pedersen. Over het bijna instorten van de Kelderbar onder Twenty-One en ook mooi: over de strijd over de vraag wie nu eigenlijk de eerste DJ was van Zeeland: Hans zelf, of die gast van de populaire Image Club in Terneuzen.

Stuk voor stuk prachtige verhalen, die Hans nog steeds met veel enthousiasme vertelt. Te gek man hee! Iets zegt me dat hij meer dan 40 jaar na dato weer net zo gaat draaien als toen: letterlijk uit zijn plaat bij alle verzoekjes die hij krijgt. Dat is Hans. Onverwoestbaar. Of zoals hij het zelf zegt: “zonder muziek word ik ziek”.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zomerdrukte in de De Stad
Zomerdrukte in de De Stad

Nog een dag of twee van dit kwakkelweer, daarna schijnt het dan toch echt iets beter te worden. Op zo’n maandag als dit zie je goed wat er gebeurt als […]

10 aug 2021
Zomer-Boekenmarkt in Middelburg op zaterdag 21 augustus

Goed nieuws voor alle boekenliefhebbers in Middelburg en de rest van Zeeland: de jaarlijkse zomer-boekenmarkt op de Markt mag dit jaar alsnog doorgaan, en wel op zaterdag 21 augustus, van […]

10 aug 2021
Afbeelding #005 voor het verhaal Heerlijk! De SSGM in perspectief, in een film uit 1984
Heerlijk! De SSGM in perspectief, in een film uit 1984

Het zat er natuurlijk dik in, dat we al snel weer terug zouden komen op al die Middelburgse filmpjes die het Zeeuws Archief vorige week online zette. Neem nu deze, […]

11 aug 2021