array(6) {
 [0]=>
 int(51320)
 [1]=>
 int(51324)
 [2]=>
 int(51321)
 [3]=>
 int(51323)
 [4]=>
 int(51322)
 [5]=>
 int(51319)
}

Uit de geschiedenis van de Gouden Poorte in Middelburg

Uit de archieven van de rubriek Barcodes op Middelburg Dronk: Welig wellende knakworst in de Gouden Poorte (Door Rob van Hese, 31-10-2014)

Mijn dagelijkse wandeling door Middelburg voert me soms door de Wagenaarstraat en negen van de tien keer stop ik dan even bij De Gouden Poorte. Nu is het pand onderverdeeld in ruime, enigszins poshe appartementen, doch in het verre verleden was het een rood bolwerk dat helegaar was geënt op de nooden en wenschen van de arbeider. In de grote zaal, die over een verhoogde toneelvloer beschikte, heeft menig Middelburger ooit weleens gefeest, want naast bruiloften en partijen werden er veel feestavonden door verenigingen georganiseerd.

Ik herinner me een van die feestavonden als de dag van gisteren – sommige dingen liggen nu eenmaal nooit oudbakken in het geheugen. We schrijven zaterdag 9 november 1963 als de handbalvereniging E.M.M. haar jaarlijkse feestavond houdt in de Gouden Poorte. Voorzitter Piet van Hese, mijn vader, heet de aanwezigen welkom en maakt daarna de vloer vrij voor cabaretgroep de Scherpschutters. De Gouden Poorte heeft die avond een primeur, namelijk de première van de revue “Lach of ik schiet.” Gelukkig hebben we de foto’s nog, maar die heb ik eigenlijk niet nodig, want ik zie nog Sjaak van den Berg, daar is ie weer, excelleren als kunstfluiter – hij vertolkte o.a. Schenkt man sich Rosen in Tirol.

Nog zie ik E.M.M.- en Scherpschuttersleden Giel Gabriëlse en Sjaak van Vlaanderen een sketch opvoeren. Na de Scherpschutters nam het trio Paula Koster de vloer over en konden de beentjes er van af; kortom het was bal. Tussen de bedrijven door was ik vaak te vinden in de bar van Bertus Buijs, de beheerder van de Gouden Poorte.

Natuurlijk zat ik toen nog in mijn champagnepilsfase en was de drank nog niet in de man, maar een knakworst ging naadloos in het mannetje. Bertus had een grote pan op het vuur staan waarin een zee van knakworst welig welde – het is frappant dat zijn kleinzoon Swen Buijs nu eigenaar is van Brasserie Panneke in de Middelburgse Lammerensteeg.

In 1974 kruiste de Gouden Poorte nogmaals mijn pad – antiquair Gijs van Vlier, bij wie ik toen werkte, had het pand gekocht voor weinig. De verbouwing werd groots aangepakt en uitgevoerd door een wisselende troep met o.a. Bart Koster, Louis Lebon en Ferry Zeelenberg. We lunchten iedere dag gezamenlijk op de toneelvloer van de grote zaal, want Gijs wilde koste wat het kost de boel bij elkaar houden; hij was bang dat sommigen anders tussen de middag naar Seventy Seven zouden gaan om daar achteloos te blijven plakken.

Op zaterdag 14 juni 1974 werd antiekhal en galerie – Guido Metsers was de eerste exposant – de Gouden Poorte met klaroengeschal heropend. In de tuin trad een band op met Johnny Caljouw, Henk Don, Dies le Duc en Niek van Raaij; half Middelburg was present. Op 1 juli dat jaar kreeg beheerder Buijs van het rode bolwerk alsnog zijn afscheidsreceptie in de Gouden Poorte. Bertus, de man van de knakworst, ontving de Rode Roos voor 20 jaar trouwe dienst – helaas lieten de mannen van Zwan verstek gaan.”

De foto’s komen bijna allemaal uit de Beeldbank Zeeland van ZB Bibliotheek van Zeeland. Op de kleurenfoto van Wim van Gorsel zien we de uitvoering kinderoperette ‘Pepi de herdersjongen’ door buurtvereniging ’t Zand, zaterdag 21 maart 1964 in ‘De Gouden Poorte’, Wagenaarstraat.

De foto van huisschilder Ferry Zeelenberg in de Gouden Poorte, ca 1974, is van Jan Simonse. De foto van de voordeur in 1975: J. Bitter. De foto van het Oostkapels Dameskoor in de Gouden Poorte in Middelburg: maker onbekend.

De brand in 1989 werd vastgelegd door Ruben Oreel. Op de laatste foto zien we de heropening van De Gouden Poorte in 1974. Op de rug gezien John Caljouw, links voor Ad Meeusen, rechts Rob van Hese; staan 2e van links Romeo Altenberg, Judith Haarhuis en Nico van den Boezem’; tegen de muur geleund vlnr Erik Kettmann, Dick en Jaap Roskam.

Volgende verhalen

Afbeelding #009 voor het verhaal De Middelburgse binnenstad in de jaren 50 en 60, gefilmd door Evert Blaas
De Middelburgse binnenstad in de jaren 50 en 60, gefilmd door Evert Blaas

Het Zeeuws Archief komt dit jaar regelmatig voor in onze jaaroverzichten. We hebben dan ook al maanden plezier van de collecties die ze daar aan het digitaliseren zijn. Vandaag de […]

30 dec 2021
Afbeelding #007 voor het verhaal 2021 door de lens van Ricardo Kievit
2021 door de lens van Ricardo Kievit

Op Facebook kijkt Ricardo Kievit terug op het jaar, in 80 foto’s. Daar delen wij uiteraard ook een kleine selectie van. Bedankt voor al je foto’s Ricardo Kievit! En bedankt […]

30 dec 2021
Afbeelding #008 voor het verhaal Opheffingsuitverkoop: Verlinie Middelburg stopt
Opheffingsuitverkoop: Verlinie Middelburg stopt

Zagen we dat nu goed? Opheffingsuitverkoop bij Verlinie in de Lange Delft? We twijfelden even, toen we de poster op het raam zagen. Verlinie heeft immers wel vaker posters die […]

30 dec 2021