Als vertrouwde gebouwen of andere dingen verdwijnen uit een stad gebeurt er iets. Er zijn altijd voor- en tegenstanders. Soms zijn er protesten, of zelfs echt verzet. Anno 2019 is het wel anders dan in, laten we zeggen 1982. Nu heeft iedereen een stem op sociale media, toen gingen de mensen massaal de straat op.
Maar hoe zou het toch geweest zijn in Middelburg, in de periode 1965-1975? Toen verdween er in relatief korte tijd enorm veel. Niet zomaar een paar huizen, maar complete straten en wijken. Zo ging de buurt rond het Vlissings Wagenplein tegen de vlakte, werd een begin gemaakt met de sanering van het Geeregebied en werden de huizen aan de Lange Giststraat en een groot deel van de Korte Delft gesloopt, in het kader van het Damplan. In november 1971 werd het nieuwe Damplein feestelijk geopend, met onder meer een voorloper van de later zo succesvolle braderie. Er ging zelfs een os aan het spit!
De foto’s van toen laten zien dat veel panden daadwerkelijk rijp voor de sloop waren, maar de plannen waren soms wel érg radicaal. De mooie korenbeurs verdween bijvoorbeeld ook. Maar gek genoeg komen we maar weinig verhalen over echte protesten tegen uit die tijd. Was iedereen het er mee eens dan? Of zou het in die tijd ook los zijn gegaan op Facebook en Twitter, als die media al zouden hebben bestaan in die tijd? We hebben werkelijk geen idee, maar het zou goed kunnen. Alles was anders toen, maar tegelijkertijd zijn veel dingen van nu nog net zoals toen. History repeating.
Maar verhalen worden ook vergeten, of niet meer verteld. We spraken bijvoorbeeld nog nooit iemand over die grote tent van de VARA, die in 1968 op dat eerste stukje van het toekomstige Damplein stond. Daar werd het televisieprogramma ‘Zomaar een zomeravond’ in opgenomen, met onder meer het spelletje ‘Samen uit’. Het zegt ons allemaal niets, maar het moet haast wel een dingetje zijn geweest. Iemand die het nog weet?
Foto’s en knipsels: Beeldbank Zeeland en Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.