Kwekerij Dekker aan de Langevielesingel. We behoren zelf tot de generaties die daar nooit zijn geweest, maar de naam kennen we hoor. Toen we halverwege de jaren 80 als pubertjes vakantiewerk gingen doen bij Kwekerij Adriaanse aan de Oude Vlissingseweg wemelde het daar van de medewerkers die voorheen bij Dekker hadden gewerkt. De kwekerij met alle winkels en kramen was begin jaren 80 failliet gegaan.
Een van die medewerkers werd een maatje. Hij woonde bij zijn ouders in het huis van der Linde vóór de voormalige kwekerij. Onder dat huis, in de kelders, zouden we eind jaren 80 en begin jaren 90 nog veel legendarische feestjes beleven. De heer de Visser van de WBU had het terrein van de kwekerij toen al opgekocht en ontvouwde de plannen voor de aanleg van het wijkje Park Overwater. Het huis aan de Langevielesingel begon toen al te verzakken, en zou later volledig gerenoveerd worden. Daarom herken je op die plek nu niet meer zo gek veel van de beelden van toen.
Wij zelf zien nu voor het eerst beelden van die kwekerij zelf. In 1966 opende de familie Dekker een heuse supermarkt in bloemen en planten op het terrein. In mei 1972 werd de zaak heropend als bloemen- en tuincentrum. De foto’s van Dert, in deze serie, zijn gemaakt tijdens de feestelijke opening van dat centrum. Het is weer een mooi inkijkje, met allerlei gezichten die wij niet herkennen, maar oudere Middelburgers ongetwijfeld wel.
En de mensen die nooit in het centrum aan de Langevielesingel kwamen? Die kennen de naam ongetwijfeld nog van elders. Dekker had ook filialen in Souburg en Goes, en stond op vrijwel Zeeuwse markten, ook op Weekmarkt Middelburg. De producten van de kwekerij lagen ook in allerlei supermarkten, waaronder de VéGé.
Waarom het opeens misging met Kwekerij Dekker, dát weten we niet. Een reddingspoging mocht niet meer baten. Maar vijftig jaar lang was dit Middelburgse bedrijf een begrip, dat weten we wél.
Foto’s opening: Beeldbank Zeeuws Archief
Foto’s collage en krantenknipsels: Beeldbank en Krantenbank Zeeland, ZB.