array(4) {
  [0]=>
  int(17210)
  [1]=>
  int(17211)
  [2]=>
  int(17212)
  [3]=>
  int(17213)
}

Uit de Middelburgse geschiedenis: het café van Piet Vogel

Toegegeven: je kunt de geschiedenis van een stad of dorp niet reconstrueren op basis van oude krantenartikelen alleen, maar de nieuwsberichten, columns en advertenties van toen zetten je vaak wel op het spoor van de personen en voorvallen die een hoofdrol speelden in de mooie verhalen van decennia terug. Zo kwamen wij ook op het spoor van Middelburger Piet Vogel, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde in een café met biljart in de Zeeuwse hoofdstad. Het houten pand van die kroeg kreeg in de zomer van 1940 een horecabestemming, toen Gerrit Entink zijn café Bodega in de Lange Delft verwoest zag worden en hij aan de Londensekaai een noodcafé mocht openen van de gemeente.

Piet Vogel nam de zaak in februari 1941 over. Hij maakte van het café-biljart annex sigarenmagazijn geleidelijk een café-restaurant, waarvan de advertenties in de krant je doen vermoeden dat de zaak niet al te sjiek was. Vogel adverteerde weliswaar met de slogan ‘zij die het weten, gaan bij Piet Vogel eten’ maar in die advertenties noemt hij vooral sandwiches, warme worstjes, kroketten en bitterballen en omschrijft hij zijn zaak als een ‘Café-Restaurant-Automatiek’.

Later leerden we dat Vogel toch wel meer in zijn mars had, toen Peter Carol, een kleinzoon van de exploitant, ons een oude menukaart van de zaak gaf. Vogel verkocht ook diverse soorten vis, gevogelte en ander vlees, maar ook uitsmijters, soepen, pannenkoeken en kaviaar op brood. Uit de advertenties van de zaak blijkt ook dat Vogel er veel aan deed om het toch maar een beetje gezellig te maken tijdens de oorlogsjaren. Er zijn in de periode 1943/1944 regelmatig aankondigingen van muziekoptredens, onder meer van Marlies Burkunk, een zangeres ‘met een stem als Zarah Leander’.

Het noodcafé van Piet Vogel bestaat tot 1950. In dat jaar moeten alle ondernemers in de noodpanden langs de kaaien van de stad verhuizen naar zogenoemde wederopbouwpanden elders in het centrum, zodat de noodvoorzieningen kunnen worden afgebroken. Vogel ziet daar echter weinig brood in en kiest voor een verhuizing naar Goes. Hij verkoopt zijn herbouwplicht aan een andere ondernemer, en vraagt de gemeente om een paar maanden uitstel van de sloop van het pand. Dat uitstel krijgt hij niet.

Wat er vervolgens gebeurt is even grappig als grimmig. In een artikel in de PZC van 3 augustus 1950, lezen we dat honderden mensen toekeken op de kaai “hoe arbeiders van het noodpand een houten skelet maakten, terwijl de eigenaar voortging zijn klanten te bedienen als stond hij in de bar van een Grand Hotel.” Er was geen dak meer, en ook de ramen waren al verdwenen. De gordijnen wapperden in de wind en tot overmaat van ramp regende het ook nog eens. Maar er waren die dag nog steeds klanten, en Piet ging door tot het bittere eind. Het mooiste is dat hij ondanks alles zijn humor niet verloor. Klanten die vertrokken gaf hij het advies mee “Doe de deur dicht, anders tocht het zo!”.

Zie ook:

https://middelburgdronk.nl/wiki/Piet_Vogel

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Met de familie van Haaften in de grootste stadstuin van Middelburg
Met de familie van Haaften in de grootste stadstuin van Middelburg

Waanzinnig! Een week geleden plaatsten we hier een kort stukje over de renovatie en wederopbouw van het pand aan Volderijlaagte 7. We vonden het jammer dat we geen blik konden […]

21 jul 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal El Passionatos brengen de zee naar Middelburg
El Passionatos brengen de zee naar Middelburg

Wij vinden het nooit zo erg, als mensen zeggen dat ze onze muzieksmaak maar vreemd vinden. Er is ook geen touw aan vast te knopen. We zijn dol op bikkelharde […]

21 jul 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal De Gouden Harpe: op bezoek in het atelier en de stadstuin van Frederika B.
De Gouden Harpe: op bezoek in het atelier en de stadstuin van Frederika B.

Een week of zes geleden tipte Toos Van Linden ons, dat er in het pand De Gouden Harpe, aan Londensekaai 29, een nieuwe winkel zou zitten. Toen we een dag […]

22 jul 2018