array(16) {
 [0]=>
 int(25912)
 [1]=>
 int(25913)
 [2]=>
 int(25914)
 [3]=>
 int(25915)
 [4]=>
 int(25916)
 [5]=>
 int(25917)
 [6]=>
 int(25918)
 [7]=>
 int(25919)
 [8]=>
 int(25920)
 [9]=>
 int(25921)
 [10]=>
 int(25922)
 [11]=>
 int(25923)
 [12]=>
 int(25924)
 [13]=>
 int(25925)
 [14]=>
 int(25926)
 [15]=>
 int(25927)
}

Vakmanschap! Op bezoek in de studio van Ruden Riemens

We geven het maar meteen toe: al vanaf het moment dat we begonnen met het platform Wij zijn De Stad zitten we te azen op een paar mooie inkijkjes in het leven en werk van Ruden Riemens. Deze man! We kennen hem al sinds de jaren 80. Als toffe peer. Als authentieke Middelburger. Als topfotograaf. Als artiest. Als vader. Als verhalenverteller. Als grappenmaker. Als kerel die zijn eigen weg altijd is gegaan.

Ruden heeft het idee van een serie rondom Ruden Riemens Photography nooit afgewezen, maar in de praktijk kwam het er gewoon nog niet van. We moeten altijd lachen als we achteraf bedenken hoe het is gegaan tijdens ontmoetingen. Zeggen wij bijvoorbeeld: “Maar Ruden, we kunnen toch al jouw verhalen als kapstok gebruiken voor een leuk stukje?” Zegt hij: “ja leuk, maar ik zou niet weten wat ik te vertellen heb hoor.”

Vervolgens vertrekken we dan pas twee uur later weer, met oren die nasuizen van alle anekdotes. Die verhalen gaan soms over de buurt, zijn mooie huis aan de Korendijk, of over allerlei Middelburgers, maar natuurlijk óók over fotografie en over de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied.

Die ontwikkelingen gingen razendsnel, in de afgelopen twintig jaar. Ruden bewoog mee, maar deed tegelijkertijd geen concessies aan zijn manier van werken. We zouden het bijna ambachtelijk fotograferen noemen. Neem nu de portretten die hij maakt: het is ongelooflijk hoeveel tijd en aandacht Ruden daar vaak aan besteedt. Hij neemt alle tijd om het model te leren kennen, is vervolgens minstens anderhalf uur bezig met de opnames, en stopt vaak dan ook nog eens veel tijd in de nabewerking van beelden, het inlijsten, enzovoort. Puur vakmanschap! Desondanks zijn de portretten heel betaalbaar. Als je het zo bekijkt werkt Ruden eigenlijk voor een zeer laag uurtarief.

Wat er allemaal bij Rudens werk komt kijken hopen we in de loop van volgend jaar te kunnen laten zien. En wie weet, leggen we een paar verhalen dan ook nog vast. Of het nu gaat over het buurtje waar hij woont, of over zijn tijd als frontman van Earthquake Roody: het is allemaal even leuk. En dan is er ook nog dat enorme fotoarchief van Ruden, én de nalatenschap van zijn vader Wim. Dan heb je het over vele, vele duizenden foto’s, van allerlei bijzondere mensen en projecten, vaak ook nog eens genomen in Zeeland en Middelburg. Prachtige tijdsbeelden, schitterende foto’s. Goud!

Maar we zullen nog even geduld moeten hebben. Dit jaar is Ruden nog druk met diverse projecten. Hij is nog bezig met de verspreiding van zijn jaarlijkse Zeelandkalender, hij gaat zijn website moderniseren, en hij is aan het onderzoeken of hij volgend jaar workshops kan en wil gaan geven.

Én ‘november portretmaand’ is net van start gegaan. De komende weken reserveert Ruden veel tijd voor het maken van portretten, die mensen in december dan cadeau kunnen doen aan hun dierbaren. Iedereen is welkom. Om zichzelf vast te laten leggen, of juist iemand anders. Ook huisdieren zijn geen probleem. Die ziet Ruden juist als een mooie uitdaging.

Wij gingen afgelopen vrijdag op bezoek in de studio, toen Ruden de laatste hand legde aan een portret van een andere Middelburgse verhalenverteller: zijn makker Rinus Souisa. Die fotografeerde hij al vaker, maar nu was er een goede foto nodig voor een boek van de Zwitserse tatoeëerder Filip Leu, waar Rinus ook in komt te staan. Filip en zijn collega Mick ‘coverden’ in de loop van de jaren tattoos uit Rinus’ jonge jaren, die vaak het resultaat waren van het oefenen met de naald in die tijd.

We konden wel zien dat Rinus er al vaker had gestaan. Hij poseerde in alle rust. “Zo’n fotoshoot is gewoon een beleving”, zei hij achteraf. “Dat zou iedereen eens moeten ervaren.” Dat kunnen we beamen, want Ruden portretteerde ons ooit ook. Twee uur lang was hij in de weer met allerlei details, maar het was de moeite waard. Om in te lijsten. Of in het geval van Rinus: om in een boek op te nemen. Top.

http://rudenriemens.com/
https://www.dezeelandkalender.nl/

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/verhalen/dennis-van-belzen-de-opvolger-van-rinus-souisa-in-de-vlasmarkt/

Middelburgse Muziekgeschiedenis: Earthquake Roody & The Trembling Walls

https://wijzijndestad.com/verhalen/25-jaar-tattoo-studio-fineline-vat-dat-maar-eens-samen/

Met dank aan Ruden Riemens voor de gedeelde portretten.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg slaap zacht: 1990 als kantelpunt voor de lokale horeca
Middelburg slaap zacht: 1990 als kantelpunt voor de lokale horeca

“Dit is het einde! Middelburg slaap zacht” We zochten er in de afgelopen tien jaar een paar keer tevergeefs naar: die advertentie die begin jaren negentig door ‘het uitgaanspubliek van […]

2 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg in beweging: verhuizingen en verbouwingen op Dam en Damplein
Middelburg in beweging: verhuizingen en verbouwingen op Dam en Damplein

Wat een bewegingen allemaal, op de Dam en het Damplein!   Vanochtend, in de rij bij Primera Burger, werden we aangesproken door een dame. Ze vroeg zich af of we […]

2 nov 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Sportfietsspecialist Vélosport heropend in de Brakstraat in Middelburg
Sportfietsspecialist Vélosport heropend in de Brakstraat in Middelburg

Jawel! Vanmiddag om 13.00 uur heeft Erwin de Visser zijn fietsspeciaalzaak Vélosport Middelburg heropend aan Brakstraat 24, in het pand waar tot augustus 2019 Koole Sport was gevestigd. Erwin opende […]

2 nov 2020